Domácí škvarky a sádlo
Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si dáváme u piva, na chlebu ke svačině nebo v misce místo buráků u televize. Připravit si domácí škvarky není žádná věda. Stačí jen nakrájet vepřové sádlo a nechat pomalu škvařit za občasného míchání.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 75 423 kJ / 18 027 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,40 g |
Tuky | 1 981,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 4,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Je to jednoduché a 100% lepší než kupované.
Recept jsem nenašla, tak přidávám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 1. 2024 18:44
taddy1: Tady v článku zase jeden řezník mléko doporučuje:
2. 1. 2024 23:37
taddy1: U nás dělal zabíjačku řezník, který kromě toho, že byl z rodiny, byl vyhlášený jako jeden z nejlepších v širším okolí. Tento řezník vždy na konci procesu, po slití veškerého sádla, zalil škvarky trochou mléka. Takto dokončené škvarky byly úžasně voňavé a dobré, bez mléka byly bledé a nevoněly tak intenzívně.
2. 1. 2024 17:48
micka2: Co je to za nápad, škvařit sádlo na oleji? Stačí trochu podlít vodou zpočátku, ta pomůže sádlo rozehřát, vypaří se a pak už prostě opravdu hodně pomaličku škvařit při nízké teplotě a hlavně zezačátku pod pokličkou. Chce to čas, míchat, hlídat. Žádná věda to není. Hlavně včas vypnout ohřívání, rozehřáté sádlo škvarky ještě poměrně dlouho škvaří a pak může dojít k přepálení. Tak nenechávejte úplně do růžova, ony dojdou. O zabijačkách za mých mladých let jsme takhle sádlo škvařili ze dvou prasat opravdu ve velkém a nikoho ani nenapadlo tam lít olej nebo mléko.
2. 1. 2023 12:30
micka2: Mléko se přidává až nakonec, nejlépe po slití sádla, a už jen na škvarky.
28. 5. 2017 12:35
micka2:
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
25. 5. 2017 21:39
ilo: Brečíš sice hezky, ale na špatném hrobě. Tady je to o tom, jak si dobré škvarky udělat a ne si je koupit. Dříve si lidé taky dělali doma sádlo a udili si maso.
2. 5. 2017 19:35
ilo: Zadarmo ne, ale byla slušné deputáty
29. 1. 2017 09:55
Micko2 te vody se tam dava troska takze se odpari a olej do skvarku proboha nepatri.
24. 8. 2016 13:14
Pavel: Nakrájené sádlo do hrnce nebo vyšší plech vložit do trouby na 85 - 90°C, dle množství na dobu 2,5 hod. a více.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
24. 8. 2016 12:58
Pavel: Sádlo, které si popsal / použil /, je sádlo vnitřní = jiný tuk / pro kozmetické účely lepší /. Dobré škvarky jsou ze sádla řemenového:
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
21. 8. 2016 07:34
manekineko: já dělám sádlo a škvarky jedině v troubě- Pouze ho nakrájím jak velké chci mít škvarečky dám do pekáče, druhým přikreji, troubu zapnu na 180 st. a cca za dvě hodiny otevřu, sliju sádlo a dodělám škvarečky. Sádlo je jemňoučké, krásně bílé a dá se použít i jako kosmetický přípravek, třeba na hojení jizev po spálení, opaření či operaci. Je naprosto čisťoučké a nepřepálí se. Troubu neotevírat až za ty dvě hoďky. Teda elektrickou, v plynové možná stačí 150st.
30. 7. 2016 07:17
Obávam sa, že týmto spôsobom dosiahneme zničený kastrol a nejedlé škvarky, vlastná skúsenosť spred asi 20tich rokov. Robím škvarka tak, ako písala micka, a ak mám domáce mlieko, tak ho nalejem na oškvarky zliate z masti, a na miernom plameno dohnedujem.
29. 7. 2016 07:25
Ja to robím tak,že na dno hrnca dám trocha oleja,aby sa mi slanina neprilepila a žiadnu vodu,ani mlieko,lebo ak je tam voda,tak sa to len varí a neškvarí a mlieko je ešte horší nápad,lebo síce oškvarky môžu stmavnúť.ale masť dostane tiež hnedastú farbu.Škvariť pri strednej teplote,nie príliš pomaly a nakoniec,keď oškvarky vyplávu,tak trocha pridať,ale tu treba stáť pri hrnci a sledovať,aby masť zostala biela a oškvarky mali zlatohnedú farbu.Potom oškvarky vybrať,nechať trocha odkvapkať,ale nevytláčať z nich masť,keď už,tak len veľmi zľahka,potom primerane osoliť a osoliť trocha aj masť.K tomuto spôsobu som sa vypracovala po rokoch pokusov a omylov,ale takto mi to najlepšie funguje.
28. 7. 2016 14:00
Tiež robievam, ale mlieko určite až na záver. Najprv nalejem do hrnca trochu vody, potom pridám na rovnaké kocky nakrájaný tuk, keď je z obchodu, že je vyšší aj nižší, tak najprv tie väčšie kocky a po čase menšie, aby sa škvarky rovnomerne škvarili. Pred koncom pridám mlieko, aby chytili zlatú farbu.
24. 7. 2016 12:00
Pavel: Zkus u řezníka požádat o Iberijský špek
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 1 hodinou
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 9 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 10 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 10 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 10 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 10 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 10 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 11 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 11 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí škvarky domácí škvařené vepřové sádlo škvaření sádla jak na škvaření sádla škvarky domácí škvarky recept jak udělat domácí škvarky recept na domácí škvarky škvaření sádla s mlékem jak udelat skvarky škvařené sádlo škvaření škvarků kančí sádlo škvařené sádlo recept škvarky recept domácí vepřové škvarky jak škvařit sádlo škvařené sádlo s mlékem škvařené vepřové sádlo kocmrda
Suroviny: sádlo vepřové, mléko, sůl
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce