Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

22. 6. 2011 18:27

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 765 kJ / 422 kcal
Bílkoviny10,80 g
Tuky0,54 g
Vláknina11,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy87,48 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

12. 6. 2020 18:16

Ještě malá poznámka k litinovým plotýnkám na plynový sporák: Máme sklokeramickou desku s indukčním ohřevem - TESCOMA vyrábí a prodává přídavné plotýnky na indukci, jde to použít perfektně.

Odeta Wollmanova

18. 5. 2020 20:45

Já si patenty z polotovaru nedovedu představit. U nás se říkalo přesňáky, u babičky 12 km od nás patenty a u druhé babičky 25 km od nás lokše, nebo spíš vuokše. V dědině kousek od nás laty bez á. Olipy jsem v životě neslyšela, magaše ano.
Děda si je dával s česnekem. Babička měla litinový tál přes dva plynové hořáky a dokázala udělat pro 4 vnoučata a dědu. Já je mám nejraději s povidly.

Jaromira18 Jaromira18

18. 5. 2020 15:24

Jsou vynikající, také je máme moc rádi.:yes::-K

Ludvík

22. 11. 2015 15:03

Tož toto zemákové placky byly vedle pukačů moje nejoblíbenější jídlo od babičky. Klidně by se to mohlo zaregistrovat jako naše národní potravina. Myslím krajová specialita moravského národa. V Čechách se to asi tak nedělalo.
Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.

Andy

25. 8. 2015 21:51

Přátelé,
udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť:-p. A to že su z rodného Slovácka můžu jen potvrdit toliko názvů nad takovou dobrůtkou :-p:-K.

Marta341

14. 2. 2015 08:52

Do bramborového těsta na ,,patenty - laty,,přidávám vždy špetku soli...peču na plynovém sporáku na teflonové pánvi na sucho,musí se samozřejmě stírat mouka z pánve...těsta se nesmí udělat mnoho,protože řídne,raděj si ho udělám na dvakrát...:-))

Zlatka

31. 3. 2014 12:42

My jsme jim jako malí říkali papuče, protože se při pečení krásně nafukují. Abych to vysvětlila - nevím, kdo to vymyslel, ale bylo to podle přirovnání "nafúklý jak papuč", tzn. hrozně uražený. Takže jsme mívali papuče s mákem. :-D

Suvicka Suvicka

14. 9. 2012 07:12

Jana Beníčková - co jsi napsala v komentáři jsem já napsala v poznámce, proto název receptu opravovat nebo měnit nebudu. ;-) Pocházím od Kyjova, proto laty. A část Kyjova odkud pochází má rodina se řadí k Moravskému Slovácku. Tak mi to bylo řečeno tatínkem. Tolik k názvu receptu. :-K
Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů. :-K:-K:-K

Marybar

13. 9. 2012 17:40

Na Slovácku jsou to také přesňáky.:-K

Frantiska Frantiska

13. 9. 2012 14:41

Jana Beníčková: a u nas na hornim slovacku jsou to magaše

Jana Beníčková

13. 9. 2012 13:02

přihazuji do sbírky: olipy, patenty, lokše :-)

Jana Beníčková

13. 9. 2012 13:01

recept znám, je výborný. Jen potřebuji poupravit název receptu. Na Slovácku to jsou olipy, na Horňácku patenty, na Slovensku lokše. Láty jsou na Kyjovsky. Názvy jiné, recept stejny :-)))

Mischigan

12. 9. 2011 22:51

Ježiši, tohle jídlo já miluju a to že na 100% :-8:-K:yes:

Suvicka Suvicka

23. 6. 2011 22:46

Všem moc děkuji za komentáře. :-K
Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna. :-K
Máme krásnou řeč. :-K
A výbornou kuchyni. :-K

mysulka mysulka

23. 6. 2011 16:54

:-p:yes::yes::-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramborove laty bramborové patenty laty recept bramborove placky s povidlim olipy patenty s mákem patenty s povidly laty recept na laty bramborové placky patenty magaše patenty recept slovácké laty olipy recept bramborove placky slovácké patenty recept laty bramborova lata patenty z bramborového těsta moravské bramborové placky

Suroviny: brambory, mouka hladká, sůl, olej, povidla švestková, mák mletý, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgXE