Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mraveniště - Ameisenkuchen

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

1. 2. 2015 19:52

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie18 197 kJ / 4 349 kcal
Bílkoviny57,12 g
Tuky266,80 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 1,63 g
Sodík 303 mg
Sůl1,10 g
Sacharidy360,48 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept jsem našla na několika německých webech a upravila si ho.

Pokud vám zbylo 1/4 l vaječňáku od Vánoc, je to moc dobrý způsob, jak ho upotřebit ;-)

Bábovka je voňavá, vláčná a moc dobrá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala

12. 2. 2015 10:43

MajkaM: :-):yes: Skvěle sis poradila. Jsem ráda, že se recept osvědčil a že chutnalo. Díky za zprávu :-K:-K

MajkaM

12. 2. 2015 09:24

Bábovku jsem pekla včera. Je opravdu výborná. Neměla jsem sice vaječný koňak, ale vyrobila jsem si ho z jednoho vajíčka, necelého deci salka a rumu. U nás se moc nepije, ale bábovka je po něm voňavá a vláčná. I manželovi, který bábovky nemusí, chutnala. :-K

tejaja tejaja

8. 2. 2015 10:15

Dajda: Pečiem aj v starej hliníkovej, aj v sklenenej a nemám problém s vyklopením. Pritom tá sklenená má dosť ostré uhly. Piekla som v nej aj v plynovej rúre, keď sme vymenili sporák, pečiem v elektrickej a nemala som nikdy problém. Skôr to bude vymastením. :-)

Dajda Dajda

8. 2. 2015 10:09

zizala: Také peču bábovky, dorty i hřbety ve starých hliníkových formách a nemám problémy. Moje maminka nedala dopustit na skleněnou formu na bábovku. Kamarádka si ji proto koupila taky a nevyklopila a nevyklopila. Možná záleží i na kombinaci materiál formy versus trouba. :-S

zizala zizala

8. 2. 2015 08:30

Dajda: :-) Bábovkovou formu mám z varného skla a pak jednu starou hliníkovou, ve které peču malé bábovky. My jsme doma vymazávali změklým máslem, na kynutou i sádlem. Vysypat lze moukou nebo kokosem, někdy i dětskou krupičkou. Řekla bych, že záleží spíš na tom vymazání, aby tuk byl opravdu ve všech záhybech.
Bábovku peču vždy do té doby, dokud se sama od krajů neodchlipuje, zkouška špejlí je jen na jistotu. Pak vyjede z formy skoro sama :-)) Každý má svůj osvědčený způsob, hlavně že to funguje ;-)

Dajda Dajda

8. 2. 2015 07:02

zizala:
casino: Vyklápění je opravdu o zvyku a o tradicích a samozřejmě také o dobrém materiálu formy. Kde to jde, dám pečící papír, ale u bábovky to opravdu nejde, takže tam kombinuju 2 rady, každá z nich pochází z jiného zdroje.
1. Formu vymažu 2x tekutým máslem. :-O Po prvním vymazání dám formu do chladu (ledničky), aby nátěr ztuhnul. :-O Pak vymažu znovu a vysypu polohrubou moukou.
2. Moučník nevyklápím hned po upečení, kdy se těsto leckdy ještě drží okrajů - neboj, žížalko, nic se nezapaří. Formu položím tak, aby k ní zespodu mohl vzduch a přikryji ji utěrkou. Pára naopak okraje těsta od okrajů odchlípne. Po jisté době vlažný moučník vyklopím a dám na mřížku vychladnout zcela. :-)

Peču-li dort, dám na dno formy kolo pečícího papíru, které přetřu velmi zlehka tuhým másem, okraje nevymazávám. :-8

zizala zizala

7. 2. 2015 22:36

casino: Díky za zprávu :yes: Já vyklápím moučníky z forem vždy zahorka, aby se pořádně vydýchaly. Vyklápím na mřížku. Bála bych se, že se nevyklopený moučník zapaří, ale možná je to jen o zvyku :-)
Když dobře vymažu a vysypu formu, nemám obavy, že by se bábovka špatně vyklopila. Pokud si tedy omylem, jako zde, vymazání a vysypání nenaruším :-8:-))

casino casino

7. 2. 2015 22:25

...kromě mouky jsem zaměnil i čokodrobenku (doma nebyla) za sekané čokopecky (byly doma) Takže místo mravenců jsem pekl spíše termity.
...a ještě jsem použil pouze 2 žloutky, protože vaječňák podle Sandtnerky byl ze 12 žloutků na 1/2 litru rumu.
...a ještě jsem přistrouhl žluté kůry.
Těsta bylo na dva hřbety ze srnce
Bábovky nepeču, tak nevím, jak se vyklápí horká BÁBOVKA. Srnčí hřbety (zpravidla chlebíčky biskupské či ovocné) nechávám úplně vychladnout, pak formu krátce nahřeji (v horké vodě, vzhůru nohama pod grilem) a výrobek bez poškození povrchu vyklepnu) Zde jsem jednu fofmu vyklepl ještě za horka, druhou po vychladnutí. Na přidaném obrázku ten rozdíl moc vidět není, ale v reálu je zřejmý.

...málem bych bylo zapomnělo: mraveniště nám CHUTNALO :yes:

zizala zizala

7. 2. 2015 22:16

casino: :-) Díky za vyzkoušení a fotku. Chutnalo?

mysulka mysulka

7. 2. 2015 09:36

:-p:yes::-K

Navir Navir

2. 2. 2015 21:47

Teda, tady jsou tak krásný komentáře, že půjdu koupit vaječňák a taky to vyzkouším, ono to vypadá opravdu véééélmi žravě :-p:yes: Už je v oblíbených ;-)

Klara Klara

2. 2. 2015 21:22

zizala:+Dakujem:-K:-K:-K

tejaja tejaja

2. 2. 2015 20:56

Jarka, vyzerá to na reze báječne :yes: ;-)

zizala zizala

2. 2. 2015 20:51

Klara: Klárko, myslím, že by to šlo, už se mě ptala i kamarádka, že má jen kávový likér. Konzistence je podobná, jen výsledná chuť bude pochopitelně jiná :-)

Klara Klara

2. 2. 2015 20:41

Bábovka vypadá famózne:-p. Mám otázku, vaječný likér sa dá nahradiť iným? povedzme čokoládovým. Mám ho doma zo 3 roky:-)) a neviem, kde ho použiť.:-D:-D

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: buchta mraveniste dort mraveniště řezy mraveniště bábovka mraveniště čokoládový koláč mraveniště kolac mraveniště mravenište dort moucnik mraveniste jak upotřebit vaječný koňak mraveniště moučník mraveniště doma sama doma - bábovka s vaječným koňakem mraveniště buchta recepty moučníky mraveniště rýžová mouka recepty mraveniště koláč recepty bábovka mraveniště babovka s vaječnym li dorty mraveniste mraveniště řezy

Suroviny: žloutek, cukr krupice, máslo, mouka hladká, likér vaječný, kypřící prášek do pečiva, vanilka, sůl, rýže čokoládová, tuk, mouka

TopRecepty.cz

Mraveniště - Ameisenkuchen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VkWv