Kokosové kuličky obalované v čokoládě
Suroviny pro 7
7
Nutriční hodnoty
Energie | 2 112 kJ / 505 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,52 g |
Tuky | 10,16 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 11 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 101,24 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
POZNÁMKA - ÚVOD
Levný, ale velice chutný a kvalitní výrobek. Přicházím s receptem v několika variacích. Mým původním záměrem bylo vytvořit napodobeninu kokosové tyčinky zalité v mléčné čokoládě, jejíž základem má být fondánovací hmota. Jelikož originální výrobek byl značně přeslazen, cílem tohoto receptu bylo vytvořit chutnější a méně sladkou variantu. Vycházel jsem z receptu na výrobu glukózového sirupu od jitka1 (viz odkaz). První recept provádím v malém množství. Raději nejdříve vyzkoušejte recept v malém a pak teprve ve velké dávce.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...
POZNÁMKA 2.
Použil jsem koncentrát limetka Evelina, můžete použít kapku citrónu, plod limetky jsem nezkoušel.
POZNÁMKA 3.
Výpočet množství sušeného mléka ve výrobku:
21g = 80g hotové koule před obalením - kokos strouhaný 34 g - cukr krystal 25 g
POZNÁMKA 4. - testovací vzorek na jednu kuličku (sladší):
- palmový tuk Iva 1.5g
- glukózový sirup hustý 4,6g (dvakrát jsem nabral na špičku příborového nože)
- sušené mléko v prášku 1g až 3,5g (použil jsem asi dvě třetiny polévkové lžíce)
- špetka lecitinu (granulovaný sójový lecitin jsem rozpustil v několika kapkách vody a rozetřel).
V hrníčku při teplotě cca 38-40°C roztopíte tuk, přidáte glukózu, sójový lecitin i s trochou vody jinak ho nedostanete z talířku). Přidáte sušené mléko a pár kapek vody, aby to šlo rozmíchat. S mírou sušeného mléka si nejsem jistý protože mi zbylo (váha nemusí přesně vážit). Pak čekáte až směs zhoustne jako lepidlo. Vypnete sporák a přimícháte 1 lžíci kokosu. Materiál se díky lecitinu krásně spojí jako těsto a dostanete z toho jednu kokosovou kouli, kterou necháte několik hodin zaschnout aby byla pevnější na povrchu. Barva uvnitř je bílá, na povrchu vypadá žlutě. Koule není skoro vůbec sladká, chutná jemně. Nejlépe je obalit to v čokoládě Figaro na vaření (35% kakaa), stačí 1/2 čtverečku čokolády dát na lžičku. Pro vychladnutí se krásně leskne a chutná mléčně. Jinak Clasik K z Kauflandu sice obsahuje 50% kakaa ale roztopí se Vám na prstech a má matnou barvu a chutná méně mléčně a více kakaově.
POZNÁMKA 5. - kokos:
Výživové údaje na 100g u strouhaného kokosu uvádějí
tuky: 64,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 57,2 g).
"Bílý vnitřek plodu (kokosového ořechu) - endosperm, kopra obsahuje 60 - 67% tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej s bodem tání 23 - 26°C. Usušený kokos se mele na kokosovou moučku."
"... na rozdíl od tuků živočišného původu obsahují molekuly kokosu 6 až 14 atomů uhlíku. Tyto krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin nezvyšují hladinu cholesterolu, i když jsou nasycené. Živočišné tuky jsou většinou dlouhé řetězce nasycených mastných kyselin, které člověku nedělají dobře, například zdraví velmi škodlivá kyselina stearová, tvoří až 18 atomů uhlíku."
zdroj: http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/55-ov...
Avšak v jiném článku jsem se dočetl že kyselina stearová zdraví škodlivá není i když ani nepřináší tělu žádný užitek, škodlivá má být kyselina palmitová.
POZNÁMKA 6. - čokoláda
Ještě jsem zjišťoval informace ohledně vlivu Kakaového másla na zdraví, vzhledem k tomu že obsahuje velký podíl kyseliny stearové:
"Úloha kyseliny stearové
Od výše uvedených nasycených mastných kyselin se liší kyselina stearová, která má 18 atomů uhlíku v molekule. Na rozdíl od dříve uvedených mastných kyselin totiž kyselina stearová nezvyšovala u pokusných zvířat hladinu krevního cholesterolu, naopak ji dokonce mírně snižovala, i když se jí podávalo více než doporučených 10 % ve stravě. Příznivý vliv se týká hlavně zmíněné lipoproteinové frakce LDL, zatímco její vliv u cholesterolu v HDL frakci byl méně přesvědčivý. Snižuje se ovšem poměr celkového cholesterolu k HDL cholesterolu, což se považuje za příznivý účinek. V každém případě byl vliv kyseliny stearové na krevní cholesterol podstatně příznivější než vliv trans-nenasycených mastných kyselin. U lidí bylo dokonce zjištěno, že kyselina stearová snižuje hladinu krevního cholesterolu stejně účinně jako kyselina olejová, považovaná za nejpříznivější." (zdroj/viz www.bio-life.cz/clanky…-nepusobi-vsechny-stejne.html)
Dobrý článek
Total saturated 57–64%:
stearic acid (24–37%),
palmitic acid (24–30%),
myristic acid, (0–4%),
arachidic acid (1%),
lauric acid (0–1%)
(zdroj: wiki)
Celkově lze říct že pokud bychom konzumovali 30g kakaového másla v 100g čokolády tak konzumujeme 7,2-9% (g) kyseliny palmitové (nezdravé/nebezpečné kyseliny a nepatrné množství nezdravé kyseliny myristové). Což jsou mnohem lepší čísla než u mléčného tuku (máslo, smetana, aj.) či palmového tuku.
POZNÁMKA 7. - méně sladká a méně tučné kuličky:
6 až 7ks vyrobíme z 21,5g g.sirupu, 40g kokosu, 5,5 palm. tuku, 12,75g s. mléka, ne víc než tři špetky s. lecitinu. Glukózový sirup jsem použil už poměrně hustý (začal krystalizovat), čili pokud máte řidčí možná budete muset přidat více glukózy. Pro mě vyhovující sladkost je spíš s 22,5g glukózy ale 25g už je příliš sladké. Těsto lze krásně vytvarovat a je jen velice mírně sladké, vhodné obalovat v čokoládě Figaro na Vaření. Testovací množství na 2 kuličky: 3,9g g.sirupu 7,27g kokosu, 1g p. tuku, 2,31g s.mléka jedna malá špetka s. lecitinu. Dodávám že nevím proč tam je ten palmový tuk, ale u tyčinek Kokos nebo Bounty s mléčnou čokoládou tomu tak je. Kuličky je lépe skladovat v chladnu a temnu nebo při pokojové teplotě v létě spíš v chladničce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 37 minutami
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 2 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 2 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 11 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 12 hodinami
Mazanec pro Irenku
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Smetanové kari
Luciehola uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: ferero roše čokoláda na obalování jak obalit kuličky v čokoládě ferero cokolada se prilepi na kosicky recept na ferrero roše čokoládovo kokosové kuličky kuličky z kokosového mléka kuličky obalované v kokosu kokosové kuličky ze suseneho mléka kuličky ferero roše obalování v čokoládě recept na ferero roše kokosove kulicky vcokolade ferero rošer ze salka recept na ferero roser koule obalované v kokosu čokolada na obaleni obalování v čokoládě na vaření jak vážit bez váhy recepty
Suroviny: cukr krystal, voda, sirup, mléko polotučné, sirup glukózový, fondán, kokos strouhaný, ořechy lískové, čokoláda na vaření, rozinky, ořechy, kokos strouhaný, tuk
Kokosové kuličky obalované v čokoládě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GoJL
0 názorů