Malinová huspenina - želatina
Pokud máme v létě přebytek malin, můžeme vyzkoušet výrobu této sladké dobroty. Její využití bude všude tam, kam se maliny hodí. K vanilkové zmrzlině, na polití nepečeného dortu, nebo moučníku, pokud chceme pěknou barvu, nebo jen tak na lžičku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 19 458 kJ / 4 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,20 g |
Tuky | 6,00 g |
Vláknina | 64,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 105,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z rodinné kuchařky, dodnes cítím vůni zavařovaných malin, které můžu jakkoli a v jakékoli podobě.
Fotky nedodám, neb maliny už nemáme, kupovat je kvůli ceně se nevyplatí. Lze i v podobě DIA, místo cukru dáme želírovací cukr pro diabetiky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 7. 2011 16:24
Mamaládka: huspenina tenkrát byla fakt ze všeho, co zůstalo tuhé, nicméně uznávám, že dnešní svět to chápe jinak
18. 7. 2011 16:16
Ahá, tak to jo. Tedy sice v dobách prababičky neměli ani Internet ani Wikipedii ale myslím že i tenkrát byla huspenina z vepřového a želatina z kostí a šlach. Ale rodinný recept je rodinný recept, to plně chápu. Nicméně je to zavádějící název, to je celé
18. 7. 2011 16:12
rebeka: udělalas mi radost a těžce záááááávidííím
Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.) - přepisuju dle dnešní výslovnosti, opět je to jen o názvu, který ale plně vystihuje vlastnosti - t. zn. - želatina, huspenina, rosol - vždy výrobek, jenž se neroztéká a drží tvar - bez ohledu na to, z čeho je vyroben a na co se používá
Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.) - přepisuju dle dnešní výslovnosti, opět je to jen o názvu, který ale plně vystihuje vlastnosti - t. zn. - želatina, huspenina, rosol - vždy výrobek, jenž se neroztéká a drží tvar - bez ohledu na to, z čeho je vyroben a na co se používá
18. 7. 2011 14:33
špagi,dnes jsem dělala podle tebe
děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala do moučníku a ze zbytku udělala toto
fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny
až budeš mít lepší,tak tu moji smázni
děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala do moučníku a ze zbytku udělala toto
fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny
až budeš mít lepší,tak tu moji smázni
18. 7. 2011 12:48
Mělo by se to nazývat spíše malinový rosol, nějak mě ten název trknul a Wikipedie potvrdila, že:
Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.
Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje... Co myslíte?
Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.
Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje... Co myslíte?
2. 7. 2011 17:33
spagetka: fakt jo. No, já mám každý rok nějaký problém, ale vždycky to nějak spravím-viz naposledy třešně Já dělám většinou nějaké mixy. Třeba vynikající na džemy je angrešt smíchat třeba s třešněmi, nebo třešně s rebarborou, rybíz s broskvemi atd. Každý rok toho mám tolik a každý rok to někam zmizne.., dělám i s dia cukrem, no, džemy, marmelády, to je super. Když se podívám na ceny v obchodě, je mi z toho zle. Takový malinový džem za 30-40 kč malá sklenička, to si s tím ráda pohraji.
2. 7. 2011 17:28
Jana Remkova: prosímtě, jak blbé zkušenosti? Nasypeš želírovák a jede to samo
Kecáš, půlkila malin za 36? , jo to bych brala
Kecáš, půlkila malin za 36? , jo to bych brala
2. 7. 2011 17:26
spagetka: Já mám blbé zkušenosti i s želírovákem! Holt je to asi rukama. Jo a u nás prodávali maliny, nejsem si jistá gramáží, ale skoro bych řekla půl kila-venku soukromníci za cca 36 kč. Já nikdy nepřemýšlím nad tím, jestli se to oplatí, nebo ne. Okurky se taky prodávají za 18-19 kč a v obchodě stojí pakatel už zavařené. Jenže udělané doma je vždy hned pryč.
2. 7. 2011 17:24
Jana Remkova: s krystalovým jasně, dřív jiný ani nebyl, ale klidně použij želírovací, tím si budeš jistější
2. 7. 2011 17:22
Fakt to ztuhne s tím obyčejným cukrem?
2. 7. 2011 15:35
klára: přece nebudeme zavařovat z drahých malin..recept je pro ty,kteří je mají,nebo nasbírají v lese..
Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..
Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..
2. 7. 2011 15:34
Klára: sorry, ale je řada lidí, kteří ty maliny u baráku mají. Pro ně je ten recept. já bohužel za 250 g 55,- dávat nebudu.
2. 7. 2011 15:29
To je fakt hloupé ta poslední věta - kupovat se je kvůli ceně nevyplatí. Všichni nemáme keř malin u baráku, takže recept úplně na nic - když se to kvůli ceně nevyplatí..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 8 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 1 hodinou
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 3 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Jelly cake je dezert se želatinou, ve které se skrývají různá tajemství
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Další recepty
Tématické fráze: želatina recept jak se dělá želatina malinový rosol domácí želatina recept na želatinu zavařené maliny želatina na sulc želatina recepty želatina do džemu želatina z čeho je želatina jak uvařit želatinu recepty zelatina recepty z želatiny recept želatina želatina do sulcu jak udělat želatinu recepty ze zelatiny huspenina recept zavařovaný angrešt
Suroviny: maliny, cukr krystal
Malinová huspenina - želatina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oAJz
13 názorů