Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Strapačky (slovenské halušky) se připravují na mnoho způsobů, ale vždy se jedná o jídlo rychlé a syté. Pro svojí snadnou přípravu, kterou zvládne i začátečník, si i v dnešní době udržují svou oblibu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

5. 10. 2015 14:49

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie13 363 kJ / 3 194 kcal
Bílkoviny137,46 g
Tuky95,39 g
Vláknina48,30 g
Cholesterol 1,47 g
Sodík 5,49 g
Sůl13,05 g
Sacharidy424,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept vařím z kuchařky Poklady klasické české kuchyně jejíž autorem je Roman Vaněk.

Strapačky často vařím pro rodiče, a bohatě stačí jídlo připravit ze čtvrtiny dávky. Používám asi dvě střední brambory, 1 vejce a mouku přidávám podle potřeby. Než těsto protlačuju do vařící vody, zkusím, zavařit lžičku těsta na zkoušku, jestli se nebude rozvářet.

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Rozmaryna

24. 10. 2020 14:13

casino: Máte naprostou pravdu, mám tu kuchařku a první pokus dopadl stejně. Je třeba přidat mouku, podle mně je v kuchařce váhová chyba. Podle mně , ten kdo tu ten recept dal, ho nikdy nezkoušel uvařit.

Rozmaryna

24. 10. 2020 14:07

Tak já jsem strapačky vařila poprvé v životě podle kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně a vařím je od té doby pravidelně. Ale recept jsem si musela upravit. Když jsem to vařila poprvé, tak jsem nevylila vodu, kterou brambory pustí, protože to nebylo uvedeno v receptu a po přidání vajec na to nestačilo jen 250 g mouky, musela jsem přidat opravdu hodně mouky navíc a ještě i Solamyl. Od té doby vím, že vodu z brambor musím vylít. I tak je na 5 vajec a mokré brambory 250 g mouky strašně málo a takové strapačky se ve vařící vodě úplně rozpadnou, takže dávám mouky víc a ještě přidávám i Solamyl, dle jeho rady v této kuchařce. A navíc dávám i více zelí a více uzeného masa. Udělat to přesně dle jeho receptu nejde bez ohledu na to, jestli se použijí nové brambory nebo nebo uskladněné brambory na zimu.

magdalenka magdalenka

7. 10. 2015 12:46

Nedá sa presne odhadnúť (u halušiek alebo strapačiek) presný pomer surovín. Zemiak nastrúham, zalejem trochou vody, pridám 1 vajce a postupne pridávam polohrubú múku. Cesto má byť relatívne husté, nemá rýchlo prepadnúť cez otvory haluškára. Ak hustotu neodhadnem, pridám múku alebo trochu vody. Cesto nenechávam dlho stáť, aby sa neťahalo - lepok. A dôležitá vec- naraz nevyvariť veĺké množstvo cesta, vždy na viackrát. Zbytočne sa ochladzuje voda a predlžuje pobyt neuvarených halušiek vo vode. Po vzkypení a vyplávaní na povrch hneď vyberať.

chocolate chocolate

7. 10. 2015 11:21

Ja davam na 750g jemne strouhanych brambor cca 200-250g polohrube mouky, vim, ze vejce se nedava, pry jsou pak halusky po uvareni tuzsi.Ja se priznam, ze ho obcas pridavam.Ale tedy jedno.
Nemixuji.

casino casino

7. 10. 2015 10:58

cecilka:
Tak jsem to zkusil:-)
Z pětinové dávky:-)
Nevzpomínám si, že bych kdy dělal halušky, takže nejsem předpojatý:-)
Z těsta (nemixovaného) by děti mohly ještě i plácat esenbáčky:-8 ale po uvaření to vypadalo skoro jako toto:http://www.toprecepty.cz/recept/45203-zeleninovy-k..., sem tam střapatý cucek co se tvářil jako ňok:-)
Z těsta (mixovaného) už by se po uvaření a proplachu vodou sem tam cosi podobného nokům i dalo vypreparovat, ale haluškům se to podobalo asi jako žížala stonožce:-)
Samozřejmě TO nedám psům (nééé že bych se bál o jejich život:-) ale uklohním z TOHO nějakou políffku:-)
Takže:
1. Sekl jsem se ve svém odhadu:-8
2. Jsem žádostiv toho, jak z TOHO autorka rcp "vybruslí":-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 10. 2015 23:33

Kristova noho, 5 vajec?:-O Tak to jsem ještě neslyšela!! Já jsem halušky většinou dělala bez vajíčka kdysi, pak jsem si řekla, když na to mám :-D a přidala jsem jedno. Ale bez toho, abych četla komentáře ostatních bych tím tak asi zalepila díry ve zdi!:-O. Jaký hrnec na to potřebuji?:-O

casino casino

6. 10. 2015 23:06

cecilka:
Já su workoholik, ale né profík:-D
Jsem si právě říkal, že to přes "haluškovadlo" proteče skoro bez cizího přičinění:-D a že ta jajka to ve finále v tý vroucí lázni podrží zusammen;-)
Prosím, prosím, voči dělám..., zkuste to:-K Nebo vy nemáte pejska?;-)
Já už musím za chvíli (jen co dopeču šátečky) na chvíli do "práce";-)

cecilka

6. 10. 2015 22:43

casino: prosim , prosim, skuste to urobit aj vy a zistite, ze sa to hodi tak akurat na sparovanie dier v stene. Aj v surovom stave:-D:-D:-D
P.s. Predpokladam, ze ste profi kuchar=viete si predstavit v jednom kg. zemiakov + 250 Dkg muky 5 vajec??????

casino casino

6. 10. 2015 22:12

cecilka:
Prosím, prosím, to už vám nedá moc práce zkusit od každého kousek těsta uvařit...;-)
No, ať víme, kudy případně cesta nevede:-)
(tipnu si: poživatelné bude oboje)

cecilka

6. 10. 2015 21:56

tejaja:Nikdy sa nehádam, kým nevyskúšam. Dala som si tú robotu a nastrúhala som+rozmixovala 1 kg zemiakov, aj varených aj surových. Autorka totiž neuvádza, v akom stave majú byť. Pridala som 2x 5 vajec a cesto bolo zaujímavé. :-/:-/:-/ Odporúčam každému diskutérovi urobiť to isté a potom polemizovať:-);-):-D
1974andrea:máte pravdu,výsledok je skutočne český poklad :yes::-D:-D:-D

1974andrea 1974andrea

6. 10. 2015 21:11

tejaja:Terezko, jak máme reagovat na něco, co je dokonce uvedeno v knížce a autorka to uvedla podle ní ? Třeba je to něco jiného než klasické halušky,nevím ...

tejaja tejaja

6. 10. 2015 20:42

V globále je to jedno, či halušky, či strapačky, zbytočná debata. Nič v zlom. :-)
Škoda, že nikto nereaguje na tých 5 vajec. :-D

jarda Kadic jarda Kadic

6. 10. 2015 20:02

1974andrea, chocolate::-D:-D:-D

1974andrea 1974andrea

6. 10. 2015 19:49

tejaja:Třeba to je právě ten český poklad, že halušky se zelím se u nás jmenujou strapačky :-D

chocolate chocolate

6. 10. 2015 19:20

Moje extchyne byla od Chrudimi a tam meli strapacky;-).

Kdyz se u spagetky doma rika bramborakum halusky, proc by se u me tchyne nemohlo haluskam se zelim rikat strapacky;-)?

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strapacky se zelím a uzeným strapacky strapacky se zelim strapacky s uzeným bramborové noky se zelím a uzeným masem bramborové noky se zelím bramborové noky s uzeným masem noky se zelím a uzeným recept strapacky co uvařit z uzeného masa strapacky recept strapacky s uzenym a zelim strapacky se zelim recept noky s uzeným a zelím těsto na strapačky recept na strapacky strapačky se zelím a slaninou recept strapacky se zelím recepty noky s uzeným masem a zelím bramborové noky se zelím a uzeným

Suroviny: brambory, vejce, mouka polohrubá, cibule, uzené maso vařené, zelí kysané, sádlo, cukr krupice, sůl, pepř mletý, petrželka hladkolistá

TopRecepty.cz

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/64Y9