Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výrobu kynutého těsta

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 1. 2012 18:31

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dostala jsem několik SZ se žádostí o detailnější vysvětlení výroby kynutého těsta mimo pekárnu, tak jsem vám to dnes i všechno odfotila.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 5. 2020 09:37

magdalenka: Dám do ohriateho mlieka kvasnice, dám lyžíčku múky a cukor, ako je napísané v recepte! Rozmiešam, ale nie je to cestíčko, iba múka s mliekom a nechám, než to začne bublinkovať.

magdalenka magdalenka

17. 5. 2020 19:39

Veronika.Hrozna: Ty ako robíš kvások???

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

17. 5. 2020 19:27

Vždycky se dělá kvásek, jako těstíčko, jestli ano, tak ho dělám špatně! ;-(

cathleen cathleen

11. 12. 2015 18:14

beda venerabilis: cuketkovo nehnětené těsto znám, ale tady (v popisu receptu) jde o klasické zadělávání kynutého těsta, popsané pro začátečníky, tak jim zbytečně nepleťte hlavu.
Celkem na to jdete zbytečně moc vědátorsky. Věřte mi:-))

beda venerabilis

11. 12. 2015 17:41

cathleen: Odvahu redukovat hnětení těsta jsem vzal zde:
http://www.cuketka.cz/?p=788
další bylo dílem úvah a experimentů. Rozhodně jsem sem nenapsal nic, co bych nevyzkoušel.
Zítra budu vařit knedlíky, postup si pečlivě zaznamenám a pro Vás popíši.
K oné lžičce octa: Když jsem poprvé zkoušel variantu se smícháním všech tekutin, bál jsem se (možná zbytečně), zda droždí neublíží rozptýlení ve slané vodě. Proto jsem tu vodu mírně okyselil. Zde se, prosím, uvádí že: "Kvasinky potřebují dusík, řadu organických sloučenin a minerálních látek, vyžadují spíše kyselé prostředí (!) a obvykle i malé množství kyslíku."
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92248.a...

spagetka spagetka

8. 12. 2015 11:03

cathleen: jedna dobrá zpráva: víš sama, že lidi moc komentáře nečtou. Pokud si je přečtou, najdou tvou, mimochodem správnou a přesnou informaci a zaříděj se :yes::yes::yes:

cathleen cathleen

8. 12. 2015 10:53

magdalenka: mrzí mě, že si tu tyhle mylné informace budou číst začátečníci - lidé, kteří nevědí jak na kynuté těsto a rádi by ho zkusili...tyhle "zaručené" rady jsou děs.:-//

magdalenka magdalenka

8. 12. 2015 10:36

cathleen: tie dve minúty ma tiež pobavili. Nové trendy? Ja miesim 15 minút a niekedy aj to sa mi zdá málo...

cathleen cathleen

8. 12. 2015 10:26

beda venerabilis: CELÉ DVĚ minuty? Tohle na mísení těsta nestačí - vemte kteroukoliv kuchařku a nahlédněte, počtěte si.

Kapka octa v těstě ho dělá víc kyselkavě voňavým a chuťově malinko nakyslým, tak jak má správně chlebové těsto vonět. Jiný význam pro kvasinky to nemá, věřte mi:-D

S "téměř neaktivním" droždím nikdy normálně neupečete, v tom se opravdu mýlíte.

beda venerabilis

7. 12. 2015 13:50

cathleen: No právě. Já tímto způsobem mísil těsto asi dvě minuty rukou. Bez škodlivého dopadu na výsledek.
V jednom případě, když bylo droždí trochu podezřelé, trvalo o něco déle, než vyběhlo.
A že se pučení droždí lépe daří v prostředí mírně kyselém, je snad fakt nesporný? Jiný význam ta kapka octa nemá.
Že se droždí v cukru rozteče, je vitální reakce. Zcela mrtvá bílkovinná "formelína" by se ani nehnula. I "téměř neaktivní" je přece jen aktivní, trvá mu déle, než se oklepe, ale pak jde vše normálně.

cathleen cathleen

6. 12. 2015 15:06

beda venerabilis: tak od konce - těsto mísím robotem, po 5-10 minutách hnětení má rozptýlené suroviny určitě stejně, jako to vaše.
Neučte lidi (tady začátečníky), prosím, k doždí přidávat kyselý ocet....že ho údajně potřebuje - kvasinky potřebují jednoduché cukry, enzymy a teplo. Určitě ne ocet.
A naopak, nepíšete, že droždí necháváte zmladit, ale rovnou zaděláváte.
...že se droždí s cukrem rozteče, určitě neznamená (není důkazem), že je droždí aktivní:-Dtakhle se rozteče i droždí velice staré, téměř neaktivní.

beda venerabilis

4. 12. 2015 13:04

Droždí prohnětu se stejným nebo o málo větším objemem cukru. To, že se rozteče na řídkou kašičku je mi důkazem, že droždí je živé.
Tuto kašičku pak rozmíchám ve vlažné tekutině vytvořené ze všech tekutých a rozpustných ingrediencí dle daného receptu (voda, mléko, vejce, sůl...) a přidám i lžičku až lžíci octa, aby se utvořilo dobré prostředí pro pučení droždí. Posledně jsem u knedlíků neodolal chuti po experimentu, a místo octa jsem přilil láku z kysaného zelí. Knedlíky byly vynikající, ale třeba to nebylo zrovna tou vodou ze zelí.
Touto homogenní tekutinou pak z mouky zadělám těsto. Výhodou je, že takto zadělané těsto má všechny ingredience naprosto stejnoměrně promísené. Ve výsledku má pak střídka všechny bublinky stejně veliké.
Vyzkoušeno mnohokrát u knedlíků i u chleba. U sladkého pečiva dosud ne. Ale až se k němu někdy dostanu, zarizikuji to i zde.

cathleen cathleen

11. 10. 2015 14:22

Danka: mísím jen těsto hodně sladké nebo mastné. Ale i obyčejné, když promísíš, uděláš mu jen dobře;-)

Danka

11. 10. 2015 13:55

Během kynutí se těsto neprodělává?

Jarka nejapna

24. 5. 2014 13:39

Dobry den, dekuji za krasny postup. Ja ale porad nechapu jedno: hnetu testo pred kynutim, nebo po nem, nebo oboji? Ted to delam tak, ze ho hnetu 5 minut a pak necham vykynout, ale mam to testo vzdy takove tuhe, proste ne nadychane, jak bych chtela. Mohla byste mi prosim poradit? Dekuji moc, Jarka (nejapna :))

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kynute testo jak na kynute testo když nekyne těsto proč těsto nekyne kynuté těsto postup proč nekyne těsto těsto kynuté pod vodou když těsto nekyne těsto kynuté pod vodou recepty těsto nekyne kinuté těsto postup na kynute testo kynute testo nekyne kynuté těsto rady výroba těsta na ryby kynutétěsto výrobky z kynutého těsta kynuté těsto pod vodou těsto nenakynulo postup kynutého těsta

Suroviny: droždí

TopRecepty.cz

Jak na výrobu kynutého těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x7Q9