Základní kváskový chleba
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 979 kJ / 1 907 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,50 g |
Tuky | 10,78 g |
Vláknina | 24,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5,62 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 381,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Tento chlebík je poměrně hodně světlý, obsahuje 24% žitné a 76% pšeničné mouky.
Ale právě proto, že je převážně z mouky hladké, je těsto míň lepivé a tomu, kdo si chce kváskový chleba poprvé vyzkoušet, se z něj bude snáz tvarovat.
Poznáte, jak se celokváskové těsto chová při kynutí a váš
příští chlebík už pak může být tmavší, "zdravější", podle vaší chutě.......
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 4. 2022 11:52
Ivi, nedávno jsem pekla podle tohoto receptu kulatý bochník a Přidala jsem foto a samozřejmě patřičně recept ohodnotila.
25. 2. 2020 19:09
magdalenka: Magduška, ty jsi vždycky moc skromná, ale já mám za sebou taky teprve první kváskový chleba (a nemusím ti vykládat, jakou jsem z něj měla radost!). Doposud jsem pekla občas chleby v pekárničce, ale jen z droždí, nějaké ty rohlíky a podobné pečivo taky, mám i svůj recept na žemnličky, už někdy z osmdesátých let, ale toho je tady tolik, že ho asi nikdy nepřidám. Ale na kváskový chleba jsem si nikdy netroufla, tedy spíše na výrobu vlastního kvásku. Na štěstí se mi to povedlo, ale na tebe nemám, a abych řekla pravdu, o "starém těstě" vlastně nic nevím. No objednám si ty cathleeniny knížky a vše si nastuduji a pak počkej, jak ti budu šlapat na paty! Však já tě dohoním (možná)! Ahojtě!!
25. 2. 2020 18:48
MamlajdaD: nepreháňaj, som stále na začiatku. Kvásku sa stále bojím... Dnes som mala kváskovú premiéru, tak som hrdá na seba... Mám však dojem, že staré cesto mi vyhovuje najviac.
Ale aj ty si dobrá - na prvýkrát a taký krásny chlieb máš!
Ale aj ty si dobrá - na prvýkrát a taký krásny chlieb máš!
25. 2. 2020 18:41
magdalenka: Magduška, dík za radu! Já dnes budu dělat rozkvas a zítra péct, tak mi drž palce, abych to taky dobře upekla. S mojí troubou musím trochu jinak, moc prudce mi peče shora, ale to už jsem psala i cathleen, jak to chci udělat, abych měla chleba rovnoměrně pečený. Tak díky a ať se ti (nejen pečení) pořád daří, ty tvoje výtvory s omládkem a jinými vychytávkami obdivuji, jsou jak od mistra pekaře (jako od cathleen)!! Moc zdravím!
25. 2. 2020 17:54
MamlajdaD: Dnes som piekla chlieb zo 750 g múky, celkovo som piekla 55 minút. A to 10 min. na 250 st., zvyšok na slabých 200 st.C. Idem pridať fotku, ale k inému receptu.
25. 2. 2020 16:06
cathleen: Dík za radu, dnes to tedy tak zkusím, zůstanu ještě u tohoto receptu, který už mám vyzkoušený.
25. 2. 2020 15:22
MamlajdaD: samozřejmě, že můžeš upéct chleba z 1,5 dávky - peč ho třeba o 5-10 minut déle, aby se propekl, jinak se vše dělá stejně.
25. 2. 2020 15:19
magdalenka: pokud je těsto opravdu hodně hydratované, bochník omoučím, položím na utěrku posypanou moukou a i s ní přenesu do ošatky. Pokud by se těsto náhodou mělo (chtělo) přilepit, přichytí se na utěrku,, která se dá na rozdíl od ošatky vyprat.
25. 2. 2020 14:28
cathleen: Děkuji za tu obrovskou pochvalu a podporu! Ano, jsem už kváskováním poznamenaná , už mám na čele tajné kváskové razítko! Ale nelituji! Tvé nabídnuté pomoci si moc cením, určitě se mi bude hodit! Tak já jdu smazat ty přebytečné fotky a nechám jen tu finální podobu celého a nakrojeného chlebu. Ale jednu prosbu mám, myslíš, že kdybych zadělala na tento chlebík z 1 a 1/2 množství, že by se mi to dobře propeklo? Já totiž už zase budu muset zadělat na další chleba, to co mám - necelou půlku - to za dva dny dojím, a co potom? Kupovaný? Tak abych nepekla pořád dokola jen chleba , mám i jinou práci (důchodci mají spoustu práce, protože jim všechno trvá nejmíň třikrát déle, než dřív )! No otázek mám víc, ale tato na velikost chleba je docela neodkladná, alespoň pro přespříští chlebík)! . Ještě jednou děkuji za recept a moc zdravím!
25. 2. 2020 14:23
cathleen: SilviaD, ďakujem. ešte sa chcem spýtať, čo v prípade, ak cesto (niektoré iné - dosť hydratované) prekladám v naolejovanej mise? Vtedy je mastné (do ošatky to nemôžem dať), takže posledné prekladanie spravím na pomúčenej doske a šup do ošatky?
25. 2. 2020 13:39
magdalenka: ošatku vysypávám pšeničnou moukou chlebovou nebo celozrnnou. Sypu ji po "vrstevnicích" ošatky, většina mouky sklouzává níže, něco se v mezerách mezi pedigem přeci jen udrží. Také chleba lehce oválím v mouce, než ho přestěhujem do ošatky.
Ošatka musí být vždy zcela suchá, přebytečnou mouku z ní po upečení chleba vyklepu - stejně od mouky trochu zůstane, ale to není na škodu. Kdybys ji vysypala zbytečně moc, mouka se z ošatky vysype zároveň s nakynutým bochníkem a ty ji rukou nebo utěrkou z chleba lehce otřeš a vymeteš z plechu pryč, aby se nepálila.
Vysypat ji solamylem, jak píše Silvia, je taky fajn - však vyzkoušej!
Ošatka musí být vždy zcela suchá, přebytečnou mouku z ní po upečení chleba vyklepu - stejně od mouky trochu zůstane, ale to není na škodu. Kdybys ji vysypala zbytečně moc, mouka se z ošatky vysype zároveň s nakynutým bochníkem a ty ji rukou nebo utěrkou z chleba lehce otřeš a vymeteš z plechu pryč, aby se nepálila.
Vysypat ji solamylem, jak píše Silvia, je taky fajn - však vyzkoušej!
25. 2. 2020 13:34
magdalenka: Mne sa veľmi osvedčilo vysypať ošatku zemiakovým škrobom /Solamyl/. Nasypem do ošatky rukou rozotriem po celej ošatke. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi chleba na ošatku prilepil ani pri viac hydratovanom ceste.
25. 2. 2020 12:56
cathleen: Asi som trápna svojou otázkou, lebo: prvýkrát mám ošatku v rukách (skoro ma vystrelo - stála vyše 10 euro), prvýkrát mi teraz kysne cesto na prvý celokváskový chlieb! 16-17 dní si pestujem kvások a stále som si nebola istá, či to robím dobre. Ale cesto už je v ošatke. Pred presunom cesta do ošatky som sa pozastavila. Ako ju mám vlastne vysypať? Málo, veľmi? Akým štýlom? Neviem, kde nasmerovať otázku, preto ju dávam sem, snáď aj niekto iný potrebuje odpoveď...Vďaka!
25. 2. 2020 09:28
MamlajdaD: Chleba mi připadá velice vydařený - a už jsi kváskováním lapená!
Ať se ti i to ostatní pečení daří minimálně tak, jako tenhle první krasavec! (Když tě napadne otázka k pečení, klidně napiš i do zprávy )
Ať se ti i to ostatní pečení daří minimálně tak, jako tenhle první krasavec! (Když tě napadne otázka k pečení, klidně napiš i do zprávy )
24. 2. 2020 23:54
cathlen: Dík za prima popsaný recept. Chlebík jsem upekla a docela se mi myslím dost podařil. Moc mi chutná a chleba z obchodu už nechci. Už dříve jsem pekla doma občas chléb v pekárničce, ale jen z droždí. No kváskový je určitě o moc a moc lepší, budu zkoušet postupně tvoje recepty. Topky ani nevědí, jaký poklad v tobě mají!
Ještě musím vychytat problém s mojí troubou, peče moc prudce a to hlavně shora, příště dám plech na spodní příčku a podle tvé rady teplotu po vložení plechu hned snížím. Snad to pomůže.
Přidávám pár fotografií, abys mi mohla případně poradit nějaké vylepšení, pak jich většinu smažu a nechám jen finální bochník. Ještě jednou moc děkuji za bezva recept a moc zdravím!
Ještě musím vychytat problém s mojí troubou, peče moc prudce a to hlavně shora, příště dám plech na spodní příčku a podle tvé rady teplotu po vložení plechu hned snížím. Snad to pomůže.
Přidávám pár fotografií, abys mi mohla případně poradit nějaké vylepšení, pak jich většinu smažu a nechám jen finální bochník. Ještě jednou moc děkuji za bezva recept a moc zdravím!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 7 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Právě bylo uvařeno:
Jidáše, jidášky…
Eva_H uvařila před 11 minutami
Asijská kachní prsa
PepaD uvařila před 17 minutami
Šlehačkový beránek
elh97786 uvařila před 45 minutami
Vepřové kotletky z krkovice pod sýrovou krustou
PaveL2002 uvařila před 2 hodinami
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 2 hodinami
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 2 hodinami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 3 hodinami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 3 hodinami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kváskový chléb pro začátečníky kváskový chleba kváskový domácí chléb pro začátečníky kváskový chleba recept jak rozmnožit kvasek prasklý chleba praskly kvaskovy chleba kváskový chléb recept základní recept na chleba recept na kváskový chleba kváskový chleba pro začátečníky recept na kvaskovy chleb nejzdravější chléb jak tvarovat chleba nejzdravější chleba top recepty kvaskovy chleb rozkvásek recept na nejlepší kváskový chleba základní chleba kvaskovy chlebik recept
Suroviny: kvásek, mouka žitná chlebová, mouka hladká, voda, sůl, kmín celý
Základní kváskový chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5wGZ
23 názorů