Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)
Suroviny
Porce: 2-3
Nutriční hodnoty
Energie | 2 743 kJ / 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 19,01 g |
Tuky | 6,60 g |
Vláknina | 9,64 g |
Cholesterol | 24 mg |
Sodík | 176 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 125,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 4. 2017 19:50
7. 3. 2016 17:38
7. 3. 2016 15:55
6. 3. 2016 13:52
Šimlena s halečkami, ale povidlovou omáčku máme moc rádi
6. 3. 2016 13:03
yanull: díky za příspěvek, moc mě potěšil, a všem vám děkuji za milé komentáře
6. 3. 2016 04:34
„Halečky", klobásy s černou máčkou, zelí a kobzole, toť národní pokrm Slezáků. Halečky, dále od hranic v Prusku „kluśky" zvané, přikusují se k většině jídel. Ječné halečky jsou daleko oblíbenější než ze žitné mouky. Halečky mohou se nadíti slívami, třešněmi, jablky, hruškami, podle čehož dostávají jména; též se jen omastí a pak jedí.
5. 3. 2016 21:29
5. 3. 2016 16:52
5. 3. 2016 16:15
5. 3. 2016 16:05
5. 3. 2016 14:57
5. 3. 2016 14:44
5. 3. 2016 14:26
5. 3. 2016 14:20
A název se mi taky moc líbí, slyším to poprvé...holt rozená Středočeška, no..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 23 minutami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 4 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 4 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 4 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 4 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 5 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 5 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 7 hodinami
Cibule pečená se žampiony
Marcela0123 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Další recepty
Tématické fráze: vánoční povidlová omáčka slezská černá omáčka povidlova omacka s orechy černé halečky švestkova omáčka šimlena vanoční šimlená kynute knedliky šimlena cerna omacka vanoce lidovy název šimlrna slezská černá sladká omáčka - recept studená švestková omáčka recept příprava vánoční povidlové omáčky sladka omačka šimlena vánoční omáčka za studena povidlova omacka sladká povidlova vanocni omáčka vánoční povidlova černá omáčka sladká povidlova omáčka omacky k zebrum studená omáčka z povidel mléka
Suroviny: mléko, povidla švestková, cukr, perník strouhaný, brambory, mouka hrubá, sůl
Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RJMO
14 názorů