Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgály

Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci.

Hodnocení receptu je 5,0 (93×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně. )

2. 10. 2008 11:04

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie27 590 kJ / 6 594 kcal
Bílkoviny101,59 g
Tuky289,38 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 144 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy883,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas

22. 2. 2014 10:02

katule: Zdravím a omlouvám se, že neodpovím s jistotou na Váš dotaz. Už je to nějaká doba co jsem tady recept vkládala a někdy jsem asi udělala z daného množství 4 ks nebo 5 menších. Jinak se mi zdá, že pokud se udělají 4 kousky z kila mouky, tak těsto bude moc hrubé. Pokud se teda peče v klasické troubě a ne v nějaké velké gastro, kde se těsto může rozválet na větší placku.Počet kusů jsem v receptu upravila na 4 ks.:-K


senky: Jani děkuji za odpověď:-*

senky senky

19. 2. 2014 07:48

katule: Než Maruška odpoví: Z tohoto množství bych udělala 4 kousky ;-)

katule

19. 2. 2014 02:05

Merylas: v postupu máte že :Pak těsto rozdělíme na zhruba 5 dílů a teď píšete na 4 kusy. Tak teď nevím kolík frgálů teda z těsta je? chci mít klasickou velikost která se prodává. Všude v receptech je cca kilo mouky na 4 frgály a proto mě zarazil tento recept. Ráda bych vyzkoušela Děkuji za odpověď

Merylas Merylas

24. 11. 2011 22:07

Slávek: Děkuji moc:-K

Slávek

23. 11. 2011 19:15

Ňam ňam koláčky jsou to výborné ,zrovna pečeme a voní to po celém domě;-)

Michal

8. 11. 2011 20:42

Tak to mě virtuální nestačí... Nakupuji tady http://www.valasskepecivo.cz/katalog.php a nemůžu si stěžovat, doručí mi je z Valašska, až domů a pak si je s ženuškou pěkně u kávičky či kakajíčka spapáme. ;-)

Merylas Merylas

8. 11. 2011 19:06

Anuška: Děkuji za velmi přínosný komentík:-K

Anuška

7. 11. 2011 22:46

Anuška:omlouvám se,nenapsala jsem spojku-a:Chuť frgálu dělá nádivka a poleva

Anuška

7. 11. 2011 22:41

Zdravím všechny hospodyňky u trouby. Na Valachy jsem se přivdala už hodně dávno. Kamarádčina tchýně z pasek od Val. Klobouk mě učila péct frgály.Byla to parta správných "babek", která tento skvost pekla na svatby.Jsou dva druhy těst: máslové a olejové.
Dávám pouze hl. mouku. Chuť frgálu dělá nádivka poleva-glejt z másla cukru a rumu, bez toho je to jen lepší koláč.Bohužel, co vidím, je málokterý s polevou, no není to zrovna levná poleva! Hrušková povidla se tady vaří tak, jako trnková. V pálenicích v měděném kotlu. Při vaření se dává pouze badián. Dobré hrušky, nebo trnky-dobrá povidla. Kamarádka si vaří povidla doma v remosce. Je to stejný výsledek, jako z usušených, ale méně pracný. Nikdy nedávejte žádné jiné koření, než badián, ani ocet, tak jak popisují, snad vanil. cukr. Všem Vám přeji hodně zdaru a výtečné chutě.A.

Merylas:

Merylas Merylas

10. 10. 2011 18:53

Sarovka: Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že chutnaly:-K A rodinku zdravím a taky děkuji:-*:-K

Sarovka

10. 10. 2011 08:55

Merylas, včera jsem pekla tvoje frgály. Ukládám, protože jsou výborné:-8:-K:yes: Vyřizuji velké poděkování od rodiny.:yes:

Merylas Merylas

8. 9. 2011 19:23

ivulinka: Ivi, moc děkuji za takovou velikou pochvalu, fotečky a bodík. :-KMám radost, že recept nezklamal:-K Podařily se Ti moc krásně;-):yes:

ivulinka ivulinka

7. 9. 2011 14:02

O víkendu jsem pekla tvoje frgály, Maruško a byly bezkonkurenční:-!:-!:-!
Povrch jsem pomazala tvarohovou náplní, polovinu pokladla hruškami a druhou polovinu malinami.
Spěchám s bodíkem a s obrázky:-)

Merylas Merylas

12. 7. 2011 15:24

Jarka: Z uvedeného množství jsou 4 frgály, taky záleží na tom, jak moc je chceme mít velké a jak moc vyválíme těsto. A ten tvaroh napíšu jen tak odhadem a zhruba, opravdu nevím přesně:-8 Jedna kostka by měla stačit asi tak na 1,5 frgálu. Taky záleží na tom, jak vysokou vrstvu chceme mít. Na toto množství těsta bych koupila 3 tvarohy v kostce.:-K

Jarka

11. 7. 2011 15:52

Prosím napište kolik frgálů z uvedeného množství je, zároveň případě tvarohové náplně - kolik počítat na l ks tvarohu. Díky

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty

Suroviny: mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum

TopRecepty.cz

Valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADX7