Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 16 242 kJ / 3 882 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 182,72 g |
Tuky | 267,52 g |
Vláknina | 25,87 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 11,42 g |
Sůl | 27,76 g |
Sacharidy | 174,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rada pro začínající kuchařinky: Smetana se vám nesrazí, když jí malinko do vařící se omáčky přilijete (max. 1 kávovou lžičku), necháte přejít varem a pak po větších částech přiléváte ostatní smetanu. To platí jen pro sladkou smetanu, zakysané jsou nastavované všelijakými plnidly, škrobem a pod. a tam toto bohužel neplatí.
Je to taková kalorická bomba, že jsem to vždy vařila jen jednou ročně. Ale dobrota!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2019 11:19
Magdalenka: děkuji, kdysi jem tuto informaci věděla, ale už je to dávno, tak jsem si nebyla jistá.
22. 2. 2019 09:02
MamlajdaD: Sedmihradské = koložvárske zelí...Cluj =Kluž, maďarsky Kolozsvár, je centrom Sedmohradska v Rumunsku.
21. 2. 2019 22:14
MamlajdaD: Je škoda, že si nemôžete už nakladať kapustu doma, ale človek nič nenarobí. Ďakujem za bodík pri kapuste, ja síce bývam tiež v paneláku, ale kapustu mám kde držať, máme na chodbe kumbály, ktoré majú priame vetranie von. A dobre izolované byty, takže ani keď niekomu kapusta kysne, nikto to necíti. Teším sa na vaše ďalšie recepty (tiež ich zbieram ako vy), určite budú dobré a budú sa niekomu hodiť. Pekný večer.
21. 2. 2019 20:58
Tejaja: Tak jsem se koukla na vaše zelíčko a upřímně řečeno vám ho trochu závidím (ale ne ve zlém, to ne!). Kdysi jsem nakládala, ale to už je dávno. Ale bodíka jsem vám tam přidala, je to parádní. Můj druhý muž byl Maďar z jižního Slovenska a vyprávěl, že když oni doma nakládali zelí, tak dávali jednotlivé listy a malé zelné hlávky mezi tu krouhanici a snad i malá jablíčka. Teď bydlím v malém bytě v paneláku a tak nemám možnost nakládat zelí. Tady je nejen všechno slyšet, ale i cítít, víme co kdo vaří a asi by se sousedům nelíbila vůně kvasícího zelí po delší dobu. Zahrádku taky už několik let nemám, ta mi dost chybí, ale věk a nemoci.. co nadělám. Tak už mi zbylo jen to vaření, tak jsem se rozhodla některé moje a nějaké moje oblíbené recepty z mojí sbírky někde zveřejnit. Volba padla na "Topky", protože sem jsem nejvíc chodila pro recept, inspiraci anebo na "čumendu", abych se podívala, jak to nebo ono vaří ostatní. Mám sbírku čítající několik tisíc receptů, ale nelekejte se, pečlivě vybírám a vkládám jen ty, které jsou buď hodně dobré nebo dobré a snadné či rychlé. Ale o některých si myslím, že stojí za zveřejnění. A že si třeba na tom jídle někdo pochutná. Teď jsem na rozpacích, taková "zpověď" se do komentářů ani nehodí. Pokud si to myslíte taky, tak to smažte, vy tu možnost máte - nechám to na vás. Děkuji za váš komentář, moc mne potěšil.
21. 2. 2019 20:12
Mahgdalenka: Sedmihradské zelí jsem ještě nikdy nedělala, ale Kološvárské ano, myslím, že je to jedno a to samé? Ale je to výborné, to jo. Zatím jsem vám tam poslala bodíka , určitě časem zkusím i tento váš recept.. A proč to dělám v troubě? to ani sama nevím. Asi jsem kdysi někde objevila tento recept a dělám to tak už celé roky. Přiznávám, že u toho "troubového" postupu asi i zůstanu (pokud to budu ještě někdy vařit - jsem sama a tyhle recepty moc pro jednoho nejsou). Ono to dušení v troubě chuť podle mně jídlu neubírá a nemusí se to moc hlídat. Odkud tenhle recept pochází - asi z nějakého časopisu - už dnes na mou duši nevím, ale děkuji za vysvětlení.
Jedna moje kamarádka dělá téměř tentýž postup, jen bez klobásy a smetany, bez zahuštění, prostě přírodní, plněné zelné listy, uzené a dušené okořeněné kys. zelí. A vaří to ve velkém hrnci na Vánoce, to se na k ní sjede celá rodina a bez sarmy by neměli vánoce. Recept ale pochází ze Srbska od její maminky Srbky. To jen pro zajímavost.
Jedna moje kamarádka dělá téměř tentýž postup, jen bez klobásy a smetany, bez zahuštění, prostě přírodní, plněné zelné listy, uzené a dušené okořeněné kys. zelí. A vaří to ve velkém hrnci na Vánoce, to se na k ní sjede celá rodina a bez sarmy by neměli vánoce. Recept ale pochází ze Srbska od její maminky Srbky. To jen pro zajímavost.
21. 2. 2019 17:27
Aj Maďari varia na sporáku, aspoň ja som sa nestretla u nich s dusením v rúre.. TÖLTÖTT KÁPOSZTA je pre nich niečo ako v ČR sviečková, klasické sviatočné jedlo...kedysi sa často podávala na svadbách.
21. 2. 2019 16:57
U nás sa plnená kapusta nedusí v rúre, ale normálne na sporáku. Listy sa sparia a potom sa dobre do nich balí náplň, ale ja som si to uľahčila, robím to tak, že pri nakladaní do suda vždy po určitej vrstve uložím celú malú hlávku kapusty. Keď pri vyberaní kapusty narazím na hlávku, varím plnenú kapustu. Listy sú mäkké, dobre sa delia opd hlávky a super sa do nich balí. https://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-z...
21. 2. 2019 16:19
MamlajdaD: Tieto kapustové (zelné) jedlá sú vždy lepšie odstáte a čím viac ubúdajú z hrnca, tým viac chutia. Tak je to aj s bigosom alebo kapustnicou. Pretože je trochu prácne, oplatí sa variť väčšie dávky, takto v zime vydržia. Varím vždy v najväčšom hrnci a niekedy aj bez tej klobásy. Maďarskú kuchyňu milujem.
https://www.toprecepty.cz/recept/9356-sedmihradske... Ak smiem, ponúkam aj túto dobrotu.
https://www.toprecepty.cz/recept/9356-sedmihradske... Ak smiem, ponúkam aj túto dobrotu.
21. 2. 2019 16:09
Magdalenka: Dík za rady, máte se mnou svatou trpělivost. Já jsem to vždy dělala jako šest porcí - šest zelných listů, ale pravda je, že když se přidá to uzené a klobáska, tak bříško "praská ve švech", možná by neškodilo to mleté rozdělit ještě na víc porcí a podávat je i bez uzeného, jen s knedlíkem a " zelovou omáčkou". A ta smetana - no jsem jen milovník maďarské kuchyně (a shodou okolností můj druhý muž byl Maďar), ale i tak to někdy vařím "po česku". I přes moje nedostatky - řekněte sama, jaký skvost to jídlo je druhý den, když se to rozleží To fakt nemá chybu. Díky za komentáře, moc si toho považuji
21. 2. 2019 15:37
MamlajdaD: a ešte poznámka, v Maďarsku tú smotanu pridávajú obyčajne až na tanieri.
21. 2. 2019 15:32
MamlajdaD: Ja som to nemyslela v zlom...nič nie je zapotreby mazať, veď máš úplne iný postup.
Toto jedlo je taká dobrota, že si to nezaslúži v žiadnom prípade. Nie je to buchta so zakysanou smetanou alebo placičky z mäsa (+vajce, škrob atď), alebo tzv. čína, bublanina, alebo "inovovaný " guláš - že to varil manžel,dedeček a pridal o koreninu viac a pod., tie sú tu x-krát.
Ale myslím, že na to množstvo ryže a mäsa treba viac zelných listov...
Toto jedlo je taká dobrota, že si to nezaslúži v žiadnom prípade. Nie je to buchta so zakysanou smetanou alebo placičky z mäsa (+vajce, škrob atď), alebo tzv. čína, bublanina, alebo "inovovaný " guláš - že to varil manžel,dedeček a pridal o koreninu viac a pod., tie sú tu x-krát.
Ale myslím, že na to množstvo ryže a mäsa treba viac zelných listov...
21. 2. 2019 14:40
Magdalenka: Děkuji za povzbuzující posouzení. Hledala jsem takovýto recept a nenašla, no ale do receptů pro pomalý hrnec mne nenapadlo se podívat. Ale vzhledem k tomu, že se můj a váš recept od sebe v několika bodech liší, myslím, že ten můj nemusím mazat? Já to dusím v troubě, pod poklicí, ale myslím, že by to v pomalém hrnci šlo udělat podobně jako je to ve vašem receptě. Mimochodem - ten váš recept je úžasně vypiplaný, vše parádně popsané, klobouk dolů! Za to krásné popsání postupu jdu hned do vašeho receptu přidat bodík
21. 2. 2019 08:44
Ahoj je to dobrota preveľká...
Len pre zaujímavosť som do podobných pridala môj spôsob. Obyčajne varím v pomalom hrnci, ale dá sa aj v "normálnom"...Pekný deň!
Len pre zaujímavosť som do podobných pridala môj spôsob. Obyčajne varím v pomalom hrnci, ale dá sa aj v "normálnom"...Pekný deň!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 3 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 22 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 23 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Právě bylo uvařeno:
Kynuté houskové knedlíky
janakrejzarova uvařila před 16 minutami
Zelený chřest s anglickou slaninou
Katerain uvařil před 1 hodinou
Moravský vrabec
KlaraVesela uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 2 hodinami
Vepřové výpečky II
kulisek uvařil před 2 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Ivca78 uvařil před 4 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 14 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Další recepty
Tématické fráze: plněné zelné listy po maďarsku slovenske holubky na zelném listu s rajskou stavou maďarské plněné zelné listy zelny list slovenské plněné zelné listy slovenska sarma golubce po maďarsku plněné zelné listy sarma zelný list recept s klobásou (töltött káposzta) zelné listy nákládání zelného listu mleté maso v zelném listu madarsko mleté maso v zelném listu po madarsku uzené v zelném listu madarska kuchyne plneny zelny list recept zavitek po v maďarsku recept zavitek po v maďarsku nakládání zelí v maďarsku zelné listy jak nakládat zelné listy
Suroviny: maso mleté, rýže, česnek, vejce, špek, cibule, pepř, sůl, podravka, zelí hlávkové, sádlo, zelí kysané, maso vepřové uzené, smetana ke šlehání, mouka
Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qzkl
13 názorů