Kerkonošské sejkory
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 255 kJ / 1 734 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,89 g |
Tuky | 62,08 g |
Vláknina | 22,90 g |
Cholesterol | 2,07 g |
Sodík | 856 mg |
Sůl | 1,68 g |
Sacharidy | 189,50 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 1. 2016 21:31
Tak tohle je recept na bramboráky,které se dělají v Tyrolsku.Bez česneku a majoránka a jmenují se kartofelpuffer!A jí se zásadně s jablečnou přesnídávkou!
20. 1. 2016 07:57
hosta: Málokdy zkouším podezřelé recepty, to je pravda, ale to je tím, že mi je líto času a peněz na věci, o kterých mám pochyby. Tady šlo jen o 2 vejce
20. 1. 2016 06:16
zizala: jsi dobrá, žes to realizovala , fotka je pěkná.
Ale prostě v tomto jsem dost tvrdohlavá koza, pro nás to sejkory nejsou. Placky možná, ale ne název receptu , uznávám, že jedlé to asi bude
Ale prostě v tomto jsem dost tvrdohlavá koza, pro nás to sejkory nejsou. Placky možná, ale ne název receptu , uznávám, že jedlé to asi bude
19. 1. 2016 22:02
Recept je zajímavý ,ale sejkory si dávám pokaždé, když jsme na jarmarku v Jilemnici,tam je pečou na tálkách,ale vždy je tam česnek i majoránka
19. 1. 2016 20:40
jana4310: Až budeš mít svou nebo od někoho hezčí fotku, tuhle vyhoď
Máslem už jsem nepotírala, tuku ze šlehačky a žloutků je tam až dost.
Máslem už jsem nepotírala, tuku ze šlehačky a žloutků je tam až dost.
19. 1. 2016 19:25
zizala: no vida, tvoje zvědavost zvítězila. To je dobře, že jsi to zkusila a není třeba se teoreticky dohadovat, co jde a co už ne
19. 1. 2016 19:09
Zkusila jsem placky upéct z 1/4 množství. Recept funguje , kdyby tam bylo méně šlehačky a vajec, šlo by to i bez mouky. Jsou i jemné, celkem chutné, připomínají spíš lívanečky
Kdo ale aspoň trochu dbá na to, co jí, často je dělat nebude
Foto přidám, až se manžel vrátí z domovní schůze, já nefotím
Bod jsem dala.
Kdo ale aspoň trochu dbá na to, co jí, často je dělat nebude
Foto přidám, až se manžel vrátí z domovní schůze, já nefotím
Bod jsem dala.
19. 1. 2016 17:06
Pocházím od Vysokého n.J. - do sejkor se u nás nikdy smetana nedávala, ale ani česnek s majoránkou. Do těsta na sejkory dáváme trochu rozpuštěného sádla,pečeme na kamnovém sporáku na plátech (v létě venku na grilu, na kterém mám právě kvůli sejkorám litinové pláty ze starých kamen) a upečené pomašlujeme máslem. Je pravda, že v každé rodině se sejkory dělají trochu jinak - stejně jako kyselo.
19. 1. 2016 16:22
cathleen: že by toto těsto teklo, si myslím také. Ale vůbec by to nemělo vadit při tom množství vajec - vaječná omeleta je také tekutá.
Ale pokud sejkory mají být bramboráky - u nás cmunda - tak od té je to hodně daleko. U nás bez smetany a buď úplně bez vajíčka nebo tak 1 vejce na 1,5 až 2 kg brambor, česnek a majoránka ve velkém nesmí chybět a mouka podle potřeby. A pekla se na pomaštěném tálu, my ji smažíme na sádle nebo na oleji.
Ale pokud sejkory mají být bramboráky - u nás cmunda - tak od té je to hodně daleko. U nás bez smetany a buď úplně bez vajíčka nebo tak 1 vejce na 1,5 až 2 kg brambor, česnek a majoránka ve velkém nesmí chybět a mouka podle potřeby. A pekla se na pomaštěném tálu, my ji smažíme na sádle nebo na oleji.
19. 1. 2016 13:19
jana4310: souhlas, rozveď do receptu, jak píše cathleen, zkusím. Ale nezlob se, typické kerkonošské sejkory (bramboráky) to nejsou. Tchýňka zřejmě pocházela z velmi bohaté rodiny, nic ve zlým, nechci tě urazit. Akorát mi tam silně bude chybět česnek a majoránka, ale vyzkouším - fakt
Celá moje velká rodina je z Železnobrodska a co se týče našich halušek či bramboráku, v tom mám dost jasno ale šlehačka--- nezlob se, ta se tu fakt nikdy do těchto jídel nedávala, ta se používala fakt na vymazlenější pochoutky. Ty asi myslíš, že jste si to vymysleli takto v posledních letech,kdy si můžu šlehačku kdykoli koupit. No proč ne. Jak píšu, vyzkouším, ale obávám se, že bez česneku a majoránky to budu jíst jen já. Bez urážky.
Pravdu má i žížalka, se smetanou se obchodovalo, jasně, že si nechali něco pro sebe, ale do "obyčejných" bramborákú je fakt necpali. Jak píšu, to je výmysl moderní doby, kdy se šlehačka cpe kamkoli, tehdy lidi šetřili, jenže chuťově je to jinde.....
Celá moje velká rodina je z Železnobrodska a co se týče našich halušek či bramboráku, v tom mám dost jasno ale šlehačka--- nezlob se, ta se tu fakt nikdy do těchto jídel nedávala, ta se používala fakt na vymazlenější pochoutky. Ty asi myslíš, že jste si to vymysleli takto v posledních letech,kdy si můžu šlehačku kdykoli koupit. No proč ne. Jak píšu, vyzkouším, ale obávám se, že bez česneku a majoránky to budu jíst jen já. Bez urážky.
Pravdu má i žížalka, se smetanou se obchodovalo, jasně, že si nechali něco pro sebe, ale do "obyčejných" bramborákú je fakt necpali. Jak píšu, to je výmysl moderní doby, kdy se šlehačka cpe kamkoli, tehdy lidi šetřili, jenže chuťově je to jinde.....
19. 1. 2016 11:29
V chudých krajích lidé, pokud měli vejce a smetanu, tyto šetřili a prodávali na jarmarcích. A to i sedláci, natož skuteční chudí.
A to už vůbec nemluvím o tom, že v chalupách bývalo běžně 10 i víc hladových krků ke stolu. A teď si to vynásobte - vejce, smetana
A to už vůbec nemluvím o tom, že v chalupách bývalo běžně 10 i víc hladových krků ke stolu. A teď si to vynásobte - vejce, smetana
19. 1. 2016 11:18
jana4310: Jani, dopiš to do receptu - víc ho rozveď. Ne všichni čtou komentáře. Může to být dobré, já si tu konzistenci těsta ale bez vyzkoušení nepředstavím.
Dříve opravdu chudí lidé v Kérkonoších si smetanu a vejce, pokud měli, spíš šetřili jinam - takhle jsem to myslela
Dříve opravdu chudí lidé v Kérkonoších si smetanu a vejce, pokud měli, spíš šetřili jinam - takhle jsem to myslela
19. 1. 2016 11:17
milá špagetko,můžu tě ujistit,že tady ve vsi je co chalupa jiný recept.Ale je fakt,že k naší babce na sejkory chodili všichni známí.V létě je děláme na zahradě,naši kluci vymysleli nad ohniště připevnit na nohy pláty ze starých kamen a tam je pečeme.
19. 1. 2016 11:10
elektrický plech je rovný stolní gril.Ten jen potřeš špekem a vlastně na sucho opečeš sejkory.Je to recept mé tchýně, její tchýně- prostě letitý.Mám ho vyzkoušený hodně.Nestačíš péct,odběr je přímo z plotny,u nás se stojí fronta.Chudé jídlo to sice je,ale smetanu měli vlastní a vejce také.
19. 1. 2016 10:37
cathleen: ale líp jsi to rozvedla
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 10 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 10 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Fit salát
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 1 hodinou
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 1 hodinou
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 4 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 4 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 4 hodinami
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 5 hodinami
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 7 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské bramborové dobroty: Jak se pečou sejkory, jak bác a co se dává do patentů? Připomeňte si s námi regionální lahůdky
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: sejkory recept smazene sejkory těsto na sejkory sejkory staročeské sejkory recept stary na sejkory cmunda se švestkami recept na sejkory sejkory na plechu bez česneku recept n sejkory sejkory jinak cmunda se svastkama jak se delaji sejkory recept sejkory peceme sejkory sejkory staroceske jidlo starý recept na sejkory sejkory mouka co to ja na sejkory sejkory testo
Suroviny: brambory, vejce, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, kmín celý
Kerkonošské sejkory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rnA6
18 názorů