Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hummus - základní recept

Arabský cizrnový hummus je velmi chutný jednoduchý pokrm plný vitamínů. Podává se tradičně s chlebovou plackou nebo se syrovou zeleninou (např. mrkev, řapíkatý celer, papriky), kterou se nabírá a tím se i jeho výživová hodnota zvyšuje.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez času namáčení cizrny

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez času namáčení cizrny)

20. 1. 2012 10:29

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie4 432 kJ / 1 059 kcal
Bílkoviny62,32 g
Tuky26,26 g
Vláknina105,49 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy91,49 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny, navíc je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

18. 8. 2023 23:09

Fazolka73: Velmi prostě, osobně znám několik kuchařů a hospodyni a výbornou kuchařku z arabských zemí a ti špetku pepře přidávají. V kuchařce vydané v Maroku je uveden také.

Fazolka73

16. 4. 2022 11:11

Tonja: A na ten pepř, jste přišla jak? :-D

petram petram

27. 12. 2020 08:47

Tonja: Moc děkuji za komentář. Inspirovala jsem se dvěma recepty, z nichž jeden byl izraelský a druhý snad turecký a římský kmín byl v obou. Koriandr snad jen v jednom, jestli se nepletu. Je to už dávno. Ale souhlasím s vámi, že od té doby jsem jedla hummus na mnoha místech a koriandr v něm nebyl.

Tonja

27. 12. 2020 02:55

Dívám se na Vámi předepsané suroviny a dovolím si protestovat. Základní hummus se skládá z rozmělněné (rozmixované) vařené cizrny, pasty tahini, olivového oleje, česneku, šťávy z citronu, špetky soli a špetky pepře. Někde se přidává mleté chilli, římský kmín se používá víceméně jen v Maghrebu, mletý koriandr jsem v hummusu ještě neviděl. Ne do humusu, ale k němu k přimíchání při servírování se dává hrst na jemno nasekané natě petrželové nebo koriandrové. Pokud přidáváte římský kmín, mletý koriandr a petrželku přímo do hummusu, nemůžete ho už nazývat "základním".

Tonja

27. 12. 2020 02:47

Martina Rádlová: Hummus má DVĚ zcela zásadní ingredience, a to cizrnu a pastu tahini (pasta z sezamu)! Jinak tomu nemůžete říkat hummus.

Greneia Greneia

20. 8. 2017 07:53

Skvělý receptík :-K akorát nedávám koriandr a ani petrželku ... tahini samozřejmě nesmí chybět, ale někdy se nedostanu do města, tak opražím a rozmixuji na jemno sezamová semínka. A nedávno jsem viděla, jak do humusu přidávali i červenou řepu, tak to chci vyzkoušet, na humusu je fajn, že už lze po použití základních surovin si s ním hrát a přidávat si podle chuti, co chcete :-):yes:

Martina Rádlová

17. 8. 2017 09:19

Kdyby někdo nechtěl tento recept s tahini, tak jednoduše je tam nedávejte a použijte více olivového oleje. Jinak já jsem zveřejnila i nějaké videa tak, jak hummus dělají v zahraničí, kdyby to někoho zajímalo, tak mrkněte - www.svobodavsem.cz/hummus-recept/ :yes::yes:

Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

20. 1. 2012 20:01

Koukam ze ten recept je v pohode,ano takhle s epripravuje Hummus. Tady ho hodne jime s Falafelem,na talir Hummus- dale na to petrzelka,palive papricka,citron,olivovy olej a sladka paprika.

A samozrejme k tomu pita. Zrovna dneska jsme meli. JInak s emuze pridavat na posyp jeste slunecnicove seminka, dusene houby s cibuli, cizrna normalni a nebo jen s Tahini

Posilam bodika

JanaDorazinova JanaDorazinova

20. 1. 2012 14:03

:-p:yes:

verna03

20. 1. 2012 13:47

Výborná věc. Ale doporučuji cizrnu oloupat sice je to strašná práce ale pak je hummus jemnější. A určitě polít olivovým olejem,ten nesmí chybět dodá pokrmu úžasnou chuť

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: humus jídlo hummus recept hummus jídlo humus humus recept římský hrách recepty humus hommos recept arabský humus recept na humus recept humus recept hummus arabský hummus řimský hrach humus recept cz recept na hummus jidlo hummus humus recepty cizrna základní recept pokrm humus

Suroviny: cizrna, pasta sezamová, olej olivový, citron, česnek, římský kmín mletý, koriandr sušený, voda, sůl, petrželka

TopRecepty.cz

Hummus - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nNBE