Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

30. 3. 2013 12:33

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie23 937 kJ / 5 721 kcal
Bílkoviny156,41 g
Tuky166,02 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 931 mg
Sodík 3,62 g
Sůl8,92 g
Sacharidy883,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Paska sa podáva u nás na východe tradične na veľkonočné raňajky k šunke, klobáse, syrku, vajíčkam a iným dobrotám. Veriaci ľudia ju spolu s ostatnými uvedenými potravinami pred raňajkami nesú do kostola na posvätenie ( posvätenie sa robí aj v sobotu pred večerom po vzkriesení ).

A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

BILKOVAI BILKOVAI

31. 3. 2013 15:20

Krááása!!!:-O

jarka skrobakova

31. 3. 2013 15:13

:yes::yes: Překrásné :-K:-K

sevcikova

31. 3. 2013 14:24

Díky, maminka pochází z dnes již skoro neobývané obce Príslop a o zvyku světit pasku jsem hodně slyšela. Jestli máte čas, napište o velikonočních zvycích, prosím :-K Ema

tejaja:

Irrena Irrena

30. 3. 2013 19:52

Moc krásný:yes::yes::yes:

zizala zizala (moderátorka)

30. 3. 2013 16:37

To vypadá moc pěkně :yes:

magdalenka magdalenka

30. 3. 2013 15:29

Teri, v mojej rodine sa nepečie, ja som z južného Slov. a manžel z BA, ale dcéra s mužom pečú, v jeho pôvodnom domove to patrí k tradícii.

Bibinka Bibinka

30. 3. 2013 15:22

tejaja:Terezko, paska vypadá moc pěkně a má lepší tvar než mazanec;-);-)Pěkně si jí zamotala, je vidět, že s tím kynutým těstem se dobře pracuje. Dávám ti 6.boda:yes:

spagetka spagetka

30. 3. 2013 14:31

Vypadá to moc dobře, to by nám chutnalo :-p:yes:

tejaja tejaja

30. 3. 2013 14:29

Ďakujem :-8
Magduška, u vás sa asi paska nepečie, nie?

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 3. 2013 14:26

Nádherné!!

magdalenka magdalenka

30. 3. 2013 14:17

Ja to poznám, ale nepečiem. Terezka, krásne sa ti vydaril!

hosta hosta

30. 3. 2013 14:10

Je hezké, když o něčem člověk slyší poprvé v životě:-):yes: Moc krásný tvar a zvyk:-))

senky senky

30. 3. 2013 13:16

To je nádhera.....sváteční nádhera:yes::yes::-K
Krásné svátečky:-K:-K

Jitkas

30. 3. 2013 13:02

tejaja: Nadherny tvar, neco jako venec a mazanec dohromady. Ten se ti tedy povevedl!!

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pascha recept velkonocna pascha slovenské velikonoční recepty slovenská paska majka57 jak se pece paska pascha domaca velkonocny kolac velkonocna paska k sunke velikonocni kolac slovensky slovensky velikonocni kolac slovenska paska pečivo recept na slovenský velikonoční pečivo přání k velikonocům slovensky velikonoční slaný koláč ze slovenska jak se pece velikonocni paska pasch priprava páska na veľkú noc koláč pascha slovensky velikonocni mazanec

Suroviny: mouka hladká, mléko, vejce, cukr, droždí čerstvé, sůl, máslo, vejce, tuk

TopRecepty.cz

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pogr