Fazolkový prívarok
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 090 kJ / 500 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,70 g |
Tuky | 26,40 g |
Vláknina | 25,60 g |
Cholesterol | 6 mg |
Sodík | 70 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 36,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Prívarok podávame so zemiakmi a kúskom mäsa, opečenou klobáskou prípadne volským okom.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 1. 2019 20:01
rebeka: Já si fazolky pěstuju v zahrádce, blanšíruju a mrazím! Začala jsem s tím asi před třemi roky, protože ty mražené z obchodu mi něčím páchly ! U nás je to naopak, moje polovička , miluje fazolky v každé podobě a když uvidí jak si beru z mrazáku fazolky tak, hlídkuje v kuchyni, a "dohlíží na jejich správnou úpravu" a každých deset minut se ptá, jestli se už dovařili !
8. 1. 2019 19:54
hospodyne: Já si myslím, že hlavní je, ať se to dá sníst! To je to nejdůležitější ! Podívejte na Číňany, jaké exotické názvy jídel , vyprudili , já prívarok , nebo omáčku neřeším , já je baštím - oba stejně s kouskem masa , chlebem, knedlíkem !a Mňam.
8. 1. 2019 19:46
tejaja: Ano , tam sa to používa! V hovorovej reči, veľmi sporadicky, ak vôbec! Tak prísne rozlišovanie omáčok , ako vo francúzskej kuchyni, nie je v strednej Európe obvyklé.
8. 1. 2019 17:51
Veronika.Hrozna: ten " prívarok " už byl na Topkách několikrát diskutován a bez smíru. V Čechách je pro něj termín nejspíš " zadělávaný" - zadělávané fazolky, zadělávaný hrášek, na Moravě se zase říká " po hustu" tedy fazolky po hustu atd. To každý ví, co to znamená a domorodec si to nesplete s fazolovou omáčkou nebo fazolemi nakyselo Ale v konečném důsledku - není to vlastně jedno, jestli omáčka nebo prívarok??? Každá rodina si jídlo pojmenuje, jak chce. Já na fotce vidím fazolky po hustu, ale přidala bych si tam šlehačku.
8. 1. 2019 15:27
aj v slovenskom...
prívarok -rku muž. r. zeleninová al. strukovinová omáčka (ako príloha)
prívarok -rku muž. r. zeleninová al. strukovinová omáčka (ako príloha)
8. 1. 2019 15:22
prívarok = hustá zeleninová omáčka, viz vyjádření Ústavu pro jazyk český:
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5905
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5905
8. 1. 2019 15:11
Veronika.Hrozna: Slovo prívarok sa používa doteraz a dovolím si tvrdiť, že nahradiť ho slovom omáčka nie je adekvátne.
V tomto jedle sú väčšie kusy zeleniny, "omáčka je hustejšia tekutina podávaná k jedlu alebo používaná pri jeho príprave." To bol citát.
Len tak som mrkla na niektoré jedálne lístky a prívarky sú tam:
https://www.delikanti.sk/jedalny-listok/mzsr_menu....
https://zszahorskaves.edupage.org/menu/
http://www.nervosa.sk/jedlo#card
Dalo by sa pokračovať.
V tomto jedle sú väčšie kusy zeleniny, "omáčka je hustejšia tekutina podávaná k jedlu alebo používaná pri jeho príprave." To bol citát.
Len tak som mrkla na niektoré jedálne lístky a prívarky sú tam:
https://www.delikanti.sk/jedalny-listok/mzsr_menu....
https://zszahorskaves.edupage.org/menu/
http://www.nervosa.sk/jedlo#card
Dalo by sa pokračovať.
8. 1. 2019 14:55
magdalenka: U nás sa kôpor dáva len do tekvicového prívarku, do fazuľkového (ani iných) nie.
8. 1. 2019 14:24
Ja automaticky pridávam kôpor...
8. 1. 2019 14:20
tejaja: Můžeš klidně přeložit jako "omáčka" k masu, prívarok se ani v Slovenštine moc nepoužívá, snad jen na jídelníčku v restauraci a v kuchařských knihách. Moc to není slyšet, používá se taky slovo omáčka.
8. 1. 2019 13:06
jan.alois: Díky, ono sa prívarok do češtiny preložiť nedá, musí ostať v slovenčine. Vajco je super, niekedy fašírka, ale doma sme robili aj klobásku na kolieska opečenú na cibuľke a mletej paprike. To ešte boli klobásy poriadne.
8. 1. 2019 11:42
Ještě že umím slovensky a vím ,že prívarok je po polévce u mně zemiaky a vajco k tomu. Bodík taky. Jsem starý kuchař , ale občas se pro inspiraci kouknu a dneska to vyšlo . Je fazulkový prívarok
25. 7. 2012 21:19
rebeka: Jasné, že môžeš Ďakujem za fotky a teší ma, že ti chutilo
25. 7. 2012 19:22
tak jsem se naštvala.. a uvařila si sama pro sebe.. a pro strejdu ještě protože miláček fazolky prostě ne a nejí
moooc jsem si pochutnala
přidávám bodík a obrázky, jestli můžu
a díky
moooc jsem si pochutnala
přidávám bodík a obrázky, jestli můžu
a díky
16. 2. 2011 00:34
+ dělala jsem k večeři, moc dobré
přikládám foto a bodík
přikládám foto a bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 4 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 15 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 2 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Kakaový olejový korpus na dort
JanaBran uvařila před 3 hodinami
České kynuté buchty
jacky uvařila před 4 hodinami
Domácí chléb (výborný)
KatchaKK uvařila před 4 hodinami
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Další recepty
Tématické fráze: prívarok privarok zo zelenej fazulky fazulovy privarok fazulkovy privarok bramborový prívarok zelená fazuľka prívarok fazulka na zeleno zelena fazulka fazulky na smetaně luskový prívarok privarok z fazulovych luskov fazulovy privarok zo zelenej fazulky zeleny fazulovy privarok privarok zelena fazulka strukovy privarok fazulka na smetaně strukova fazula privarok privarok zo zelenej faulky fazulove struky privarok fazolkovy přívarek
Suroviny: fazolky zelené, mouka hladká, mléko, olej, sůl, pepř, cukr, ocet
Fazolkový prívarok
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP2w
32 názorů