Perník na strouhání našich babiček
Tento perník má široké použití a navíc má tu výhodu, že vám v suchu a chladu vydrží opravdu velmi dlouho. Naše babičky využívaly toho, že je tuhý, krájely ho na menší plátky, máčely do rumu a obalovaly v čokoládě a pak v kokosu.
Suroviny pro 3 kusy
3 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 8 727 kJ / 2 086 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,26 g |
Tuky | 26,87 g |
Vláknina | 40,20 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 305 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 368,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2023 18:13
Peraja: Je moc dobře, že tady máme tyto recepty.
22. 12. 2023 14:00
Geniální recept
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
24. 2. 2018 09:42
Nadia22: 200 ml a pak dle potřeby přilít.
18. 2. 2018 11:18
Taky by me zajimalo, kolik je salek mleka? 1/4 litru, nebo mene?
5. 12. 2014 23:54
casino:šikula, dík za foto.
2. 12. 2014 23:57
Perníkové koření (Vitana) má Albert. Používám ho i při přípravě rajské omáčky
2. 12. 2014 20:47
Severinka:
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
30. 11. 2014 20:39
Dneska jsem objela krám kolem dokola a v místech kde by měl být perník na strouhání nebylMám v plánu rajskou, tak zkusím upéci tento
24. 11. 2014 21:03
fb.lib:
Už odpočívá...
Už odpočívá...
9. 12. 2013 14:01
arrefeena: Amonium jsou cukrářské kvasnice koupite je v drogérii nebo se dají objednat na internetu.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
9. 12. 2013 13:32
Budu si muset upéct, skvělé
9. 12. 2013 13:10
fb.lib: Paradni recept, asi by nebylo spatne ty dve mouky namichat, co myslite?
9. 12. 2013 12:34
co je to amonia
9. 12. 2013 12:17
9. 12. 2013 11:34
Perník sám o sobě se nekazí,jako takto čistý perník.Já ho peču tak 3x do roka jelikož ho hodně používám,a když je tvrdší lépe se strouhá, nastrouhaný je jemnější a tím lepší na zahušťování omáček. Déle jak na půl roku si zásobu nedělejte.On se dělá ještě litý perník na strouhání,myslím že jsem ho viděl na labužníku,je porovitější a myslím že trvanlivost bude o něco málo kratší s ohledem na menší množství medu a větší množství mléka.Hezké pečení.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 2 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 minutami
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 28 minutami
Jablková bábovka
Eliska_d uvařila před 28 minutami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
TynkaBal uvařila před 1 hodinou
Marinovaný kuřecí řízek v kukuřičném kabátě
Hanka004 uvařila před 1 hodinou
Marinovaná pomerančová kuřecí prsa
tara23 uvařila před 1 hodinou
Houbová polévka na paprice
Monyk uvařila před 2 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Fitulka uvařil před 2 hodinami
Vepřový řízek naruby
katka.zaple uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Nejlepší švestkové knedlíky: K dokonalosti jim pomůže bramborové těsto a mák
Další recepty
Tématické fráze: domácí perník na strouhání perník na strouhání-recept zahuštování perníkem jablečný koláč co s tvrdým perníkem recepty ze strouhaného perníku zitna mouka pernik odpocivat 14 dni pernik na struhani perniknastrouhani pernik jak pecu ja strouhaný perník na knedlíky náplň ze strouhaného perníku strouhaný perník v těstě pernik na strohání pernik nastrouhani sypani na ovocne knedliky recept na tvrdy pernik na strouhani recept ze strouhaného perníku kde koupit perník peník na strouhání
Suroviny: med, mléko, mouka žitná, koření do perníku, vejce, amonium, tuk
Perník na strouhání našich babiček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8AML
16 názorů