Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Svíčková omáčka je královna tradičních českých jídel i svátečních tabulí. Křehký plátek hovězího masa, jemná omáčka, nadýchaný knedlík a šlehačka s brusinkami potěší rodinu a mile překvapí vaše blízké.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Svíčková mě "baví" a tento postup jsem vyvíjel dle různých receptů.
Ještě dvě drobné rady. Před špikování proužky slaniny dejte přibližně na hodinu do mrazáku, jde pak lépe vložit do masa. A k ochutnávání používejte podšálek, na který lžící nalijete trochu omáčky a prostě ho olíznete.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 2. 2021 01:18
8. 2. 2021 21:49
8. 2. 2021 21:48
1. Na fotografii je omáčka hodně světlá a to je způsobeno technologickým postupe, kdy namísto abyste nejprve zeleninu a poté i cibuli orestovat a zabarvil (v této fázi by Vám mrkev viditelně pustila tmavě okrovou barvu, která poté dělá charakteristicky tmavožluté zabarvení omáčky) ji dáte v nálevu s masem do trouby. Pokrmy na talíři se hodnotí tzv. organolepticky, tedy všemi zúčastněnými smysly a tedy nejen vůní, chutí, ale i zrakem, což je dokonce první vjem, který zaznamenáte, když Vám někdo položí talíř na stůl. Hezká sytá barva je pak důkazem bohatosti zeleninového základu.
2. Kdybyste dělal zeleninový základ, mohl byste před vložením po všech stranách opečeného naloženého masa přidat a krátce zarestovat lžíci plnotučné hořčice, což omáčce dodá velmi typickou vůni i chuť a restování podpoří tmavost žluté barvy ve výsledku.
3. Když přidáte více zeleniny, nebudete muset omáčku hustit moukou.
4. Smetanu rozhodně nevařte s jíškou, jíšku – mouku je třeba provářet min.20 minut (spíš déle) a smetanu varem degradujete, použijte ji až na závěr při dochucování, smetana se používá k tzv. levírování (závěrečné zjemňování bez dalšího vaření, já ji vždy jen krátce převařím (20sekund).
5. Pro vylepšení finální chuti zkuste na závěr před ukončením varu přidat 2dcl bílého vína, s chutí to dělá nečekané divy.
6. V receptu jsem nikde nenalezl zmínku, jak omáčku cedíte/pasírujete. Po vyndání měkkého masa je nutné vyndat i citron (hořkne) a bobkový list. Zbytek koření (ano, mixovat i koření, dlouhým varem je měkké a vydá své vůně a chutě) se zeleninou dobře rozmixovat a vše propasírovat silou tzv. do sucha (v cedníku zbude pouze skoro suché zbytky zeleniny a možná kousky koření) přes hodně jemný cedník. Když použijete více zeleniny (a asi i koření, omáčka pak je aromatičtější), nebude potřeba hustit omáčku jíškou.
Jinak Váš recept vykazuje mimořádně poctivou přípravu s nakládáním (jen mi chybí popepření masa, omáčce to nijak neublíží, téměř není ve finálním produktu poznat, ale masu dodá vůni i chuť) masa a pečlivý postup výroby – vaření. Díky za to, není to úplně obvyklé, ale výsledek jistě stojí za to.
23. 9. 2017 17:02
6. 10. 2015 22:13
13. 9. 2015 19:21
13. 9. 2015 18:57
30. 5. 2011 16:05
Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar
30. 5. 2011 15:59
27. 5. 2011 19:19
27. 5. 2011 17:48
27. 5. 2011 17:37
27. 5. 2011 15:57
27. 5. 2011 15:47
Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu Svíčkové zdar Dávám ti 1.boda
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 8 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 18 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 3 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 4 hodinami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 5 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 6 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 9 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 9 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 10 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 11 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 11 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jak naložit svíčkovou jak naložit maso na svíčkovou jak správně naložit maso na svíčkovou naložení svíčkové svíčková na smetaně nalozeni sekana svickova na smetane svíčková na smetaně babica naloženi masa na svíčkovou svíčková recept naložení naložit maso na svíčkovou jak spravne nalozit svickovou nalozené maso na svíčkovou babicova svíčková svíčková na smetaně naložení masa aby se smetana nesrazila aby se svíčková nesrazila špikování svíčkové sekaná svíčková jak na svíčkovou svíčková
Suroviny: celer, mrkev, petržel, špek uzený, cibule, citron, pomeranče, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, cukr, maso hovězí, smetana, máslo, mouka hladká
Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoGl
14 názorů