Kváskový žitný chléb
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 2 797 kJ / 668 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,80 g |
Tuky | 2,80 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 132,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 4. 2013 15:20
8. 4. 2013 14:27
Tanicka: on se kvásek a chléb udělá i z hrubší mouky, ale bude méně růst a bude těžší. Záleží spíš, jaká máš kritéria. Pokud máš teď jen Předměřickou, zkus ji trochu přesít a otruby použij jinde. Musím říct, že na první pokus o kvásek a ještě samožitný chléb, to opravdu není špatné. A jsi odvážná
Pokud bych mohla být jakkoliv nápomocna při tvém dalším kváskování jakéhokoliv druhu (světlé, celozrnné, žitné, bezpšeničné, bezlepkové, sladké, nejen chlebové...) klidně se ozvi na tu diskuzi níže nebo ti nějak dám mail.
8. 4. 2013 13:52
Paní Zdence děkuji za KONSTRUKTIVNÍ rady - opravdu používám Předměřickou mouku a jelikož to byl první pokus o kvásek :) jinou jsem zatím nezkoušela. Děkuji za tip
8. 4. 2013 13:48
8. 4. 2013 13:47
8. 4. 2013 13:43
8. 4. 2013 13:25
Mě se líbí, že Táňa má vše pěkně nafocené, že je to její, že tam píše své zkušenosti.
Zkusím pár svých postřehů, a snad mě za ně nebudete kamenovat ...
1) pravý kváskový chleb to prostě je - v tom smyslu, že je opravdu jen z kvásku. Radši bych sice volila jiný název, aby to nevyznělo, že si tento dělá nároky na nějakou exkluzivitu, ale to už bude na Táně, jestli ji třeba něco přesnějšího napadne. Co třeba "nízkoglykemický", když se tak jmenuje i tvoje webová kuchařka?
2) sice nevím, jak dělala chlebík moje pra babička, ale myslím, že postupy kdysi i nyní mohou být oboje stejně hodnotné. Prostě jen každý odpovídá dostupným pomůckám, časovým možnostem apod.
3) odhaduji, že v receptu je kolem 260 - 270 g žitné mouky. Někomu na to bude stačit 1/2 odměrkové (5 ml) lžičky soli, někdo bude potřebovat 1 nebo i 1/2 lžičky. Je to spíš o individuálních chutích a zdravotním stavu. Standard jsou 1,8-2% soli (to by tady odpovídalo té jedné lžičce, 5g), maximum 3-4%. A je to podobné u kváskového i kvasnicového. Tady tedy odpadá funkce soli posilovat lepkovou strukturu těsta.
4) ano, i ze 4 denního kvásku lze péct, pokud aspoň trochu voní kysele a je probublaný. Ale chlebík hodně hutný a buď hodně moc nebo hodně málo kyselý. Určitě to není "ideál". Někomu ale také může začít kvasit třeba i šestý nebo sedmý den. Táni, nechtěla bys zkusit kvásek udržovat déle, chlebík by pak jistě byl lepší a lepší.
5) párkrát už jsem viděla žitné chleby kynuté v ošatce, ale přiznám, že toto mám zatím na seznamu k testování. V každém případě bude takovýto chlebík kompaktnější, tužší. Žitná mouka má ráda hodně vody, a je lepší udělat patlavější těsto a dát jej kynout a péct do vymazané formy. Pak může být i samožitný chleba pěkně okatý a relativně lehký.
6) Táni, nepoužíváš náhodou Křemežskou nebo Předměřickou žitnou celozrnnou mouku? Ty jsou hrubší a vždy budou dávat hutný chlebík. Pokud bys chtěla něco lehčího , zkus zkombinovat jemnější celozrnnou žitnou (třeba Probio, Tesco Organic, CountryLife...), případně s žitnou chlebovkou.
7) dvě hodiny kynutí v teple by nemusely být až tak málo. Ono tam ale vstupuje hodně faktorů (přesnější teplota, hustota těsta, stáří kvásku, množství soli...). Na řidším těstě ve formě bys nakynutí lépe poznala. Také zralejší (= silnější) kvásek bude kynout rychleji.
8) začátečníkům bych ten recept asi opravdu nedoporučila. Ale na druhé straně má Táňa vše pěkně nafocené (včetně kvásku a výsledku), takže si každý může rozmyslet, zda do toho chce jít nebo ne. Kdo by potřeboval přesnější informace, určitě se dají najít přesnější recepty. A pozvala bych na kváskovací diskuzi, ale nerada bych tu dělala nezvanou "reklamu"
8. 4. 2013 12:01
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
http://conovehonakopci.cz/?p=2714
A co se týká soli - solí spíš šetřím, kvásek nemá hodně soli rád
8. 4. 2013 11:23
8. 4. 2013 11:19
8. 4. 2013 08:12
Chleba měl většinou složení z mouky žitné a pšeničné,přidal se kmín,nebo jiné semínko,nebo také nic.Kvásek je po založení hotový za 3 dny a dnes se dá uchovat v ledničce,dříve to bylo horší,nechgal se kousek těsta z chleba.Pečeme doma chleba několik let,podle našich rodinných receptur.Pošlu ukázku s receptem,kdo mě napíše na meil.Experimenty vydávané za tradici,se jako pokus mají také tak označit.
Meil oskar185@seznam.cz
8. 4. 2013 00:19
7. 4. 2013 17:59
7. 4. 2013 17:15
7. 4. 2013 16:31
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 18 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 18 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 17 minutami
Domácí chleba z trouby
Iveta17 uvařila před 41 minutami
Hrbaté maso
Leona P. uvařila před 47 minutami
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 1 hodinou
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 1 hodinou
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 3 hodinami
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 3 hodinami
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kattyy uvařila před 3 hodinami
Pečená marinovaná krůtí stehna
Dohnalova uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: žitný kváskový chleb kvaskovy chleb recept žitný chléb domácí kváskový žitný chléb recept na žitný kváskový chléb kvaskovy chleb kváskový chleba recept kváskový žitný chléb žitný chléb z kvásku žitný kváskový chleba domácí žitný chléb z kvásku zitný chleb recept chléb z žitného kvásku žitný kváskový chleb recept kvaskový žitný chleba zitny chleba z kvasku pečem pecen chleba z žitného kvásku kváskový chleba domácí žitný kváskový chléb
Suroviny: mouka celozrnná žitná, voda
Kváskový žitný chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6xWL
17 názorů