Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

10. 3. 2012 14:45

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie450 kJ / 108 kcal
Bílkoviny4,20 g
Tuky0,28 g
Vláknina9,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy21,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kdo nemůže syrový česnek, nechá ho raději povařit.

ČL = čajová lžička

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Eliza Eliza

18. 3. 2012 22:01

Nadja: Já jsem dnes dělala vepřový vývar (z kolena), ale dala jsem tam dost česneku, takže taky na způsob česnečky...a aby to byla plnohodnotná večeře, byly přidané i játrové knedlíčky. S dobrým chlebem...paráda dobrounká...:-p

Nadja Nadja

18. 3. 2012 21:36

Eliza: Eli, krásné fotky, jako vždy a děkuji za ně. Já byla teď venku (takže bez PC) a oukrop byl zase dnes, ale bez foťáku.

Eliza Eliza

14. 3. 2012 23:15

Naděnko, moje babička dělala oukrop vždy, když vařila brambory a od ní mám tu tendenci nikdy nevylít žádný vývar...Tvůj recept je velmi přesný tak, jak ho vařili kolem Budějovic.
Nějak se nemůžeš dostat k vyfocení, tak posílám obrázek a až budeš mít vlastní, ten můj posuneme dozadu. Jinak bodík posílám a ten se měnit nebude...:yes:

jirholu jirholu

14. 3. 2012 13:39

zizala: :yes::yes::yes::yes::yes:

zizala zizala (moderátorka)

10. 3. 2012 21:28

felixa: oukrop je staročeský název pro jednoduchou vodovou polévku, jejíž hlavní součástí byl chléb, kmín a česnek. Bez brambor, vylepšení mohlo být díky slité vodě z vařených brambor a přidání trošky sádla. Současné česnečky z původního oukropu vycházejí ;-)

felixa

10. 3. 2012 21:24

Nadja: Každopádně je to mňamka, ať už s česnekem nebo s osmaženou cibulkou :-p, jednoduché, levné a hlavně zdravé, většina vodu plnou vitamínů z brambor vylévá, což je škoda. Ale nápad podávat česnečku z vody z brambor jako polévku k hlavnímu jídlu se mi líbí.. dvě mouchy jednou ranou :-D

Nadja Nadja

10. 3. 2012 20:07

felixa: u nás ano a podával se jako polévka. Ale jak jsem zjistila tady, tak česneček je hodně druhů, u některých bych řekla, že už to je bramboračka.

Nadja Nadja

10. 3. 2012 20:05

srettka: název lomenice sice neznám, ale můj dědeček si dělával totéž - do velikého hrnku - kafáče s bílou kávou z melty si nalámal chleba a vyjídal lžicí. Ale já si myslela, že to dělal proto, že už neměl zuby.

rebeka rebeka

10. 3. 2012 19:07

Naďko, děkuju za info.. to jsem nevěděla;-):yes::-):-K

srettka

10. 3. 2012 16:55

Frantiska:přesně tak to dělala naše bábinka, občas místo sádla dala kousek másla:-p
taky dělala lomenici..starý chléb nalámaný do hrnku bílé kávy..sladké vzpomínky:-*

jirholu jirholu

10. 3. 2012 16:49

Frantiska: Takto dělávala oukrop moje babička i maminka - přidávaly ještě sůl :-p. K tomu jsme jedli šťouchané maštěné brambory, které byly zvlášť :-p Do oukropu se brambory nedávaly :-S Každý kraj má své zvyklosti, proto je pro většinu jídel mnoho variací :yes:

Frantiska Frantiska

10. 3. 2012 16:25

:) a nebo jen horka voda, cesnek, kousek sadla a stary nalamany chleba

felixa

10. 3. 2012 16:22

felixa:ještě jsem zapomněla dodat, že oukrop se jedl lžicí z hrnků - koflíků - takových kafáčů :-))

felixa

10. 3. 2012 16:16

Nemyslím, že oukrop je jiný název pro česnečku (pokud to není ovšem krajové, což si netroufám tvrdit). Dělávala ho moje babička a jedlo se po lžicích v průběhu hlavního jídla (to prý, aby lépe klouzalo do krku ;-)) což byly většinou brambory jen tak nebo s něčím (sekaná nebo kabanos například).
Do vody slité z uvařených brambor se přidala na troše sádla do zlatova osmažená cibulka i se sádlem a přidalo se polévkové koření (magi nebo kostička bujonu ), sůl, příp pepř.
Dohromady to chutnalo dobře, ráda na to vzpomínám :-)

Pokušitel

10. 3. 2012 15:58

Jj, a takové recepty se vzhledem k hospodářské situaci budou na našem jídelníčku objevovat častěji :-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: staročeský oukrop oukrop co je oukrop oukrop recept staročeský oukrop recept jídlo oukrop starodávné recepty pravý oukrop recept na oukrop uzené koleno blýzko co je to oukrop jednoduchy oukrop starodavny fotak starodavne recepty sladkych dortu jiny nazev pro brambory recept na česnečku starodávný hrnek ukrop oukrop polévky ukrop recept na česnečku po staru

Suroviny: brambory, voda, sůl, kmín celý, sádlo, majoránka, česnek, chléb, sádlo

TopRecepty.cz

Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mGnr