Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peciválky

Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova kolem roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

6. 12. 2013 15:03

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie9 409 kJ / 2 249 kcal
Bílkoviny82,83 g
Tuky21,77 g
Vláknina22,18 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 624 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy419,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě...Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

BTbtB

25. 3. 2023 19:06

Dnes jsem peciválky udělala. Je to opravdu velmi, velmi dobré.

MarcelaTom MarcelaTom

7. 10. 2021 12:53

Petpetka: ale to je škoda, dělala jsem těsto v pekárně, brambory jsem dala 4 cca 250g, postupně přidávala mouku, aby se ne lepili a super. :-K

Petpetka

1. 2. 2019 21:37

Nevím, kde se stala chyba, ale recept bohužel nemůžu doporučit. Těsto se hodně trhalo, lepilo na ruce, nepomohlo ani přidání několika hrstí mouky nad rámec receptu..O nějaké vláčnosti nemůže být řeč. .Zřejmě příliš mnoho mléka (tekutin) ? Poměry jsem dodržela...Jsem zklamaná a tento recept používat nebudu. ;-(

swietluska

21. 10. 2017 21:13

Právě jsem dodělala a jsou vynikající. Těsto nemá chybu :yes: Uvidíme, co řeknou ostatní strávnici, ale já hned dva slupla :-D Zkusila jsem nechat i pár suchých, jen jsem je potřela máslem, takový voňavý bulky třeba na snídani...Děkuji za recept!

jan.alois jan.alois

16. 8. 2017 21:28

U nás se spařovaly mlékem. Bylo to mé oblíbení jídlo ve školní jídelně nikdo je neuměl lépe než paní Kuchařka Horálková a Dvořáková ze Slavonic blahé paměti . :-)

evula

7. 11. 2016 08:44

Opravdu, přivdala jsem se do Třebíčské oblasti, do té doby jsem o takovém jídle neslyšela, je hodně lokální, ale dělají to tu i školní jídelny apod. Díky za vysvětlení spařování, taky jsem váhala, jak se to myslí. Kolegyně (rodačka) tvrdí, že když se povidla více zředí a hodně zahřejí, tak to spařování není nutné, horká povidla to zvláční.

Jitka

29. 6. 2016 15:15

sarytecka: Presne, u nas se vzdycky sparovaly v mlece!

Tina

28. 5. 2016 08:51

U nás je máme taky moc rádi.Akorát nepeču kuličky,ale placičky a spařím je v sítu vřelou vodou z rychlovarné konvice.Pomletý mák provařím v mléce a přidám marmeládu (místo povidel,když je nemám) a peciválky v tom "vyráchám" .Teta mého manžela ty placky povidly plnila a to bylo úplně úžasný.

sarytecka

13. 4. 2016 09:23

peciválky jsou super, jen je spařuji v horkém mléce, ale super ńaminka<3

Alena

12. 4. 2016 21:07

U nás tomu říkáme kulovánky ,ale nedávám vařené brambory .Udělám méně mastné kynuté těsto po vykynutí dělám malé kuličky ,která se dají péct .Po upečení je spařím ve vroucí vodě posypu je mák /mletý/s cukrem a pokapu sádlem a protřepu a tak každý plech projde stejným procesem .Máme je rádi .Je to pracný ,ale stojí to zato jsou fuč co by dup .<3

berenek123

16. 3. 2016 21:00

Zuzana Kučerová:Musím vás také zklamat.Evidentně název "peciválky! neplatí jen pro Podkrkonoší.Používá se i na Vysočině.
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..

Zuzana Kučerová

16. 3. 2016 10:27

Musím vás malinko zklamat - máte malinko jiné informace. Peciválky - byly staročeské tradiční podkrkonošské jídlo - většinou v období vánoc.... Kynuté peciválky se plnily specielně uvařeným mákem (strouhaným), vařeným s mlékem citr. kůrou, cukrem + přidávaly se rozinky a někdy i spařené , nakrájené mandle. Hotové upečené peciválky se na pařáčku napářejí a namočí se ve škvařeném másle rozpuštěném v sirobu (řepný roztok - je to jedna z etap výroby cukru) a obálí se ve strouhaném perníku (nejlepší jsou rumové perníčky) !!!! I proto, je to jídlo zimního období, protože se cukr vyráběl až konec podzimu a začátkem zimy.... Je to kalorická bomba, ale jsou úžesné a každoročně je peču na štědrovečerní stůl....

Dana61

13. 1. 2014 17:24

ty musí být velmi dobré:yes::-D určitě vyzkouším;-)

verunka.jaskova verunka.jaskova

9. 1. 2014 16:40

magdalenka: tak konečně....fotka toho, jak peciválky vypadají před spařením je přidaná ;-)

zuzun

6. 12. 2013 23:11

mnam! tohle ukladam a hned boda, protoze tyhle jidla miluju. Trochu mi to pripomina takove ty polske knedliky, nekde tu je recept, oni se musi, tusim, zalivat mlikem po dodelani, ale nejakej komplikovanej proces, nesmi toho byt ani moc, ani malo a ja nevim jak presne to ma byt tak akorat. Tohle je jednodussi:yes: jeste bramborove kynute takze:yes::yes::-p

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: peciválky peciválky s mákem recept peciválky recept recept na pecivalky peciválky s mákem bramborové peciválky recept peciválky makové peciválky makové peciválky peciválk recept na kynuté peciválky peciválky z brambor recepty peciválky peciválky z vysočiny vanocni pecivalky peciváky těsto na pecivalky pecivalek jednoduché peciválky kynuté peciválky

Suroviny: mléko, droždí, mouka hladká, brambory, vejce, sůl, sádlo, mák mletý, cukr moučkový, povidla švestková, rum, máslo

TopRecepty.cz

Peciválky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q5Q0