Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dyňanka ( dziňanka ) nebo zrozumitelně tykvová polévka

Hodnocení receptu je 4,1 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

28. 10. 2014 16:53

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie2 347 kJ / 561 kcal
Bílkoviny14,63 g
Tuky28,87 g
Vláknina19,50 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 111 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy53,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na túto polievku sa používa výhradne tekvica ( tykev ), nie cuketa ani iná dyňa. Tekvicové "rezance" musia ostať chrumkavé, nesmú byť rozvarené.

Je to polievka, ktorá sa u nás na východe varí často a podľa toho, kde ju varia, sa jej hovorí buď dyňanka ( u nás na Šariši ) alebo dziňanka ( ďalej na východ ).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marian

21. 8. 2016 10:58

Dyňa, alebo hryžaca dyňa je naozaj ovocie, na vychodze je dziňa výraz pre všetky tekvice, dýně a chybně aj pre cukety. Tak či tak recept fajný ja som robil s tekvicou a podarilo sa, chytnalo všem i v čechách. <3

Pepe

29. 10. 2014 13:47

cecilka:
Ci ju moji rodicia poznali, alebo nie, to uz dnes nemôzem zistit.
Nastastie sme doma nieco podobné, ako uvádzate, nikdy nejedli.
Bodaj by som sa bol narodil po r. 1989... a tam, kde som dnes!
V tom case som uz mnoho rokov, nastastie, zil za hranicami Ceskoslovenska!

tejaja tejaja

29. 10. 2014 09:18

cecilka: Cecilka, kľudne môžeš nastrúhať aj na tom veľkom slzičkovom strúhadle, len zruš to 5min dusenie. Zvoľ opačný postup : orestuj cibuľu, zalej smotanou a povar. Urobíš v podstate niečo ako bešamelovú omáčku. Až potom zalej potrebným množstvom mlieka a vlož nastrúhanú tekvicu. Nechaj prejsť varom a stačí to. Tekvica by mala ostať celá.
Ale teraz ma napadlo, možno máš krájač na hranolčeky, tým to ide vynikajúco narezať tekvicu. ;-)

cecilka

29. 10. 2014 08:16

Tejaja, čo sa stane, keď tekvicu nenastrúham na špeciálnom strúhadle-také nemám, iba obyčajne, s veľkými okami.
ďakujem za odpoveď

cecilka

29. 10. 2014 08:08

Vážený/á Pepe, dyňa aj tekvica je zelenina. Je to totiž jednoročná rastlina a je to také guľato-oválne,zvonka zelené a z vnútra červené=dyňa.Tekvica môže byť tiež z vonka zelená, no vnútri je žltá, má semienka, ktoré sa sušia, pražia, jedia ako "buráky".
Ovocie je plodom trvaliek=stromov.
A zrejme ste sa narodili až po r. 1989, keď používate tekvicu ako Halloween dekoráciu. Tento nezmyselný sviatok sa k nám dostal až po tzv. nežnej.Predpokladám ale, že vaši rodičia sa narodili skôr=tekvicový prívarok prípadne polievku poznajú.A nepochybujem, že ju varili aj vám.
P.s.milujem ignorantov ako ste vy!

hosta hosta

28. 10. 2014 23:25

kvalita googlové odpovědi odpovídá kvalitě formulace otázky:-))

http://www.telereceptar.cz/vse-o-tykvich-s1126CZ
rozdělení tykví (dýně je jeden z poddruhů tykví)

Pepe

28. 10. 2014 23:08

Ten "podivín" si to totizto na Google nasiel predtým, ako sa pýtal. A zatial nedostal odpoved. Jedine, ze jeho komentár a hlavne "jedovatý" komentár. p. Tejaje bol autorkou zmazaný!!!

Navir Navir

28. 10. 2014 22:58

tejaja: Teri, nenech se vyprovokovat ;-) ten podivín se chce dohadovat :-D Kdyby ho to opravdu zajímalo, tak si to najde na googlu :-D

tejaja tejaja

28. 10. 2014 22:54

hosta: Ďakujem, už som prečítala a stiahla som si to. ;-)

Pepe

28. 10. 2014 22:08

Prekvapuje ma, že niekto používa tekvicu na jedenie. My to poznáme len ako produkt pre deti na Halloween.
Myslím, že dyňa je ovocie na jedenie a nemá nič alebo len málo spoločné s tekvicou.

hosta hosta

28. 10. 2014 20:51

magdalenka: tejaja: když už jsme u těch méně známých názvů, přidám do diskuse (sem to nejde) co třeba vás na Slovensku pobaví:-)-)

tejaja tejaja

28. 10. 2014 20:43

magdalenka: Magduška, je to spisovné slovo:-), pridala som fotku z Krátkeho slovníka slovenského jazyka. ;-)

maris maris

28. 10. 2014 20:43

hosta: nebo kvedlačka:-D

hosta hosta

28. 10. 2014 20:39

magdalenka:u nás se říká kverlačka:-D

magdalenka magdalenka

28. 10. 2014 20:11

Ja som bola presvedčená, že "habarka" je nespisovné slovo...
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=haba...

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: dinanka recepty :dýňanka kabačka tykvová polívka recepty tykvová polívka habarka polevka z tekvice těkvica polévka recept dinanka recept slovenská dyňanka recept polívka z tykev recepty zelená dyňa dynanka polievka dziňanka privarok polívka tykvová slovenská dýńanka slovenské recepty - tekvica tykev halloween recept www,telereceptar.cz dzi nanka

Suroviny: dýně, cibule, olej, smetana sladká, mouka hladká, sůl, olej, kopr, těstoviny tarhoňa

TopRecepty.cz

Dyňanka ( dziňanka ) nebo zrozumitelně tykvová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVJ5