Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb - verze 1.1

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 390 min Doba přípravy: 390 min

390 min (390 min příprava)

26. 8. 2012 18:30

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie11 501 kJ / 2 749 kcal
Bílkoviny85,15 g
Tuky15,10 g
Vláknina29,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,01 g
Sůl20,00 g
Sacharidy553,55 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Pokud přesně dodržíte recept, s největší pravděpodobností se to stejně napoprvé nepovede podle vašich nejtajnějších přání. To nevadí. Vytrvejte. Svůj první pokus jsem si schoval na broušení nožů. I když se to nepovede dokonale, stejně je výsledek lepší, než drtivá většina tuzemské produkce.

Je to obyčejný konzumní chléb neobyčejné chuti.

http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

6. 12. 2015 14:24

Standa: :-O och...vidím, že odkaz na svůj nej chleba trousíš, kde se dá. Proč? Nestačilo pod mým receptem?
Jestli opravdu tak moc toužíš po pochvale, vlož recept na topky a uvidíš, jestli se ujme.

Standa

6. 12. 2015 13:25

od trouby

24. 2. 2015 08:59

Denisa S:Tady u tohoto receptu skutečně ne. Pečeme chleba každý týden a je to jen o tom vzít foťák, vyfotit stáhnout do počítače, upravit velikost atp. a je to. Přes to, že to je takto jednoduché, nevím jestli se mi to povede již tento víkend, nebo nějaký jiný. Po půl ročním osobním zaškolování je v rodině další "pekař" a peče ten, kdo má čas. Budu se snažit.

Denisa S

21. 2. 2015 18:33

Zdravim, najdu nekde fotky jak ma vypadat testo? Chtela bych zkusit vubec první chleba a jsem nejak zmatena.... Vetsinou jsou vsude chleby upecene, zprava, zleva, z vrchu... Tady vubec netusim, ani priblizne, jak vypada hydratace na 37-38 % :o

od trouby

6. 1. 2014 07:38

Katka:Moc děkuji. Jsme teď v situaci, kdy chléb pečeme jen pro obživu a na experimenty není čas. Ať se ti a všem daří.

Katka

5. 1. 2014 07:04

Aktualizace 2: Pro milovníky celozrnného chleba. Tento recept mi funguje i s celozrnnou moukou. Zhruba polovinu množství pšeničné mouky jsem nahradila celozrnnou pšeničnou a také tam dávám celozrnnou žitnou (těch 100g). Na dokrmování kvásku také používám celozrnnou mouku a s chlebem nemám problémy. A také přidávám semínka.
Také se mi párkrát stalo, že chleba při pečení prskl, ale jsem přesvědčená, že to bylo tím, že jsem tehdy měla těsto řidší než jindy. Člověk si musí najít tu správnou konzistenci těsta.

od trouby

8. 7. 2013 07:13

pavel: Napiš mi prosím na níže uvedenou adresu. Pošlu ti něco o kvásku. V podstatě je to většinou v tomto.

pavel

28. 6. 2013 14:19

Dobrý den, mám problém s pečením kváskového chleba. Při vložení těsta do rozpálené zavlhčené trouby mi těsto už nevyběhne do výšky a chleba je dost hutný. Nemáte nějakou adu, nebo fígl? Díky a kvásku zdar:-)

Khase

19. 6. 2013 10:02

úžasný chleba:yes:

od trouby

12. 5. 2013 18:32

Můrinka:Nevzdávej to opravdu to stojí za to. Budu reagovat jen na to co bylo v tvém komentáři. Jinak obecně ta nabídka pro Katku platí pro všechny. Když už jsem se s tím literárním veledílem drásal, tak ať se to využije.
Ad. kvásek. Používám výhradně obyčejnou žitnou chlebovou mouku. Nereaguje tak prudce a v mé moučné poličce nepřekáží další pytlík s jednoúčelovým obsahem. Rozhodně celozrnnou mouku nezatracuji. Začínal jsem s ní a získal neocenitelné zkušenosti. Zároveň nechci, aby tato informace vyzněla, jako že celozrnná mouka je pro začátečníky. Je to jen na každém osobně, co mu vyhovuje. Je nanejvýš pravděpodobné, že by stálo za důkladné promyšlení vedení kvásku. Pokud se těsto lepí, přidej už od počátku mouku. Není nutné brát tento recept nějak dogmaticky. Sám teď musím oproti receptu dávat víc vody. Přešel jsem z mouky Penam na Voženílkovu a ta si to vyžádala.
Ať se daří.

Můrinka

8. 5. 2013 09:42

Ahojky, už jsem několikrát tento chlebík zkoušela, ale pořád to není ono. Kvásek přikrmuji celozrnou žitnou moukou, jinak dodržuji recept. Obvykle ale musím přidávat ještě víc hladké mouky, protože se těsto lepí. I když ho ale nechám kynout několik hodin, moc se nehýbe - upečený chléb je potom dost hutný. Navíc se mi teď už 3x stalo, že chleba praskl po celém obvodu. :-( Nevzdávám se, ale je to trápení... :-//

od trouby

5. 5. 2013 19:52

Katka:Moc děkuji za aktualizaci komentáře. Přišla jak Vinnetou s Old Shatterhandem. Zkrátka včas. Navíc mimořádně výstižně.
Taky totiž nemám tušení proč to tak je. Hlavně že to je.
Mám velkou radost, že se ti daří.

Katka

3. 5. 2013 18:42

Aktualizace komentáře: chleba mi už nechutná kysele a recept doporučuji. Tedˇ je otázka, co se změnilo od mého prvního pokusu. Původně jsem měla kvásek pořád v kuchyni, pak jsem musela na několik dní odjet a kvásek jsem dala do lednice, a když jsem pak znovu pekla, chleba už nebyl překvapivě tak kyselý. Dle rady autora jsem pak také začala zvyšovat dávky mouky při krmeních. Zpočátku jsem ho dokrmovala stále stejně bez ohledu na množství. A také už je kvásek starší, možná už "dospěl".:)Zachovávám poměr kvásku a mouky dle receptu, takže kyselost asi není způsobená tím, že by bylo příliš mnoho kvásku. Spíš to bude opravdu tím, zda je kvásek dostatečně "nakrmený".
Takže díky za recept a rady :-))

od trouby

28. 4. 2013 13:32

Marta:Díky za reakci. I Zajdankovi. A teď k tomu chlebu: Ba ba. Také jsem míval kyselý chleba, ale už tomu tak leto není. Leto, protože to není ještě dva roky, ale na podzim už budu drze psát: Leta letoucí jsem už neměl kyselý chleba.To je hezké,že? Ale pokud nenapíšu jak je to možné, tak je to informace úplně na h... Hernajs nejde napsat na co.
Jeden starý pan pekař napsal: "Recept na chleba je poměrně jednoduchý, ale upéci dobrý chleba je docela umění."
Právě díky kvásku se počet kombinací zvedá k závratným množstvím. I když vzhledem k délce lidského života mi může být úplně putna jetli je kombinací deset na dvacátou čtvrtou, nebo jen deset na dvanáctou. Šel jsem na to tedy jako prostý selský sekáček trávy: Kolonie kvasinek je společenství. Zkusím si to napasovat na něco co trochu znám: Společenství lidí.
Dával jsem kvásku dlouhodobě stále stejné množství mouky a vody. Kvásek nezahynul, chleba se z něj upekl, ale výsledky nebyly nijak oslnivé. Stále zmenšující se kvalita života vykonala své.
Nic nepomohly řeči, že takhle dobře se nikdy neměl. Že jiné kvásky jsou na tom mnohem hůř. Kecy nekecy, kvásek neprospíval. Prostě to vypadalo, jako kdyby té kolonii kvasinek nějakej úchyl zavedl vysoké DPH, regulační poplatky a do toho začal řádit exekutor. Výsledek? Naštvaný, kyselý, nespolupracující, v podstatě otrávený kvásek.
Po nějaké době mi došlo, že pokud je kvásku víc, tak potřebuje víc potravy. Teď krmím kvásek exponenciálně a je pokoj. Spokojeni jsme oba.
V tomto případě platí odpověď pro Katku, která je hned pod tvým příspěvkem. Pokud napíšeš na tento e-mail, pošlu ti, co jsem napsal pro Katku. Oslovení samozřejmě vyměním.:)

Zajdanek Zajdanek

26. 4. 2013 08:02

Marta:Dovolím si odpovědět dle svých zkušeností. Když peču chleba s tímto poměrem kvásku mám chléb VŽDY kyselý. Dávám kvásku cca 1/3 nebo 1/4 množství (na 1 kg mouky 300g nebo 250g kvásku), znamená to ale pak mnohem delší kynutí 5-6 hodin, ale většinou večer zadělám a ráno peču. Chléb pak kyselý není. Přeji Vám, ať se chlebík daří, nenechte se prvními nezdary odradid, čerstvý domácí chlebík za to prostě stojí:-K:-p

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na chleba pavla v troubě kvaskovy chleba pavla v troube kváskový chléb pavla v troubě kváskový chléb recept kváskový chleba recept domácí kváskový chléb recept kváskový chléb kyselý kvásek jak upéct domácí kváskový chleba recepty na chleba recept na kváskový chléb kvaskovy chleba kysely kyselý chléb recept na kváskový chleba pavlavtroubě proč kváskový chléb dokrmovaní kvasku kyselý kváskový chleba proč je kváskový chléb příliš kyselý

Suroviny: mouka chlebová pšeničná, mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, kmín celý, voda, mouka hladká

TopRecepty.cz

Kváskový chléb - verze 1.1

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qj35