Preferment
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 2 276 kJ / 544 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,40 g |
Tuky | 3,01 g |
Vláknina | 4,58 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 109,54 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Preferment je vlastně předkvašené těsto. Čím kratší dobu bude kvasit, tím větší ždibec droždí můžeme použít. Preferment se dá použít prakticky v jakémkoliv těstě s droždím, kde pak dáme droždí méně, a těsto přesto výborně vykyne, déle vydrží čerstvé a líp chutná i voní.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 6. 2022 12:17
Nie som si istá, či som použila dnes preferment - večer vymiešané - múka, voda, droždie - ale celé množstvo droždia som zamiešala. Ráno zamiesila na chlieb, ten krásne vykysol. Piekla som v remoske - stále skúšam v nej piecť rôzne chleby. Dnes z 750 g múky, z toho 100 ražná, piekla som 60 min., najprv bez prikrytia, po 25 min. prikryté kruhom z alobalu. No nie je nádherný?
24. 8. 2020 10:19
cathleen: s prefermentom kamaratim. S pravym kvaskom uz menej, nebavilo ma krmit ho... V pripade potreby vsak uz viem, ako s nim zachadzat, nemam problem.
23. 8. 2020 12:35
magdalenka: děkuji za fotku i velikou propagaci prefermentů!
22. 8. 2020 12:58
Dnes som zas piekla s prefermentom, 3 g droždia, 200 g pšeničná, 200 g vody. Ráno + 150 g ražná + 300 g pšeničná, voda od oka, trochu som to prehnala s hydratáciou...ale je tak neskutočne dobrý ten chlieb... pridávam foto, ešte bol vlažný pri krájaní, ale nedalo sa vydržať...
1. 2. 2020 15:17
Dnes som piekla chlieb s prefermentom, bez receptu, takže len sem môžem pridať fotku.
Preferment bol z 2 g droždia, 150 g vody a 150 g pšeničnej múky. Ďalej 100 g ražnej a 500 g pšeničnej, 5 g droždia, 2 PL olej a voda už "od oka". Chladí sa na terase, ale viem, že bude skvelý - ako všetko s prefermentom. Až sa divím, že som ho skôr neobjavila.
Preferment bol z 2 g droždia, 150 g vody a 150 g pšeničnej múky. Ďalej 100 g ražnej a 500 g pšeničnej, 5 g droždia, 2 PL olej a voda už "od oka". Chladí sa na terase, ale viem, že bude skvelý - ako všetko s prefermentom. Až sa divím, že som ho skôr neobjavila.
15. 8. 2017 15:54
cathleen: ďakujem
15. 8. 2017 15:13
mata3636: určitě. Tam asi tak nepocítíš změnu v chuti, protože sladké pečivo bývá výraznější chuti běžně (cukr, citron, citronová kůra, vynilka atd.), ale můžeš díky prefermentu snížit množství droždí, těsto lépe pokyne a pečivo bude mít větší objem i delší trvanlivost
15. 8. 2017 15:04
cathleen: děkuji.
15. 8. 2017 14:58
cathleen: takže sa preferment dá použiť aj do cesta na sladko? alebo je vhodnejší len do chleba a pečiva
15. 8. 2017 13:40
Wikki: ano, v něčem si podobné jsou. Ale spíš bych preferment přirovnala nebo zařadila do stejné kategorie jako kvásek z droždí, který umícháme a necháme vykynout ještě předtím, než s ním zaděláme vlastní těsto na buchty.
15. 8. 2017 13:35
To je asi jako chleba bez hnětení. Taky kyne alespoň 12 hodin.
15. 8. 2017 12:12
magdalenka: jsem v pečení nepolíbená, krom pár rohlíků či housek jsem se tomu vůbec nevěnovala - asi v podvědomí proto, že vím, že bych pečivo neměla jíst (vyhovuje mi ketozová dieta, když to vydržím )
15. 8. 2017 12:12
magdalenka: děkuju Preferment kvásek (žitný, s divokými kvasinkami) dokáže částečně nahradit. Pečivo s prefermentem, který 12 hodin kynul, škroby se štěpily na složité cukry a ty zase na jednoduché - něco z toho kvasinky "snědly", něco v pečivu zůstane.....tak tohle pečivo pak chutná jinak než obyčejné, lehounce přirozeně nasládle a tuze voní......nebíčko v papuli
15. 8. 2017 11:58
hosta: ja som zatiaľ vo fázi experimentovania - t. zn. preferment aj staré cesto používam "od oka". (Niekedy aj s menším úspechom. )
Cathleen kope vyššiu ligu. Každopádne, preferment mi vyhovuje viac ako kváskovanie.
Cathleen kope vyššiu ligu. Každopádne, preferment mi vyhovuje viac ako kváskovanie.
15. 8. 2017 11:54
Jana Remkova: no, když nebudu mít s pečením žádné zkušenosti, budu začínat asi s buchtami z pytlíku Ale jinak myslím, že i z textů příspěvku to bude i nezkušenému už jasné
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 9 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 45 minutami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 1 hodinou
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 2 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 4 hodinami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit a upéct prejt v několika krocích. Jde to i bez zabíjačky
Proč nechat těsto kynout v lednici? Buchty i mazance budou mnohem lepší, když dodržíte tento postup
Pečeme s Ivou: Křupavé kořenové bagety jsou upečené jen z několika surovin. Delším kynutím však získají úžasnou chuť
Další recepty
Tématické fráze: preferment co je preferment perferment co to je preferment preferment co je to prefermet preferment příprava preferment co to je pecivo s prefermentom ketozová dieta recepty ketozová dieta co je to preferment katozova dieta preferment recept preferment chleba ako dlho nechať preferment preferment z žitné mouky co je perferment chleb preferment preferment těsta recept
Suroviny: mouka, voda, droždí čerstvé, mouka
Preferment
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ry7w
24 názorů