Kyselo
Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 5 186 kJ / 1 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 30,80 g |
Vláknina | 10,10 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 483 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 172,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.
Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250 ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2. den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 3. 2009 15:35
teda takové málem národní jídlo a my ho tu neměli? Tak jsi špagetko udělala moc dobřeto už vařívali naši pra,pra,pra....předci. Bezva
13. 3. 2009 14:30
Včera jsem koupila kvásek v tržnici i s receptem, chtěla jsem dnes přidat, ale spagetko, byla jsi rychlejší. Doufám, že se na mě nebudeš zlobit, že jsem přidala fotky. Jinak - opravdové kyselo jsem jedla poprvé a je moc dobré. Připomíná mi hodně kulajdu, ale má takový moc dobrý šmrnc..
27. 10. 2008 15:33
Tož, Ladi, přiznám se, že tak podrobně jsem to ani nečekala!! Ale popravdě, asi jsem takovým způsobem nikdy nepostupovala. U nás můj dobrý kamarád, který vařil na vojně vždycky říkal: "Tak,ještě kvásek a je to" A vlastně tím myslí vždy zákletku! Tk vidíš, dá se říct, že vím, že nic nevím!
27. 10. 2008 14:20
Jak ho jednou uděláš - poznáš, proč ho u nás vařili denodenně.Je výýýbornýýýý.Klidně zkus malinké množství.
27. 10. 2008 14:09
Vždycky jsem chtěla kyselo ochutnat. Mám stále před očima obraz Trautenberga z Krkonošských pohádek, jak na Anče řve: "to kyselo je moc kyselý, ten bramborák je moc bramborovej". Ale nevím jestli JÁ najdu odvahu ho uvařit.
25. 10. 2008 18:35
www.zdrava-vyziva.net/kvasek.php - tady najdeš úplné vysvětlení o kvásku, já sem zkopíruju jen část:
Co je to kvásek a jak se připravuje?
Kromě chemických kypřidel jsou na trhu běžně k dostání i pekařské kvasnice v podobě čerstvého či sušeného droždí. Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je ovšem použití chlebového kvásku. Vezmeme-li celozrnnou žitnou mouku a smícháme-li ji s vodou v poměru zhruba 1:1, dojde k tomu, že vodou aktivované enzymy ze zrna začnou rozkládat škrob na jednodušší cukry a jejich přítomnost probudí spory spících kvasinek a bakterií obsažených v mouce. Produktem metabolismu těchto mikrobiálních kultur je právě oxid uhličitý kypřící těsto a různé další jednoduché organické látky, na příklad kyseliny mléčná a octová, které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.
Kvásek se nechává několik dní zrát tak, že se každý den přikrmuje novým přídavkem mouky a vody. Ze zralého kvásku se odebírá část, která se stává základem chlebového těsta nebo třeba typické krkonošské polévky kyselo. Malá část kvásku, tzv. nátěstek, se vždy nechává jako základ pro další těsto. Takovýmto způsobem se udržoval v pekařstvích kvásek často po celé generace a vzhledem k tomu, že tak vznikaly specifické mikrobiologické kultury, výsledná chuť chlebů z různých pekařství se lišila.
Kvásek můžete udržovat kontinuálně tak, že po odebrání se ho vždy část nechá na dně a začne se přidávat další mouka a vlažná voda, anebo se uchovává v lednici a oživí se večer před dalším použitím. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, lze ho i zmrazit (v případě použití se nechá povolit a rozmíchá se s vlažnou vodou).
Co je to kvásek a jak se připravuje?
Kromě chemických kypřidel jsou na trhu běžně k dostání i pekařské kvasnice v podobě čerstvého či sušeného droždí. Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je ovšem použití chlebového kvásku. Vezmeme-li celozrnnou žitnou mouku a smícháme-li ji s vodou v poměru zhruba 1:1, dojde k tomu, že vodou aktivované enzymy ze zrna začnou rozkládat škrob na jednodušší cukry a jejich přítomnost probudí spory spících kvasinek a bakterií obsažených v mouce. Produktem metabolismu těchto mikrobiálních kultur je právě oxid uhličitý kypřící těsto a různé další jednoduché organické látky, na příklad kyseliny mléčná a octová, které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.
Kvásek se nechává několik dní zrát tak, že se každý den přikrmuje novým přídavkem mouky a vody. Ze zralého kvásku se odebírá část, která se stává základem chlebového těsta nebo třeba typické krkonošské polévky kyselo. Malá část kvásku, tzv. nátěstek, se vždy nechává jako základ pro další těsto. Takovýmto způsobem se udržoval v pekařstvích kvásek často po celé generace a vzhledem k tomu, že tak vznikaly specifické mikrobiologické kultury, výsledná chuť chlebů z různých pekařství se lišila.
Kvásek můžete udržovat kontinuálně tak, že po odebrání se ho vždy část nechá na dně a začne se přidávat další mouka a vlažná voda, anebo se uchovává v lednici a oživí se večer před dalším použitím. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, lze ho i zmrazit (v případě použití se nechá povolit a rozmíchá se s vlažnou vodou).
25. 10. 2008 17:13
Ladi, prosím tě, co je to kvásek? Já myslela, že jsou to kvasnice v mléku!
24. 10. 2008 18:35
Fotku doám za chvíli,zlobí foťák s tiskárnou, tak tomu domlouvám
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 3 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 4 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 15 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
bonaher uvařila před 1 hodinou
Hrníčková tvarohová bábovka
Sima1996 uvařila před 2 hodinami
Červená čočka s klobásou
Natnat uvařila před 2 hodinami
Jogurtové langoše
Zanulik uvařila před 3 hodinami
Vepřové nudličky na hořčici
Kemars uvařila před 4 hodinami
Tvarohové koblížky
Heather uvařil před 4 hodinami
Focaccia (z lednice)
st3la uvařila před 13 hodinami
Domácí langoše
Marcela0123 uvařila před 13 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 17 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 18 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka
Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce
Kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
38 názorů