Domácí uzený sýr
Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýru bez příchuti vykouzlíte skvělou pochoutku na oslavu nebo jen tak k televizi.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 10 502 kJ / 2 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 225,00 g |
Tuky | 150,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 600 mg |
Sodík | 10,00 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 65,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na obrázku je sýr se šunkou a sýr se šunkou a zeleným pepřem. S tím pepřem opatrně, já to trošku přehnala:-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 2. 2022 16:45
U nás má největší úspěch s pistáciemi.
8. 3. 2021 17:31
No krása :) Pěkná práce, naložit sýr už plánuju nějakou dobu
28. 2. 2016 17:05
Dobrý den, udím eidam 45%, nakrájený a malé kostičky, buď to samotný, s česnekem, nebo směsí tymiánu, pepře a špetkou chilli koření. Sýr se mi vždy po prouzení pěkně rozteče a spojí. Po vychlazení drží krásně celistvost.
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
18. 1. 2016 23:13
kalimada: Kostky jsou lepší kvůli chuti,než se sýr rozehřeje a spojí,má kouř trochu času proniknout i mezi kostky a udělat "uzenou" chuť
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
20. 12. 2015 18:15
Dostala jsem vyuzený sýr v plátýnku,ale nemohu ho dostat ven.Poradí mi prosím někdo,jak se k té dpbrotě dostat?Díky.
15. 11. 2015 18:15
vrata:udíme na 50 st. a česnek bych nakrájela na tenké plátky.
13. 11. 2015 23:15
MarS:Dobrý den,jakou teplotou udíte a jak dlouho.
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
1. 6. 2015 20:59
také sýr udíme, ale punčochu "vystelu anglickou slaninou, aby šel sýr lépe z punčošky....
30. 5. 2015 17:02
stejnym spusobem to udime už 30 let ale teplota ma byt 70 stup.protože jinak se muže stat že uvnitř mužou zustat neroztekle kousky a nechaly jsme to udit asi 8 hod
3. 4. 2015 13:18
Já dělám domací sýr a udím ho. To nemá chybu. Kam se hrabou ty kupované chemie kdoví z čeho je to dělané.
13. 3. 2014 07:00
Dobrý den, udím podobně, jen se mi osvědčilo používat sýt krájený na plátky rovnou z prodejny. Vzhledem k tomu, že to vyjde na stejné peníze, tak kupuji ten krájený a jen jen potom "pokrájím plošně" na menší kusy a ty plním do punčochy...Jinak doporučuji sýr Gouda, min. 40% - potom to skutečně spou s bazalkou nebo česnekem nemá téměř žádnou chybu, snad jen, že toho je vždycky málo :) .
18. 1. 2014 22:34
to jsem si dnes naběhl zakoupil jsem na uzeni třicetiprocentní cihlu z Tesca. Po vyuzení absolutně nepoužívatelne. dejte si na to pozor kupte si raší dražší kvalitní.....
12. 12. 2013 00:48
Dají se dělat ruzné třeba s ořechy vlašské atd.....jinak muj oblibenej je černé a zelené olivy česnek,a druhej sušená rajčata-s parmskou šunkou dobrej. dvadny a jdu na to
12. 12. 2013 00:43
Uzený sýr libovka já už ho dělám dlouho tísíce ruznejch druhu furt mužeš experimentovat s tím ale řekl bych že je lepší ten sýr na hrubo nastrouhat než na kostky lépe se rozteče
20. 9. 2013 10:08
..jo, jo to je opravdu dobrůtka. Sýrové salámy, jak tomu říkáme my, budu udit v neděli na závěr letní sezony. Většinou dělám 3 druhy - se šunkou - přírodní, s kořeněným bůčkem a česnekem a jeden do zelena s cibulovou natí, pažitkou a bylinkami...už se těším. Je dobrý i s osmaženou drobně rozkájenou cibulí, která se ale musí pořádně vyždímat z oleje.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 4 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 5 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 17 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 1 hodinou
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 1 hodinou
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 2 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 2 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 2 hodinami
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 4 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 5 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak naložit maso na uzení? Po vyuzení bude chutnat fantasticky
Jak na uzení masa v domácích podmínkách. Vyžaduje to udírnu s teploměrem a dodržení několika zásad, aby výsledek byl perfektní
Vyzkoušejte triky na snadné loupání česneku. Pomůže mikrovlnná trouba, horká voda nebo šroubovací sklenice
Další recepty
Tématické fráze: uzení sýrů jak udit sýr domácí uzený sýr uzený sýr uzený sýr v punčoše uzení sýra jak vyudit sýr recept jak udit syr domácí uzený sýr recepty jak dlouho udit sýr uzeny syr recept domaci uzený sýr recept uzený domácí sýr udíme sýr recept na uzený sýr recept na domácí uzený sýr recepty na uzeni syru recepty jak udit syr uzený sýr recepty v čem udit sýr
Suroviny: sýr eidam, šunka, pepř zelený sterilovaný, bylinky
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
39 názorů