Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štercle

Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 10. 2018 13:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 009 kJ / 1 436 kcal
Bílkoviny10,50 g
Tuky124,15 g
Vláknina8,80 g
Cholesterol 113 mg
Sodík 3,23 g
Sůl8,00 g
Sacharidy64,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

RubyRom RubyRom

17. 1. 2024 17:11

Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy :-K

Merylas Merylas (moderátorka)

17. 1. 2024 17:04

Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček. :-K Já osobně toto jídlo z domova neznám. :-K

Hella Hella (moderátorka)

25. 9. 2023 19:21

Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí

RubyRom RubyRom

6. 1. 2022 10:52

Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.

Marie Svarcova Marie Svarcova

6. 1. 2022 09:53

:-)mám ráda takové recepty - jednoduché a moc dobré, <3<3<3 díky za to.že ještě jsou a dík za zveřejnění:-K

RubyRom RubyRom

14. 10. 2021 19:58

BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.

BlaV.

14. 10. 2021 19:05

vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře

RubyRom RubyRom

12. 10. 2018 16:46

klukodvody: Moc děkuji :-K

klukodvody klukodvody

12. 10. 2018 13:11

Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.:yes::yes::-K

hosta hosta

11. 10. 2018 22:24

Je to fakt dobrota :yes: - znám jako rýpl:-) - a ten druhý způsob určitě zkusím:-8

hospodyne

11. 10. 2018 19:25

Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.

magdalenka magdalenka

11. 10. 2018 19:13

Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.

RubyRom RubyRom

11. 10. 2018 18:02

hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.

hospodyne

11. 10. 2018 17:36

:-Kdík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramborové štercle pečení s kyškou co jsou stercle jidlo z brambor štercle jak se vaří štercle top recepty-stercle bramborák s kyškou rypl recept set top recepty youtubeseznam šmorn recept recepty ze staročeské kuchařky

Suroviny: brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana

TopRecepty.cz

Štercle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6JxO