Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 10 833 kJ / 2 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 248,24 g |
Tuky | 145,50 g |
Vláknina | 27,51 g |
Cholesterol | 1,61 g |
Sodík | 1,22 g |
Sůl | 2,84 g |
Sacharidy | 63,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Guláš si prý s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídeňští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje.
Nesporné je, že díky svojí dostupnosti v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? Opečená klobása nebo párek a vajíčko.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 12. 2016 10:20
10. 12. 2016 21:21
10. 12. 2016 20:05
10. 12. 2016 16:29
10. 12. 2016 15:29
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 8 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Právě bylo uvařeno:
Rýžový nákyp
drugdova92 uvařil před 32 minutami
Tvarohové věnečky s oříšky
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Linecký tvarohový koláč s pikantní marmeládou
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Rozpraskané čokoládové sušenky
Zuzka... uvařila před 3 hodinami
Rychlá celerová polévka
Miluska56 uvařila před 3 hodinami
Hrníčkové knedlíky s pažitkou
Dedula1 uvařil před 3 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Kocinka uvařila před 3 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Kava 2 uvařila před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
Monica19 uvařila před 4 hodinami
Kynuté houskové knedlíky
janakrejzarova uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: fiakergulas vídeňský fiakr guláš guláš vídeňských fiakristů fiakr hovezi guláš guláš vídeňského fiakristy tradiční guláš recept dobromila vídeňský guláš s octem vidensky gulas fiakristu ocet do guláše recept vídenskych fiakristu guláš s octrm vídenský gulaš z párkem fijakr guláš recept guláš vznik názvu vídenský fiakr guláš recept gulas vidensky fiakr gulas prazskych fiakristu typický vídeňský guláš hovězí guláš s křenem a párkem guláš s octem
Suroviny: kližka hovězí, sůl, pepř mletý, mouka hladká, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, protlak rajčatový, ocet vinný, kost hovězí morková, kmín drcený, bobkový list, párky vídeňské, vejce, majoránka, česnek, chléb tmavý
Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WAPW
5 názorů