Uzbecký plov (po česku)
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Energie | 9 577 kJ / 2 289 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,51 g |
Tuky | 16,62 g |
Vláknina | 41,05 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 401 mg |
Sůl | 0,95 g |
Sacharidy | 465,05 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli.
Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem.
Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového.
Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety.
Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů).
A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 5. 2017 11:34
26. 6. 2015 04:50
Tady je odkaz v rustine: www.youtube.com/watch?v=VHsTd1RaCB0
S pozdravem,
Hikmat
24. 8. 2012 22:07
kramtp.info/news/16/full/id=16424
Dobrou chuť
22. 8. 2012 09:36
http://www.navychod.cz/articles.php?id=d7e832b6-8e...
22. 8. 2012 09:33
https://www.google.cz/search?q=plov+uzbek&hl=cs&sa...
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/439632/uzbek-pl...
http://www.grouprecipes.com/34920/uzbek-lamb-plov-...
22. 8. 2012 09:28
A jestli je to obyčejné rizoto, tak podle mne ne, já rizoto připravuji jinak.
Už jsem zde psala, že budu velmi ráda !!!, pokud zde někdo přidá fotku, jak má správně recept vypadat. Všichni jen píšete, ale fotku nikdo nepřidá
Jinak díky všem na reakce a připomínky
22. 8. 2012 09:14
samozrejme ze kazdy dela plov jinak, ale lisi se to hlavne zpusobem pripravy, protoze v zakladu jsou ingredience a koreni v drtivem pripade stejne po cele centralni asii. plov je proste plov, ne rizoto.
21. 8. 2012 22:23
23. 6. 2011 09:05
Jinak, ty poznámky se číst musí, právě občas recept důležitě doplňují, pak nemusíš psát tento komentář
23. 6. 2011 08:51
13. 4. 2011 20:56
Ahoj Mili, doufám, že si můj komentář přečteš.
Já ale vůbec netvrdím v receptu, že je to pravý plov, snažila jsem se přiblížit originálu, o kterém jsem se dočetla na netu. Než jsem ho sem dala, pročetla jsem více variant a dovolím si tvrdit, že neexistuje pouze jedna varianta plovu- jeden originál, jak píšeš.
Prostě jsem chtěla vyzkoušet tu jednoduchost s minimálním množstvím surovin a kdy se vaří společně rýže s masem, příp. zeleninou a chuť s použitým římským kmínem.
Chtěla jsem sem zařadit jednoduchý a surovinami levný recept.
Hlavním masem Uzbekistánu je skopové a vepřové a i přesto, že vepřové korán zakazuje, stejně jej jedí téměř všichni.
A co jsem se dočetla, existují stovky variant tohoto jejich národního jídla.
Budu jen ráda za Tvůj originál, ovšem pokud jej uděláš opravdu z tuku uzbeckých beranů, tak mi recept na nic nebude.
I přesto se na Tvůj pravý uzbecký plov těším. Z toho, co jsi popsala, si ale bohužel recept nedovedu představit.
Zdraví jahoda
13. 4. 2011 18:18
13. 4. 2011 18:08
16. 2. 2011 11:26
Staré uzbecké přísloví praví: "Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov". 1. část přísloví pro ty, kdo má maso, 2. část pro ty, kdo maso nemá, dá alespoň zeleninu nebo houby.
16. 2. 2011 11:16
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 5 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 21 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 44 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 1 hodinou
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 1 hodinou
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 3 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Další recepty
Tématické fráze: plov plov recept plof recept plov recept na plov jidlo plov plov recepty plov jídlo plov jídlo recepty plov uzbecké rizoto koření na plov uzbecké národní jídlo houbový plov plov fotografii netkucharka.cz plof recept plov z jehněčího masa uzbecké přísloví jehněčí plov
Suroviny: maso, rýže, mrkev, cibule, česnek, římský kmín mletý, vývar, sůl, pepř, olej
Uzbecký plov (po česku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N8Zv
19 názorů