Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlučínské koláče

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

11. 7. 2014 22:49

Suroviny pro 60

60

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie88 396 kJ / 21 128 kcal
Bílkoviny487,30 g
Tuky894,46 g
Vláknina177,40 g
Cholesterol 3,59 g
Sodík 9,30 g
Sůl22,79 g
Sacharidy2 693,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15 cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80–100 g těsta. Na1 ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40 g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20 g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1 kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4 ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral…

A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto!

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

13. 2. 2022 09:41

:-)<3<3<3:-K

Odeta Wollmanova

24. 5. 2020 15:45

No, já bych to v porovnání s našimi koláčky, které se dělají na Podluží u našich nenazvala ani drahé, ani moc cholesterolu. Ale vypadají hezky a mohou být dobré :yes: Ale té posypky mi přijde velká dávka.

hosta hosta

17. 3. 2018 14:36

zizala: myslím, že do určité doby mohli autoři jako hlavní označit i cizí fotky, to bylo asi omezeno v době, kdy je místo toho začali odstraňovat;-)

zizala zizala (moderátorka)

17. 3. 2018 14:08

casino: Určitě jsem u svých receptů takhle několik fotek měnila. Ale zřejmě to bylo v té době, kdy jsem ještě měla moderátorské pravomoci.

cathleen cathleen (moderátorka)

17. 3. 2018 13:16

casino: tak zrovna tohle "obtěžování" je to nejmenší, co můžeme lehce zařídit.

casino casino

17. 3. 2018 12:40

cathleen:
No, nerad obtěžuji... :-)
...kór dyž už tak su mnohdy otravné jak svítiplyn... 8-(

zizala:
Jj, díky Editě si rozumíme :yes: :-)
Ale škoda, že je tomu tak a ne jinak, že ;-(

zizala zizala (moderátorka)

17. 3. 2018 12:24

casino: Nastavit fotku jako hlavní můžete přece sám, po kliknutí na Přidat fotografii sjedete níž a máte tam všechny fotky pod sebou, tak jen označíte / překliknete, která má být hlavní ;-) Mazat nic nemusíte.
Edit. : Pardon, zmýlila jsem se, cizí fotku nevidíte, takže ji nemůžete označit.

cathleen cathleen (moderátorka)

17. 3. 2018 10:59

casino: myslela jsem, že si u svých receptů může o hlavní fotce rozhodnout autor sám (zvolit si hlavní foto), ale pokud nemůžete, stačí napsat....a myslím, že i do komentářů pod recept - prakticky pořád je tu některá z nás a pomůže, fotku přehodí, komentář smázne.
Nebo pak napsat některé z nás vzkaz ;-)

casino casino

17. 3. 2018 10:52

NikolaRep:
Vaše fotečka je obzvláště vypečená, tak jsem ji umístil na titulní místo:-K

TECHNICKÁ
Abych, jako autor a do jisté míry i správce tohoto receptu, mohl umístit na PRVNÍ místo CIZÍ obrázek, smazal jsem SVOJE původní obrázky, uložil CIZÍ obrázek a pak teprve vložil SVÉ původní obrázky.
Tady to bylo relativně jednoduché (leč pracnější), ale jak postupovat, pokud by CIZÍCH obrázků bylo např. sedm a já bych chtěl dát na první místo ten prostřední z nich...
1. Je to v možnostech samotného autora? Pokud ano, tak jak se to dělá??
2. Áááá nééébo výměnu lze provést pouze za spoluúčasti moderátora či dokonce administrátora, he???
Děkuji:-K

NikolaRep

16. 3. 2018 22:47

Super. Děkuji moc za recept. Jsem totální amatér a zvládla jsem to ????. Sice mi to trvalo mnohem déle, ale výsledek stojí zato.:yes:

Zdeněk

19. 3. 2017 13:08

simko.jit: Protože mastná mouka nevezme vodu-mléko atd. Tak tedy až těsto vypije všechnu tekutinu, tak se má dávat omastek. Promaštěná mouka se dává do sušenek a ne do kynutého těsta. Tady se o sušenky nejedná, jako linecké a td.

simko.jit simko.jit

31. 7. 2014 16:14

Jana Remkova: Jani - a kde jsi byla, když jsem pomalu tři dny na netu hledala jak se tahle drobenka dělá? já původně teda našla název - drobenka kostičky, našla jsem i fotku nějakého pekařství, prý je to jejich specialita. na diskuzích nikdo nevěděl - až mi jedna holčina na dámě napsala ten název hlučínské - a pak jsem hledala a našla recept někde na nějakém rádiu či co to bylo.
Ale to hledání to mi dalo zabrat, sem snad kvůli tomu aj nespala :-)) a ano recept je super, srozumitelný a hlavně ty fotečky jsou krásné.

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 7. 2014 13:05

Vzhledem k tomu, že hlučínské koláče znám dobře, protože jsem ze SM, musím říct, že je recept super a dobře popsaný:yes:

simko.jit simko.jit

30. 7. 2014 12:51

tak co já jsem se nahledala receptu jak na takovou posypku. pekla jsem je totiž v červnu a ten recept tu s těmi super fotkami ještě nebyl. takže si ukládám a dávám bodík. a dovolím si přidat fotku.
pak jsem teda dělala z drobenky už jenom kostičky, protože to správné zdobení mi prostě nešlo.
Jenom mne ještě zajímá - proč se ten vlahý tuk dává až do téměř vypracovaného těsta? To jsem nepochopila. Já ho tam prskla hned - všechno dohromady do pekárny.

jarkav

17. 7. 2014 01:35

Vypadají moc pěkně - vyzkouším.:-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na kolace hlučínské koláčky čím zahustit povidla hlučinske kynute kolače posypka na hlucinske kolace koláče recept slavnostní koláč slavnostní kolače kolace jak se dělají koláče prajzké koláče hlučinské koláč s tvarohem hlučínské koláče na plech hlušínské koláče čím zahustit jablková povidla drobenka na hlučínské koláče svatebni kolacky hlucinske jak zahustit povidla hlucinska posypka slavnostní koláčky

Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, máslo, sádlo, olej, droždí, sůl, mléko, žloutek, vejce, mléko, mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, cukr moučkový, žloutek, rozinky, sůl, kůra citronová, máslo, mák mletý, mléko, cukr, rozinky, sůl, kůra citronová, skořice, máslo, rum, piškoty, povidla švestková, cukr krystal, sůl, máslo, rum, perník

TopRecepty.cz

Hlučínské koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/77MA