Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

21. 2. 2016 15:30

Eviss: marmeláda není nezbytně nutná, spíš je to chuťová složka... jinak mi dort přijde dost "planý" - jen korpus a krém... prokládám často i ovocem, nejoblíbenější bývá banán či kompotované broskve či mandarinky... nemíchám ale, dávám přednost jednodruhovému ovoci.

Eviss

21. 2. 2016 15:16

isindy: Na tvarohový krém se také chystám společně s tímto korpusem. Takže myslíte, že pouze krém a olej v korpusu stačí? Nebo mám dát ještě pod ten krém tu marmeládu? Děkuji moc za odpovědi :-)

isindy isindy

21. 2. 2016 15:12

Eviss: dělá se to spíše u třených, které jsou suché, drobivé a tímto zvláční. Já to nedělám, tento korpus je olejový a dostatčně vláčný sám o sobě, navíc myslím, že korpus si pojme dost z marmelády, kterou používám řidší (možno ředit vodou či trochou rumu, záleží, zda dort nebude pro děti) v tenké vrstvě, jen takový film, aby trochu podtrhl kontrast chutí...a protože většinou dávám tvarohový krém, tak i ten je dostatečně vlhký. Pokud by byl jen čistě máslový, tak máslo v lednici ztuhne a moc vláhy z něj už korpus nepojme.

Eviss

20. 2. 2016 18:20

Dobrý den, mohla bych se zeptat, proč se dortové korpusy musí potírat například vodou s cukrem? A čím tak nějraději potíráte vy? Slyšela jsem, že to jde i rumem, nebo šťávou z kompotu...;-)

Lucie n

7. 2. 2016 08:30

Zeny naprosto luxusni korpus....delala jsem dboupatrovy dort dceri takze jsem delala z dvojite davky a moc se povedl...je taky moooc dobry;*jen jsem nepekla 40mun ale hodinu;) takze diky za recept..urcite jsem nepekla naposled:)

isindy isindy

4. 1. 2016 20:27

Denisa: nevím, jak víc popsat než jak je uvedeno i s fotodokumentací... takže na vaši otázku ještě jednou: sníh s cukrem vyšlehat, vmíchat na mírné otáčky olej a žloutky, poté ručně opatrně vmíchat směs mouky, kakaa.

Denisa

3. 1. 2016 10:25

Ahoj zkusene kucharky, chtela bych prosim poradit. Zacala jsem delat tento korpus, se snehem, zloutky i olejem vsechno v pohode. Do misy jsem dala presit mouku i kakao. Bohuzel jsem dala mouku do mixeru se snehem a pak dala upect a mela jsem prave tu placku kterou mohu nakrat tak na dve casti. Mam hloupou otazku. Tu smes se snehem mam opatrne smichat s tim snehem nebo vlastne jak to mam udelat. Delala jsem obdobny recept a testo se mi propadlo :( prosim poradte.

isindy isindy

29. 12. 2015 22:03

eliska16: každá trouba peče jinak, je možné, že vašich 150 není mých 150... prostě pečte dál, max přikryjte alobalem či pečpapírem, zkazit nemáte co....

Petra

29. 12. 2015 18:58

Eliško, já peču na 180°C, zkuste zvýšit teplotu

eliska16

29. 12. 2015 18:53

Tak holky nevím, pecu to pres 40 mimut a stae neni uvnitr dopeceny.. Vubec si nevim rady..urcite jsem neco udělala sptane :/

eliska16

29. 12. 2015 12:38

Ahoj holky, vidím že tento recept je tady dost z a i dost lehký. Přes to mám obav že to nějak pokazím a neudělám to dobře. Chystám totiž narozeninový dort, můj první a jsem z toho pořád ve strachu. Studuju cukrářku a sama se divím že nějaký ten strach mám. Každopádně jdu za chviličku dělat korpus tak snad se mi podaří taky jako vám všem :)

Petra

23. 11. 2015 14:42

Týno, mě se tenhle recept zdá i skoro zbytečně pracný, já prostě nejdřív vyšlehám bílky (se špetkou soli), pak tou samou metličkou žloutky s cukrem.
Do žloutků s cukrem přidám polohr. mouku, kypřící prášek do pečiva, trochu oleje. Pokud chci korpus tmavý tak i kakao (dokud není požadovaná barva těsta). To všechno smíchám vařečkou (nesmí se šlehat!).
Nakonec opatrně vmíchám ty bílky.
A počet surovin je jednoduchý - na formu 26 cm 8 vajec, 8 lžic mouky, 8 lžic cukru a 1/2 prášku do pečiva.
Nikomu neberu žádný postup :) Ale tenhle je jednodušší.

Test se špejlí dělám rovnou v troubě, pokud totiž korpus vyndáte z trouby předčasně, tak se propadne.

Týna

22. 11. 2015 22:02

Peťo: ano,upekla, nic jiného nezbývalo než to zkusit, ale těsto se nijak nepropadlo,ale ani nevyběhlo, mám teda formu 26cm, ale i tak mně to vůbec nevyběhlo. A to jsem z toho měla takovou radost, jak se mi povedl sníh, než jsem si přečetla reakci tak mě taky napadlo,že jsem mohla zkusit bílky až na konec no..Ale tak teď už druhý péct nebudu.

Petra

22. 11. 2015 21:52

Týno, předpokládám že těsto jsi nakonec i tak upekla? A jak to dopadlo? Já dělám korpus trochu jinak ale je výborný a těsto není husté ani řídké, prostě tak akorát. Dá se z mísy do formy nalít. Bílky vmíchávám nakonec a když se mi ještě před vmícháním zdá těsto moc řídké, přidám tam lžíci-dvě polohrubé mouky.

Týna

22. 11. 2015 20:47

Dobrý den, rozhodla jsem se pro přítele udělat dort - poprvé. Je to tu krásně popsané, akorát z fotek usuzuji, že těsto je hodně husté. Sníh s cukrem se mi povedl - špičky stály, nikdy se mi tak nepovedl, ale jakmile jsem přidala žloutek a olej úplně to zřídlo. Můžete mi poradit jak to? Je to hodně špatné?

1 8 9 10 11 12 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ