Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Morek - surovina k dalšímu použití

Morek je v kuchyni velice nedoceněnou surovinou, jedná se však o opravdovou delikatesu. Morkové kosti jsou levné a skvělé na přípravu, nejen opravdu silného vývaru, ale také různých pokrmů.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

16. 1. 2015 01:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí „vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy. Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s „oboustranným“ morkem. Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto). Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové „foie gras“)

Vyvařené „osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)

Zmíněné rcp:

Risotto alla milanese

http://www.toprecepty.cz/recept/41421-rizoto-po-mi...

https://www.toprecepty.cz/recept/46644-morkove-foi...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cecilka

5. 2. 2018 20:45

casino:
casino, variť síce neviem, no viem, že polievka z kostí sa varí, až kým sa kosti nedajú jesť aj bez chrupu. Vlastného. To ale nie je podstatné, som zvedavá, ako sa mi podarí spracovať špik=mork, alebo morek, či morka ? :-D:-D:-D A hlavne, či budem mať čas na mrazenie a ďalšiu úpravu podľa vášho receptu + foto. Väčšina mojej rodiny je totiž morkožrútska , takže neviem......., dúfam, že mi aspoň jednu kostičku nechajú a potom si urobím špik podľa mojej chuti a na studeno.<3

casino casino

5. 2. 2018 19:11

cecilka:
"... a ja jej urobím super chuťovky+ polievku ."
Nevím jak dlouho se návštěva zdrží :-8 protože DOBRÁ polévka z morkových kostí není vaření na hodinu ani na dvě...:-)
No, leda byste ji odbyla polévkou nejfalešnější ze všech falešných, že :-D:-);-(:-((:-((
https://www.toprecepty.cz/recept/23679-falesna-hov...

cecilka

5. 2. 2018 14:16

casino: Na tento recept na skvelé jednodržky som už aj zabudla, asi kvôli tomu, že už dávno som na "norkové" kosti nenatrafila. Ďakujem za pripomenutie, aspoň viem, čo mi má doniesť návšteva z BA, a ja jej urobím super chuťovky+ polievku .

casino casino

4. 2. 2018 22:27

cecilka:
No, inspirovala jste mě k vložení obrázků jednohubek před a po tepelné úpravě :-)

cecilka

28. 1. 2017 12:52

No tak som to s tým "norkem" vyskúšala. Bolo to dosť ťažké, potvora ušatá, ustavične utekala. Potom som zobrala morkové=špikové kosti, varila cca 40 min., vybrala kostnú dreň, dala do mrazáku a výsledok:yes::yes::yes:. Vážne som vám, známemu recesistovi, neverila, že sa dajú zo špiku urobiť skvelé jednodržky. Vďaka.

Majka8

18. 1. 2015 02:57

Eva Marie:U nás taky...chlap to miluje,já nemusím,vždy je hlídá abych to nehodila do koše:yes:

casino casino

17. 1. 2015 23:58

Hella:
Děkuji za upozornění:-) Dokonce jsem v postupu neměl zmínku ani o tom, že kosti peru! Obojí jsem doplnil.:-8

zuzun

16. 1. 2015 22:01

Moje mamka nejradsi ji vareny morek taky s chlebem, ale naposledy jsme ho meli tak davno, ze si ani nepamatuju na tu chut...:-S.
Ze jsi to, Casino, zminil, Lovce mamutu jsem zacala na zakladce nenavidet po jedny scene, kdy sla Kopcemova matka ulovit ryby, a nemela navnadu:-(...od te doby se tresu jen pri zmince o tyhle knize, protoze tohle je skoro to jediny, co si z toho pamatuju (jo, jeste jak kluci rvali holkam vlasy aby na ne chytali hlodavce...:-/)

Danca Danca

16. 1. 2015 20:28

magdalenka: ohledně těch úlomků: mně se docela osvědčilo kost dobře opláchnout pod tekoucí vodou a povrch morku potom z obou stran lehce "seškábnout" jídelním nožem. Většinou se tak i ty drobné kousíčky odstraní:-)

magdalenka magdalenka

16. 1. 2015 19:32

Helli, vďaka, že si to napísala...už som si myslela, že tie kúsky kosti z pílenia vadia len mne...:yes:

Hella Hella (moderátorka)

16. 1. 2015 16:24

Asi by bylo dobré upozornit, že vzhledem k tomu, že se kosti řežou, je morek často plný miniaturních kůstek a štěpin. Já ho přepouštím jako sádlo a cedím viz http://www.toprecepty.cz/recept/3804-morkove-knedl...

hosta hosta

16. 1. 2015 12:52

Morek milujeme, většinou skončí jako knedlíčky do polévky. Vzhledem k tomu, že málokdy se dostanu k nadívání šneků;-), končí prázdné kosti jako hračka psů - dokáží ji pomalu během roku obrousit doztracena:-))

1974andrea 1974andrea

16. 1. 2015 11:34

jarda Kadic::-D:-D:-D Oboustranný norek ... to se povedlo:yes:

jarda Kadic jarda Kadic

16. 1. 2015 10:24

casino: tak morek.....nebo norek.....;-) a ještě oboustranný.....:yes:

zizala zizala (moderátorka)

16. 1. 2015 08:58

Vykrvení ve studené vodě jsem neznala :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: morek morek z kosti morek z kostí recepty morek recepty hovezi morek morka co je morek špikové kosti morek recept recepty z morku morek z kostí recept kostní morek pomazánka z morku co je to morek norkové knedlíčky morek pro psa recept z morku norkova kost hovězí morek recepty morky

Suroviny: kost

TopRecepty.cz

Morek - surovina k dalšímu použití

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xBj