Gápeľský koláč
Suroviny
Porce: cca 9 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 11 560 kJ / 2 763 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,43 g |
Tuky | 23,39 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 282 mg |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 537,88 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tieto gápeľské koláče pečie u nás jedna súkromná pekáreň a bežne ich dostať v obchodoch. Napadlo ma, že na tom nie je nič zložité a vyskúšala som to doma s domácim slivkovým lekvárom. Sú výborné, nesmiete šetriť škoricovým cukrom, radšej viac ako menej. Prvá chuť, ktorú musí človek cítiť, je práve ten škoricový cukor.
Ešte vysvetlenie k slovu gápeľ. Gápeľ je ťažné zariadenie, napr. u nás v Solivare bolo používané na ťahanie soľanky. Poháňali ho kone.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 3. 2018 20:13
verka8: Nie, žiadne vajíčko, do kysnutého cesta nie je nutné. Cesto má mať hustotu ako na klasický závin.
19. 3. 2018 17:02
Zeptam se zadny vajicko do testa?A jaka konzistance testa ma byt?Prijde mi,ze to mam moc ridky
19. 2. 2018 19:02
kefír je super do cesta,a potieram aj tvarohom s hrozienkami a vanilkovým cukrom, ale aj slivkovým lekvárom s makom,orechové, či len domácim džemom do ktorého nastrúham muškátový orech,nutela s lieskovými orieškami,
8. 2. 2018 20:13
Jana Dorazinová-Remková: Janka, upeč si, skutočne to nie je problém a je to aj rýchle.
8. 2. 2018 16:48
tejaja: škoda, že u nás jsem to neviděla, určitě bych koupila. Jednu dobu jsem dlouho sháněla tzv recept na skládanky. Matka mého manžela už byla hodně stará, měla kolem 90 let a vzpomínala, jak se dělaly. Já jsem tady myslím i něco takového nakonec přidávala, ale tohle se jim hodně podobá
8. 2. 2018 14:08
Tak ako som sľúbila, pridávam foto gápeľského koláča z obchodu. Balený aj na voľno predávaný.
7. 2. 2018 20:47
SilviaD: /Dakujem. Som rada, že to chutilo rodinke.
7. 2. 2018 12:06
Piekla som ich včera. Rodinná rada schválila , že dobré -môže byť . Cestíčko mi vypracovala pekárnička. Pridala som doňho lyžicu kyslej smotany. Dobre sa s ním robilo. Ja som ho vyvaľkala, natrela, celé najprv preložila a potom nakrájala krájačom na pizzu na pásy. Išlo to rýchlo a dobre. Mala som domáci slivkový lekvár tak trošku tiekol ale žiadna katastrofa - papier na pečenie to istí. Pre decká na desiatu super.
5. 2. 2018 17:50
Pěkné
4. 2. 2018 09:35
bofinka: Nemyslím, že obalom, u nás sa predáva aj na voľno, aj balený a ten tiež nie je lesklý. Postup, ktorý si našla je rýchly, dobrý, ale po vyskúšaní prvý raz by som zvolila to, že najprv narezať, potom natrieť lekvárom. Bolo by to krajšie. Chutné to je, jedna z mála sladkých vecí, ktoré mi chutia.
4. 2. 2018 09:28
tejaja: Leskly povrch je zpusobeny urcite obalem.
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost
4. 2. 2018 08:31
Ďakujem za milé komentáre.
cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. Díky za názor.
cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. Díky za názor.
3. 2. 2018 22:53
Nádhera
3. 2. 2018 13:51
Znám z domu, stařenka i mamka je dělávaly z " hladového" těsta, málo tuku. Když jsem byla malá, chutnala mi povidla připečená na plech. Sama jsem je ale nikdy nepekla.
3. 2. 2018 12:30
cathleen:
Pevnější těsto?
No, nemyslím si to
Pevnější těsto?
No, nemyslím si to
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Chlebová polévka
mondey uvařil před 54 minutami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 1 hodinou
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 1 hodinou
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 1 hodinou
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Další recepty
Tématické fráze: gapelske so slivkovým lekvárom koláče staré recepty pluska dobré - jedlo gapelsky koláče leskly povrch na zavin zakusok s lekvarom domaci gapelsky kolac gápelský koláč s tvarohem top kolac staré koláče koláčky 50 let staré recepty pluska dobré - jedlo mucniky top recepty
Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, olej, mléko, droždí, sůl, povidla švestková, cukr skořice, vejce
Gápeľský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lly1
19 názorů