Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédské masové kuličky s omáčkou a brusinkami

Oblíbené jídlo je pro Švédy skoro stejné jako pro Čechy knedlo-vepřo-zelo. Nemusíme na ně chodit do nejmenovaného obchodního řetězce, připravíme je snadno doma sami. Podávají se se smetanovou omáčkou a brusinkami.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

23. 2. 2009 10:47

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie10 190 kJ / 2 436 kcal
Bílkoviny134,34 g
Tuky171,07 g
Vláknina6,23 g
Cholesterol 1 000 mg
Sodík 659 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy87,72 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Semy.cz

23. 2. 2009 14:31

Tak selské brambory jsou opravdu jen a pouze uvařené ve šlupce a těsně před podáváním oloupané (občas by to chtělo plechové ruce) a trošku osolené.

Dělala jsem to normálním másle....měla sjem plotnu docela na slabo a často tím míchala, takže se nepřipalovalo...ale ten tip s přepuštěným máslem je výborný :yes:

Eliza Eliza

23. 2. 2009 14:19

Já ho také nepoužívám nějak často, většinou si na to přepuštění nějak nevzpomenu... Ale když ho mám, jsem ráda. Zkušenosti mám dobré, opékala jsem na něm i minutky z vepřového i kuřecího a jsou vynikající - máslíčkové :-p. Některé recepty přepuštěné máslo přímo požadují. Hlavně staročeské a například indická kuchyně je bez toho nemyslitelná (i když tam se jmenuje ghí...:-)

zizala zizala (moderátorka)

23. 2. 2009 14:13

Já si dělám přepuštěné máslo trochu jednoduššeji: Po sebrání pěny ho nechám ztuhnout, tekutina se usadí na dně, čistý tuk je nahoře. Stačí do ztuhlého tuku udělat díru, tekutinu vylít a pak se může případně znovu rozpustit a tentokrát už nalít do čisté suchá nádoby, ve které vydrží i v létě hodně dlouho.

Svetlana Svetlana

23. 2. 2009 13:59

Eliz, klidně se vykecávej...co my už ženské jiného máme, ne?...a jaké ty máš zkušenosti s přepuštěným máslem?...upřimně, já jsem ho opravdu používala párkrát...

Eliza Eliza

23. 2. 2009 13:56

Ještě jsem chtěla podotknout, že přepuštěné máslo vydrží v ledničce podstatně déle než čerstvé.
A už se přestanu vykecávat...:-);-):-)

Eliza Eliza

23. 2. 2009 13:52

Jé Světlanko, promiň, koukala jsem jinam a pak rovnou psala odpověď Janě a nepostřehla jsem tu Tvojí. Teď jsem jak papoušek...:-8

Eliza Eliza

23. 2. 2009 13:49

Jani - přepuštěné máslo je mnohem vhodnější na smažení. Jde o to, že se z něj vlastně odstraňuje přebytečná voda, která pak při smažení prská.
Máslo se vloží do kastrolku a na mírném ohni se bez míchání nechá zvolna rozpustit. Jakmile se úplně rozpustí, odstaví se z ohně a se z něj sebere sražená pěna. Potom se opatrně slije tak, aby mléčný zákal zůstal usazený na dně. Nejjednodušší je to rovnou přecedit přes jemné plátýnko, klidně kapesník...

maris maris

23. 2. 2009 13:48

Elizo, Ty jdeš na brambory přímo vědecky:-O, ale je to moc zajímavé a určitě vyzkouším.:yes:
Semy - co myslíš názvem Selské brambory ? Uvaříš ve slupce, oloupeš a potom ? Co s nimi ještě uděláš ? Na fotce vypadají jako klasicky uvařené. Něčím je dochucuješ, mastíš ? Můžeš, prosím, upřesnit ?:-)

Svetlana Svetlana

23. 2. 2009 13:47

Jani, přepuštěné máslo je máslo zbavené vody a všech nečistot. Dělala jsem ho párkrát - do kastrolku na kovovou plotýnku na středním plameni rozpustíš máslo, necháváš ho probublávat a sbíráš pěnu, která ti vznikne. Pomaličku a musíš dávat pozor, ať ho nepřepálíš. Až máš máslo krásně žluťoučké (zůstane vlastně 100%-ní mléčný tuk bez jakýchkoliv příměsí), tak nejlépe přes plátno nebo gázu přecedíš do misky. Toto máslo se dá používat i na smažení, nepřepluje se a opravdu vydrží hooodně dlouho (takže když uvidíš v akci máslo za 16,-Kč, neboj se nakoupit a přepouštěj). Dvě másla jsem přepouštěla asi 15 minut.

Eliza Eliza

23. 2. 2009 13:37

Ještě: Také jsem dlouho pátrala po tom, jak se dají uvařit tak báječné brambory jako v Ikee. Výsledek mého výzkumu - vařím je (oloupané) ve slané vodě s přidáním 2 lžic másla a dvou lžic olivového oleje a celého stroužku česneku. 10 minut, víc nechtějí. Necedím je, ale jako ti kuchaři tam je lovím z vody děrovanou sběračkou. Třeba ta poslední fáze nemá vliv ;-), ale připadám si tak autenticky...;-):-/
Jsou opravdu tak dobré...

JanaDorazinova JanaDorazinova

23. 2. 2009 13:34

Elizo, přepuštěné máslo? A to je zase co?:-O Jako rozpuštěné?:-O Celý život zjišťuji, že vím, že nic nevím:-)):-D:-)):-D

Eliza Eliza

23. 2. 2009 13:30

Jani, ta omáčka je báječná, tak dlouho jsem zkoumala v Ikee, z čeho asi bude, až jsem se to dozvěděla svého času v Prima vařečce. Že to bude takhle jednoduché mě prostě nenapadlo...:-):-)
To smažení na másle jsem přehlédla, já je dělám v oleji. Semy, používáš přepuštěné máslo, nebo obyč? Já bych asi raději použila přepuštěné, ale nevím...

JanaDorazinova JanaDorazinova

23. 2. 2009 13:10

Tak tohle mne hodně zaujalo, už proto, že kuličky se smaží na másle:-O Nepřepaluje se to máslo? Ta kombinace s tou omáčkou vlastně z jíšky dochucenou smetanou, je strašně zajímavá. Ukládám a vyzkouším!!:yes:

Semy.cz

23. 2. 2009 12:55

Děkuji za bodík i chválu. Moc tyhle doporučuju, mají úplně jinou chu´t než ty jednoduché...taky jsem je dřív dělala a teď už u nás hrají prim pouze tyhle :-D..akorát nevíme, na co s ebudeme těšit do Ikei...:-p

Eliza Eliza

23. 2. 2009 12:47

Také je dělávám docela často, jen z jednodušší masové směsi - maso, sůl, pepř, česnek a muškátový oříšek přidávám do omáčky. Příště zkusím takhle, děkuji.
Máme je moc rádi a já začínám mít pěkný hlad! Hned bych si dala :-p.
Myslím, že můžu poslat bodík bez váhání i zkoušení :-).

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: masové kuličky ikea recept masové kuličky ikea masové kuličky s omáčkou švédské masové kuličky v omáčce masové kuličky recept omáčka ke švédským kuličkám masove kulicky z ikei švedské koule masove kulicky svedska omacka ikea recept na masové kuličky omáčka k masovým kuličkám ikea kuličky recept na masove kulicky s omackou kuličky ikea švédské koule recept recept masové kuličky ikea masové kuličky omáčka ikea masové koule ikea

Suroviny: maso mleté, solamyl, mléko, vejce, cibule, koření nové koření, ořech muškátový, zázvor, pepř mletý, sůl, máslo, máslo, mouka, vývar masový, smetana, pepř mletý, sůl, brambory, brusinky

TopRecepty.cz

Švédské masové kuličky s omáčkou a brusinkami

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2GN