Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maltaše

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 70 min

70 min (70 min příprava)

1. 5. 2012 10:23

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Nutriční hodnoty

Energie15 780 kJ / 3 771 kcal
Bílkoviny78,22 g
Tuky235,99 g
Vláknina13,25 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 624 mg
Sůl1,34 g
Sacharidy327,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Už dlouho mi tento recept ležel v hlavě jako vzpomínka na stařenku, babičku i mamku, které rády maltaše pekly na jakoukoliv slavnostnější příležitost. Přiznám se, že jsem lístkovým těstem udělala trošku úlitbu bohům, protože originál má být z klasického máslového převalovaného těsta na trubičky, ale to já neumím. Zákusek to není sladký, kdo chce, může si nádivku přisladit, ale zato je rychle hotový a není až tak tradiční a notoricky známý.

Ještě k názvu, vůbec nevím, jak a odkud se vzal, kam moje paměť sahá :)) :)) znám takto a zeptat se nemám koho.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

senky senky

27. 2. 2018 21:18

janulle: Jsem ráda, že chutná a doufám, že budou mít úspěch i u manžela v práci:-8

janulle

27. 2. 2018 18:17

Upekla jsem manželovi zítra do práce ke kafi. Použila rozválené těsto a místo vlašských ořechů dala mleté lískáče. Uvidíme jaký uspěch budou maltaše mít. Já kousek vyzkoušela a chutná moc:yes:

rostislava.gf

24. 7. 2017 19:10

Dobrý den, k názvu maltašky: v Německu existuje podobné pečivo s názvem Maultasch a vypadá jako měšec. Jinak etymologicky dle Nj - Maultasch je pysk u huby. Byla dokonce jedna tyrolská šlechtična, které přezdívali Margarethe Maultasch, totiž Markéta Pyskatá. Měla za manžela Jana Jindřicha, syna Jana Lucemburského, a Lion Feuchtwanger o ní napsal román Ošklivá vevodkyně.

Miroslava

29. 10. 2016 12:30

casino: Tak jsem prohledala své zápisky a našla jsem recept na maltašky od paní Kučerové z Kostelce u Kyjova, mám jej už víc než dvacet let. Je podobný Vašemu receptu. Těsto se připraví z 30 dkg hladké mouky, 5 žloutků, 25 dkg másla nebo Hery a 3 lžic vody. Pak se těsto rozdělí na 50 kousků, každý se zakulatí do kuličky a dá do ledničky přes noc. Druhý den se z každé kuličky vyválí placička, naplní se ořechovou nádivkou, stáhne se do měšce (mám napsáno "stáhneme kščicu") a vloží se do plechového košíčku na vánoční cukroví. Košíčky se skládají na plech, peče se to na 180°C do světlé barvy. Nádivka - z 5 bílků ušlehat sníh, postupně přidat 25 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých ořechů a zlehka zapracovat.

Aluse

26. 10. 2016 10:34

Náplň jsem namazala na rozválené listové těsto a zabalila podobně jako klasický štrůdl. Výsledek byl vynikající, určitě jsem je nepekla naposledy. Pro sebe bych možná jen trochu přisladila náplň.

casino casino

7. 10. 2016 12:18

senky:
Když jste ochutnala MALTAŠE, pak těžko uvěřiti tomu, že jste je upekla z listového.:-O
No, chutě jsou různé, ale avšak pak se tento recept neměl zovati MALTAŠE;-(
Naschvál jsem je, poprvé v životě, upekl a vložil rcp:
https://www.toprecepty.cz/recept/49829-maltase-2/

Dagmar

5. 10. 2016 17:05

Domnívám se, že jde o počeštěný název německého receptu Maultaschen. Zde se jedná o slanou variantu taštiček plněných ochuceným špenátem či jinou náplní.

senky senky

5. 10. 2016 09:11

Arimira: Vůbec bych nebrala jako shazování receptu ;-) uvedené odkazy uvádějí jiná těsta, v jednom případě křehké, ve druhém másové převalované ( o tom mluvím v poznámce) a o tom to je, jiný kraj, jiný mrav, ale chutě a dobroty stejné, důležitá je výměna zkušeností :-K
A když o tom tak píšu, mám na ně chuť :-8

Arimira Arimira

4. 10. 2016 15:22

Arimira Arimira

4. 10. 2016 15:18

Je to moc zajímavý recept. Ale já už jsem taková, že když něco má hlubší kořeny, snažím se tomu přijít na kloub. Tak jsem trochu pátrala, na netu to není problém a našla recepty.jiribures.cz/moucniky/maltase/. Tím vůbec nechci schazovat recept Senky, určitě radši vyzkouším tento. :-K

lidatr

22. 9. 2016 15:09

Krásně se vyvedly.:-):-):-):-)
Máte některá receptík na původní máslové těsto?
Ráda bych je vyzkoušela i složitější cestou.:-!

senky senky

13. 7. 2012 11:56

vladi::-K:-K Vladi, zkus bez kakaa, taky mňam:yes::yes:

vladi vladi

13. 7. 2012 10:41

:-Onádherný fotopostup- už tahám list. těsto z mrazáku a jdu na to díky za receptík- snad se mi to dnes při pátku 13.-tého podaří- lákavý a vypadá na rychlý moučníček ke kávičce.:yes::yes::-p

senky senky

6. 6. 2012 06:46

bystrouska:Jé, Vladi, díky, jsem ráda, žes vyzkoušela a hlavně, že chutnalo;-) a díky za fotečku, máš je přímo ukázkové:yes::yes:to kakao tam není podmínka:-)

bystrouska

5. 6. 2012 18:35

Včera jsem Maltaše upekla a teď se na tácku stydí dva:-D. Vynechala jsem kakao, protože manžel nemá rád kakaové náplně;-). Ale i tak se po nich zakouřilo:yes:. Posílám bod a přidala jsem fotky:-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: meltaše maltášky cukrovi maltase maltašky recept recept na meltaše ořechové maltaše meltaše recept maltase vánoční cukroví maltaše cukroví maultaschen recept převalovane kolačky maltaše z listového těsta matlaše prevalovane testo na trubicky recept na maltašky maltoše mail marti-talens.pl loc:cz kolačky převalovane cukroví maltašky maltše

Suroviny: těsto listové, mouka, vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, ořechy vlašské, kakao, vejce, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Maltaše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JlJg