Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego

Takovýto sirup - syrob -dělávaly naše babičky, protože byla bída a na cukr nebylo. Pro zajímavost a třeba ze zvědavosti si ho vyrobte též. Nebudete litovat. Zlatistá sladká hmota se dá použít na spousty sladkých tradičních moučníků.

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 270 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 240 min

270 min (30 min příprava + 240 min tepelná úprava)

27. 10. 2012 11:06

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Recepis mi laskavě poskytla internautka roxanahcv - moc hodná holka.Maminka mi říkávala, když jsem byla malá, že takovýto sirup dělávala moje babička, protože byla bída a na cukr nebylo.Pro zajímavost a ze zvědavosti jsem se rozhodla si ho vyrobit. Od přítelkyně jsem dostala bulvu cukrovky. Řeknu ale upřímně, že až dokonce jsem nebyla příliš přesvědčena o úspěchu, ale překonalo to všechna moje očekávání.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Věra

29. 7. 2017 12:47

Víte, že se tato dobrota dá koupit v Německu, levně a také s příchutěmi nebo ovocem.

Jan Drábek

8. 11. 2014 19:41

Já při vaření řepného sirupu postupuji tak, že cukrovku okrájím od slupky, aby byla čistá, rozkrojím na polovinu nebo čtvrtku (podle velikosti bulvy)a dám asi na 20 minut povařit do papiňáku. Změklou řepu potom nastrouhám na hrubém struhadle, jde to nyní mnohem snadněji a rychleji nežli strouhat syrovou řepu, která je příliš tvrdá. Nastrouhané "řízky" dám potom zpět vařit do papiňáku do původní vody asi na 30 minut. Potom zcedím a řízky zaleju novou vodou, aby byly potopené a znovu asi 30 minut povařím. Mám papiňák obsahu 9 litrů, takže se tam vejde várka asi 3-4 velkých nebo 6 -8 malých cukrovek. Druhou vodu opět zcedím a přidám k prvnímu zcezenému vývaru. Do toho ještě řízky (po vychladnutí, abychom se neopařili) přes plátynko vylisuji. Získanou tekutinu potom v širokém kastrolu pomalu redukuji. Ke konci, když tekutina začne houstnout je potřeba dávat pozor na připálení, proto stále míchat. Jakmile hmota začne pěnit (pozor, může i vykypět), je hotovo. Papiňák práci značně urychlí, vaření v normálním hrnci je hodně zdlouhavé.

zizala zizala (moderátorka)

14. 1. 2014 19:54

pepa

14. 1. 2014 19:45

Naše maminka vařila "ovoucku",polévku ze sušeného ovoce,řepného syrobu a zahuštěno perníkem.Nezná někdo recept.

sunny.sofi sunny.sofi

27. 10. 2012 20:24

Sice jsem trochu mimo (buráka znám jenom jako oříšek:-8) - ale líbí se mi to:-):yes:

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

27. 10. 2012 14:28

Dělám si šťávu z řepy denně, ale jinak a také z jiné řepy, ale je to poctivý sirup ten Tvůj recept, líbí se mi:-K;-):yes:

aadulka aadulka

27. 10. 2012 13:50

Také děláme! Je to mňamka ;-) na Vánoce sirupem poléváme makové buchtičky s perníkem a necháváme pár dní odležet, to je teprv lahoda :-)

Markitek

27. 10. 2012 12:24

koukám a nemám slov, hodně jsem o tom slyšela, ale nikdy nejedla, tak snad přístí rok:yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: syrop řepný sirob sirop syrob řepný sirob recept sirop recept sirup z cukrovky sirop z cukrovky syrob recept řepný sirop makové buchtičky s pernikem výroba syrobu sirop repny recept sirob recept sirop řepný syrup z cukrovky syrob z řepy řepný syrup jak vyrobit syrob jak uvařit sirop

Suroviny: cukrovka

TopRecepty.cz

Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6KMQ