Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Mazanec bychom podle tradice měli péci na Bílou sobotu, aby byl připraven v neděli ráno na posvěcení v kostele, proto se mu také dříve říkalo svěceník. Nadýchaný, zdobený mandlemi a nahoře naříznutý do křížku ozdobí každý sváteční stůl.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 13 506 kJ / 3 228 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,22 g |
Tuky | 116,24 g |
Vláknina | 22,60 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 642 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 450,56 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdy se mi stane, že mi při přípravě kynutého těsta krásně vzejde kvásek, zadělám tedy těsto, které po cca 20 minutách zkontroluji, jestli kyne a ono se ani nehne. Zapnu tedy troubu na nejnižší stupeň a vložím do něj mísu i s utěrkou, kde mísu nechám dalších asi 20 minut. Poté vrátím mísu zpět na teplé místo kynout. Takto pomáhám kvasnicím dostat krev do žil a začít fungovat :D.
Křížek do mazance dělejte až po finálním kynutí. Tedy poté, co odklopíte mísu a chystáte se těsto potřít vejcem. Nejdříve tedy křížek, pomašlovat, posypat mandlemi a šup s ním do trouby.
Nezapomeňte, že mašlovat musíte těsto i v řezu.
Tento mazanec nechávám chladnout pod utěrkou, ale na mřížce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 4. 2021 17:46
Z téhle dávky jsem udělala 2 krásné mazance. Dala jsem hladkou mouku a vůbec to nebylo na škodu. Recept jste bezva rozepsala i s radami, což je velké plus pro začínající hospodyňky.
28. 3. 2018 06:35
hosta: Kdysi jsem o Velikonocích upekla dva mazance. S jedním jsem si dala práci a spletla ho do věnce, po upečení vypadal moc krásně. Ten druhý mi "zahrejcl", takže byl více než hutný. A ejhle všichni strávníci chtěli ten nepovedený! Osobně mám taky radši hutné mazance a vánočky, ale ty nadýchané včetně kupovaných si s chutí dám s máslem a a k tomu kávu s mlékem a když náhodou ztvrdnout, tak je rozpékám v toustovači - vůbec to není špatné.
27. 3. 2018 22:55
No, já bych "kupované" šmahem nezatracoval...
Např., něco takového jako je kupovaný panettone udělat nedokážu
Např., něco takového jako je kupovaný panettone udělat nedokážu
27. 3. 2018 22:46
hosta: to vaše, naše, je i moje
27. 3. 2018 22:32
dvevtroube: nemyslela jsem to nijak pejorativně, jenom tak, že měkké péřové mazance mi ty kupované připomínají, jistě si pochutnáte a změna je život
casino: mj. kvituji s povděkem, že to "naše" je i "vaše"
casino: mj. kvituji s povděkem, že to "naše" je i "vaše"
27. 3. 2018 22:24
hosta: To je v pořádku. My si rádi dopřejeme tento. Roky jsem pekla "jiný", který nebyl tak nadýchaný, ale také velice chutný - teď budeme mít menší změnu . Nicméně srovnávat to s kupovaným... Domácí je domácí, ať je nadýchaný nebo není .
27. 3. 2018 22:20
casino: taky z toho těsta v odkazu peču i mazance - netoužím po vánočkách ani mazancích "jako peříčko" - takové měkké a nadýchané mohu koupit v obchodě. Máme raději těžší pevné těsto, možná vzniká odlišným způsobem zpracování a kynutí. Vyzkoušela jsem různé, ale ráda se pokorně vracím k tomu našemu
27. 3. 2018 22:12
casino: Dle mých zkušeností to tak skutečně je. Je krásně nadýchaný .
27. 3. 2018 22:05
dvevtroube:
"Tenhle je jak peříčko"
Zajímavé
Mazance peče paní casinová, já peču vánočky, oba pečeme ze stejného těsta a oběma nám vyhovuje, že oboje NENÍ JAKO PEŘÍČKO https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Pravda, recepty se nepatrně liší... Tento má více žloutků a ten "náš" (hosta: snad promine) má pracnější přípravu... A právě proto se mi nezdá, že podle tohoto rcp by produkty byly jako peříčko...
No, možná pojem "peříčko" je relativní...
"Tenhle je jak peříčko"
Zajímavé
Mazance peče paní casinová, já peču vánočky, oba pečeme ze stejného těsta a oběma nám vyhovuje, že oboje NENÍ JAKO PEŘÍČKO https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Pravda, recepty se nepatrně liší... Tento má více žloutků a ten "náš" (hosta: snad promine) má pracnější přípravu... A právě proto se mi nezdá, že podle tohoto rcp by produkty byly jako peříčko...
No, možná pojem "peříčko" je relativní...
27. 3. 2018 21:13
hospodyne: Za mě je luxusní v tom, že je právě luxusně nadýchaný. A doteď jsem ještě žádný takový mazanec nejedla. Tenhle je jak peříčko .
27. 3. 2018 21:11
A čím je, prosím, luxusní. Je úplně stejný, jako řada dalších na tomto webu...Čímž netvrdím, že není dobrý.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 8 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 9 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 15 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 5 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 6 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 6 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 6 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 6 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 7 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 7 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 7 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: čím potřít mazanec velikonoční mazanec top recepty nadychany mazanec velikonocni mazanec recept velikonocni recepty top recepty čím potrit mazance nadýchaný velikonoční bochánek nadýchaný bochánek nadýchaný kynutý mazanec dvě v troubě recepty svecenik měkký mazanec mekky velikonoční mazanec čím potřít bochánek nadýchané mazanec recept na nadýchaný mazanec top recepty mazanec nadychany vanocka dobry nadychany mazanec čím pomašlovat mazanec nepovedený mazanec
Suroviny: mouka polohrubá, droždí, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, máslo, žloutek, sůl, kůra citronová, rozinky, rozinky, mandle sekané, vejce, rum, lupínky mandlové
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pvzy
11 názorů