Jemné bílé kluski - Kluski śląskie
Nevíte jakou přílohu připravit k masu s omáčkou? Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte kluski, bramborové nočky pocházející ze slezské části Polska. Skvěle chutnají v kombinaci se škvarky a smaženou cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 127 kJ / 986 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 23,70 g |
Tuky | 22,03 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 252 mg |
Sodík | 3,27 g |
Sůl | 8,03 g |
Sacharidy | 162,36 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 11. 2021 16:59
Děkuji za recept, jsou výborné, jednoduché, jen se po nich zaprášilo. Recept si ukládám a rozhodně jsem je nedělala naposledy....
24. 3. 2016 03:58
ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...
23. 3. 2016 19:28
Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html
26. 10. 2012 21:12
A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to
8. 1. 2012 13:35
Možná někomu pomůže tohle video
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
8. 1. 2012 13:01
Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže
Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže
Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!
8. 1. 2012 11:27
heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.
8. 1. 2012 11:11
pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.
7. 1. 2012 23:12
No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.
7. 1. 2012 22:48
gmptop: díky
7. 1. 2012 22:11
gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!
7. 1. 2012 21:13
Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.
7. 1. 2012 18:24
gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?
7. 1. 2012 16:33
ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod
7. 1. 2012 10:12
tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 2 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 38 minutami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 56 minutami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 2 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 4 hodinami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polské kluski polske kluzky slezske kluski bramborové kluski polské klusky kluzki polske knedliky knedliky kluski polské knedlíky kluzky bramborové knedlíky kluzki polské kluski recept slezské kluzki kluzski kluski knedliky polske kluzki kluski polske recept recept na polske klusky recept na kluzki jemné bramborové knedlíky kluski polské bramborové noky
Suroviny: brambory, žloutek, ghee, sůl, moučka bramborová
Jemné bílé kluski - Kluski śląskie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/51N8
27 názorů