Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát Waldorf

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

4. 3. 2013 19:08

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie5 396 kJ / 1 290 kcal
Bílkoviny16,20 g
Tuky87,54 g
Vláknina46,55 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 506 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy86,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Salát poprvé připravil v roce 1893 maître d’hôtel ve Waldorf Astroria v New Yorku City - Oscar Tschirky. V původním receptu byl jenom celer, červená jablka a majonéza. Postupem času se přidaly ořechy, někdo dává i hroznové víno, část majonézy se nahrazuje jogurtem.

Ačkoliv Oscar Tschirky, který byl pracovníkem hotelu, je všeobecně považován za vynálezce receptu, stále přetrvávají určité spory o jeho vzniku. Oscar Tschirky ostatně prohlašoval, že více jídel připravovaných v hotelu Waldorf pochází z jeho receptů (např. Benediktská vejce). Alternativní teorie tvrdí, že recept byl vytvořen v rámci speciálního waldorfského obědového systému, řetězce jídelen pro obědy, které zahájily svůj provoz ve dvacátých letech 20.stol, jehož logem bylo právě jablko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

EvaKucerova

7. 4. 2024 20:12

Přidala jsem ledový salát a rozinky, sladkost rozinek byla zajímavá

zizala zizala (moderátorka)

5. 3. 2013 13:07

hosta: Já dám přednost klasice :-8 To není nic proti Tvému receptu, jen by se měl možná jmenovat jinak. Klasický waldorf to není ;-)

hosta hosta

5. 3. 2013 10:14

zizala: Kdyby nevznikaly variace na tradiční jídla, měly by i toprecepty poloviční rozsah. Každý si upravuje podle své chuti, nám takhle velmi chutnalo. Znám i postup, že se bulvový celer zkaramelizuje na olivovém oleji hnědým cukrem, taky je to dobré.

zizala zizala (moderátorka)

5. 3. 2013 07:58

Tohle je ale docela překopaný původní recept :-) Místo bulvového celeru řapík, no budiž, hroznové víno jako doplněk jablek - beru, ale ten kokos mi tam vůbec nesedí. Když už jsou tam vlašské ořechy, proč přidávat kokos, který to chuťově nutně hodí někam úplně jinam?

aaura aaura

4. 3. 2013 22:11

je to hezký....a hlavně je milý ten výklad...saláty miluju. Tenhle zkusím, páč se mi tam líbí ten řapíkatý celer...už jsem tento salát jedla, ale jen klasiku...obyč celer, jablko, ořechy....tato variace s vínem a řap. cel. je zajímavá....jdu do toho...a na 100% vím, že si zaslouží bod :-p :yes:

pipre pipre

4. 3. 2013 20:37

Výborný salátek:yes:+

Jitkas

4. 3. 2013 19:56

Irrena, staci celer obyc., v puvodnim receptu rapikaty neni. Klidne i bez hroznoveho vina, to tam tez nemusi byt. Dulezita jsou jablka(lepe kyselejsi) a orechy.

Dooga Dooga

4. 3. 2013 19:54

Nádhera. To bych si opravdu s chutí dal. :-p:yes:

ruzena ruzena

4. 3. 2013 19:30

Salát je dobrý...taky si ho občas dělávám:-)):-p:yes:už jsem ho dlouho neměla....asi si ho brzy udělám a tobě za něj bodík posílám:-D:yes::yes::yes:

Irrena Irrena

4. 3. 2013 19:20

Hned bych ho udělala:yes::yes:, ale nemám řapíkatý celer ani hroznové víno:-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: salat waldorf salát waldorf recept waldorfský salát waldorf salat waldorf walfdorsky salat waldorsky salat celerový salát waldorf benediktská vejce recepty waldorf salát recept valdorsky salat waldorfská salát salát waldort valfdorsky salat salát valdorf waldorfský salát recept walfsdorsky salat recept na salat waldorf walsdorsky salát recept celer bulvový salát

Suroviny: ořechy vlašské, jablko, víno hroznové červené, celer, kokos strouhaný, jogurt bílý, majonéza, kůra citronová, cukr hnědý, sůl, pepř cayenský

TopRecepty.cz

Salát Waldorf

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AORP