Domácí pektin z nezralých jablek
Pektin, díky svojí želírovací povaze se spolu s cukrem, hodí převážně pro výrobu domácích marmelád a džemů. Dá se v obchodě koupit v sáčku, ale také se doma snadno vyrobí podle tohoto receptu. Vyzkoušet ho můžete i z jiného ovoce.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme použít ihned, nebo zakonzervovat jako džem - horké plnit do sklenic, uzavřít a obrátit. Nebo naplnit a sterilovat 1 hodinu při 100 °C.
Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi domácí pektin vyráběla.
Moudrá kniha, z které jsem čerpala, uvádí, že pektin lze podobně vyrobit i z rybízu, nezralého angreštu, kdoulí nebo kdoulovce japonského (plody kdoule a kdoulovce musí být vybarvené dožluta) nebo směsi. Domácí pektin se přidává k ovoci, které ho má málo - višně, třešně, bezinky, jeřabiny, moruše, vinné hrozny a pod. K málo kyselému ovoci je nutno ještě dodat kyselinu citronovou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 6. 2018 15:54
cathleen: U nás bohužel tyhle teplomilné rostliny nemají šanci. I když, poslední dobou se dost oteplilo, možná časem budu pěstovat i moruše a kdoule. Kdo ví?
25. 6. 2018 15:45
zizala: recept už jsem v nějaké staré kuchařce četla, ale ještě nezkoušela. Je moc dobře, žes ho sem přidala
Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.
Kdouli už mám od manžela - hlavního zahradníka pár týdnů odsouhlasenou, chceme ji koupit a zasadit ještě letos. Jsem na ni zvědavá, prý úžasně voní.
25. 6. 2018 09:21
casino: Děkuji za fotku, název jsem upravila.
hosta: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.
hosta: Chemici by to uměli vysvětlit, ale pektin ve spojení s kyselinou také pomáhá při želírování ovoce, které mnoho kyselin neobsahuje. Proto se do některých džemů musí přidávat.
24. 6. 2018 20:55
"Domácí pektin z jablek"
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici
No, možná by bylo dobré do názvu vsunout slovo NEZRALÝCH
V surovinách sice je, ale jistota je jistota, že
Některé lidi použíjí ZRALÝ angrešt a posléze se diví, že jim zavařenina neželíruje...
***
Vložil jsem obrázek ilustrující rozdíl mezi kdoulí a kdoulovcem (kdoulovec je v popředí)
Obrázek lze jako nevhodný samozřejmě smáznout, či posléze přesunout na další pozici
24. 6. 2018 19:51
To je zajímavý nápad Určitě využiji. Ta kyselina citronová se dává také jako konzervant, nejen kvůli kyselosti. Dá se z obou důvodů nahradit citronem - na 1 kg ovoce šťáva z jednoho citronu.
24. 6. 2018 19:39
Nerobím si takýto polotovar dopredu, ale vždy pri robení lekváru z ovocia, ktoré neobsahuje vôbec, alebo len málo pektínu, jablká pridávam. Najmä pri baze. Lekvár sa jablkami krásne zahustí. Toto je dobrý nápad, lebo niekedy jabĺk niet, urodí sa málo alebo vôbec.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 58 minutami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 59 minutami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 1 hodinou
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 2 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 3 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 5 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 6 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Vyrobit a zpracovat mošt z vlastních jablek sice dá trochu práce, ale výsledkem je výborný zdroj vitamínů na zimu
Další recepty
Tématické fráze: nezralá jablka domácí výroba pektinu rosol z nezralých jablek jablečný pektin recept jak vyrobit jablecny pektin kdoulovec recepty vyroba pektinu padaná nezralá jablka jablečný pektin výroba jablečny pektin recept na pektin dzem z nezralych jablek nezralé jablka nezralá jablka recept co se da vyrobit z padaných jablek výroba domácího pektinu jak vyrobit pektin recept na jablecny pektin domácí jablečný pektin marmeláda z nezralých jablek
Domácí pektin z nezralých jablek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xERB
6 názorů