Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská pučálka

Zastánci zdravé výživy si pučálku mohou připravit kdykoliv během roku. Klíčky samy o sobě jsou takovou malou vitamínovou bombou. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Tohle postní jídlo je jednoduché a velice dobré.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 5 min Bez doby klíčení hrachu

10 min (5 min příprava + 5 min tepelná úprava, Bez doby klíčení hrachu)

22. 2. 2015 15:50

Suroviny pro 1 porce

1 porce

Nutriční hodnoty

Energie143 kJ / 34 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je z březnového Gurmetu, ale pučálku si pamatuji, dělávala nám ji babička ( většinou česnekovou variantu ). Prý se může dělat i nasladko, ale na to jsem si nikdy netroufla..:-)

Pro toho, kdo název slyší poprvé, ještě přidávám odkaz, co se o pučálce píše na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C4%8D%C3%A1lka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cecilka

23. 2. 2015 19:40

Skvelý recept na vegetariánske jedlo. Vďaka.

Danca Danca

23. 2. 2015 16:42

Všem moc děkuji za kladnou odezvu :-K Vůbec jsem netušila, jakou tady s pučálkou rozpoutám diskuzi...:-O:-)

hosta hosta

23. 2. 2015 15:03

Maruška: Historie pučálky začíná už v 15. století, kdy je zmiňována v dobových spisech jako postní jídlo o Velikonocích i o Vánocích.

spagetka spagetka

23. 2. 2015 13:22

Je to jídlo, které se prostě jedlo dříve dle zvyklostí. U nás byla pučálka na velikonoce, hrách na štědrý den a čočka na Nový rok. Já si ji zas udělám jak na sladko, tak na slano :-p:-p:-p:-p

zizala zizala (moderátorka)

23. 2. 2015 13:05

Maruška: U nás doma se zvyky hodně dodržovaly. Hrách jsme na Štědrý den normálně jedli. Jedlo se devatero jídel - chodů - a hrách tam patřil, "zaručoval" dostatek peněz ;-):-)

yanull yanull

23. 2. 2015 12:11

Maruška:Maruško, sice ta výtka nepatří mně, vyhledala jsem a hrách na Štědrý den se jedl také, zde je důkaz:
Štědrovečerní večeře

Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.

Maruška

23. 2. 2015 11:08

hosta:Paní nepleťte lidem hlavy,nevím jaký býval u Vás jídelníček o štědrém dni ale pučálka je jídlo které se jí o velikonočním půstu,udivuje mne,že jste jej jedli o štědrém dni.
:-O

Betyna

23. 2. 2015 09:04

:yes: výborné, tohle dělám i s naklíčenou cizrnou

yanull yanull

23. 2. 2015 05:48

Hrách pučí a člověk se učí ;-):-),pučálka je mi známa, ale jen teoreticky, zřejmě bych to měla změnit ;-) +5 :-p:-K:yes:

hosta hosta

22. 2. 2015 20:55

O tomhle jsem vždycky jenom četla, že hrách byl součástí štědrovečerního jídelníčku s počtem devatera jídel, babička dělávala s medem a pepřem. Nikdy mě nedonutila to jíst, teď bych ochutnala ráda:-)):yes:

medmic

22. 2. 2015 20:15

Bez česneku mi to nikdy nechutnalo :-)

Danca Danca

22. 2. 2015 20:14

magdalenka: :-D:yes:

magdalenka magdalenka

22. 2. 2015 20:12

Ja to poznám len na slano, s cesnakom. Preto ma veľmi prekvapilo, že sa to dá aj na sladko konzumovať. Človek sa stále učí...nielen o nových jednotkách (CL).:-)):yes:

Danca Danca

22. 2. 2015 18:32

zizala::-) teď klíčím cizrnu, ta je o poznání čilejši :-)). V tom časopisu je recept na polévku z ní, tak ji chci vyzkoušet;-):-p

zizala zizala (moderátorka)

22. 2. 2015 18:28

Danca: :-)) Spíš byl jen víc zaschlý. Ono mu trvá, než pořádně nabobtná a začne pouštět klíčky. Tohle jídlo se může dělat i s jinými luštěninami, ten hrách byl nejběžnější.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak se dělá pučálka staročeská jídla hrách na sladko jídlo pučálka co nebo kdo je pucalka staročeské jídlo jakou polévku na štědrý den pučálka na sladko pučálka jídlo staročeská postní jídla recepty staročeská čočka staročeské stedrovecerni menu staroceske menu pučálka z cizrny jak udělat pučálku pucalka na velikonoce velikonoční pučálka receptypucalka pucalkarecepty postní jídlo na štědrý den

Suroviny: hrách naklíčený, cibule, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Staročeská pučálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D2ln