Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

5. 3. 2016 14:15

Suroviny

Porce: 2-3

Nutriční hodnoty

Energie2 743 kJ / 655 kcal
Bílkoviny19,01 g
Tuky6,60 g
Vláknina9,64 g
Cholesterol 24 mg
Sodík 176 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy125,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

b

16. 4. 2017 19:50

Moje teta je občas dělá. Halečky však přeleje slaninou a jednotlivé sousta se pak namáčejí v šimleně, která je v extra mističce bokem. Snoubí se tu slaná a sladká chuť s horkým a stedeným. Jíme to dvěma vidlička, takže je to vrchol domácí exotiky:-)

mika59 mika59

7. 3. 2016 17:38

majda 2: Ano, pocházím kousek od Opavy. Rádi jsme tam jezdili nakupovat.:-K:-K

majda 2

7. 3. 2016 15:55

:-))Teď jsem narazila na tento recept a musím hned reagovat.Šimlenu jsem si dělávala jako malá holka,když bylo na něco chuť,do hrníčku mléko,přidala se povidla a vidličkou rozmíchala,pochoutka mého dětství.Halečky se u nás říkalo taky - ne knedlíky,ale halečky.Bydlím za Opavou,předpokládám,že i ty miko59,pocházíš od Opavy:yes::-p přidávám bod za starodávný,oprašený recept:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 3. 2016 13:52

Hmm, to mi vůbec nic neříká..myslím ten název a to jsem ze Slezska! :-D
Šimlena s halečkami, ale povidlovou omáčku máme moc rádi :-)

mika59 mika59

6. 3. 2016 13:03

54janina54: Já jsem tu omáčku nedělala taky hodně dlouho a po ochutnání jsem si ji opět oživila.;-):-K
yanull: díky za příspěvek, moc mě potěšil,:-K a všem vám děkuji za milé komentáře :-K:-K:-K

yanull yanull

6. 3. 2016 04:34

Jelikož tento název halečky čtu poprvé, tak jsem se o nich chtěla dovědět více a pokud to autorce nebude vadit, přidávám to, co jsem objevila a spolu s tím 5. bodík :-p:-K
„Halečky", klobásy s černou máčkou, zelí a kobzole, toť národní pokrm Slezáků. Halečky, dále od hranic v Prusku „kluśky" zvané, přikusují se k většině jídel. Ječné halečky jsou daleko oblíbenější než ze žitné mouky. Halečky mohou se nadíti slívami, třešněmi, jablky, hruškami, podle čehož dostávají jména; též se jen omastí a pak jedí.

54janina54 54janina54

5. 3. 2016 21:29

mika59: připomněla jsi mi dětství u babičky :-K povidla byla domácí v dostatečném množství a když jsem přečetla název, vrátila jsem se o 50 let zpátky :-D jsem ze severu Moravy, tak vím o co se jedná

spagetka spagetka

5. 3. 2016 16:52

Název neznám, recept jo, i když trošku jinak - máme tam navíc skořici pomletý hřebíček a badyán, povidlová omajda, která se podávala k tzv.prázdným, tedy neplněným knedlíkům, jak píše autorka v Poznámce a s těma rozinkama k uzeným žebrům to byla sváteční mana nebeská. Díky za připomenutí:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

mika59 mika59

5. 3. 2016 16:15

Navir: Jsem to trochu upřesnila.;-)

Navir Navir

5. 3. 2016 16:05

Škoda, že by mě tento krásný recept nenapadl hledat pod tímto názvem ;-(

Nadja Nadja

5. 3. 2016 14:57

:-O Stejné chlupaté knedlíčky - já spíše noky - dělala včera. Ale byly se zelím a uzeným. Nikdy by mne nenapadlo dát je se sladkou omáčkou. Pár noků ještě zbylo, tak vyzkouším.

zizala zizala (moderátorka)

5. 3. 2016 14:44

Název pro mne taky zcela neznámý, zajímavé jídlo, jako většina lidových receptů :yes:

hosta hosta

5. 3. 2016 14:26

No už kvůli tomu názvu:-D.... v životě jsem neslyšela, neviděla, nejedla, tak ukládám, je to parádní:yes:

Danca Danca

5. 3. 2016 14:20

Super! Sladká jídla moc nemusím, ale povidla mám ráda,navíc mě láká ta téměř bezpracná příprava, takže tohle asi vyzkouším:-p:yes:
A název se mi taky moc líbí, slyším to poprvé...holt rozená Středočeška, no..:-S:-D:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánoční povidlová omáčka slezská černá omáčka povidlova omacka s orechy černé halečky švestkova omáčka šimlena vanoční šimlená kynute knedliky šimlena cerna omacka vanoce lidovy název šimlrna slezská černá sladká omáčka - recept studená švestková omáčka recept příprava vánoční povidlové omáčky sladka omačka šimlena vánoční omáčka za studena povidlova omacka sladká povidlova vanocni omáčka vánoční povidlova černá omáčka sladká povidlova omáčka omacky k zebrum studená omáčka z povidel mléka

Suroviny: mléko, povidla švestková, cukr, perník strouhaný, brambory, mouka hrubá, sůl

TopRecepty.cz

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJMO