Léčivá slivovice podle zpěváka Ladi Kerndla
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Snad se mi letos podaří nezapomenout usušit si pár pecek, to ostatní lze koupit. Ať slouží na zdraví!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 7. 2019 14:24
Lenunka: A proč tam nenapíší, jak se zpřipočítává moudrost k věku. Škoda. Mohli bycho zde na Topkách vypočítat některým účastníkům a účastnicím jejich "moudrý" věk. Zdravím!
21. 7. 2019 13:56
MamlajdaD: no, no se tam ale neuvádí, že jednak to byli skoro výlučně vegetariáni, takže to nebude jen těmi meruňkami, a hlavně ten věk oni počítají trochu jinak, např. wikipedie říká, že:
O Hunzech se často říká, že pamatují časy, kdy se dožívali 160 a více let a že u nich nejsou nijak neobvyklí vitální jedinci ve věku kolem 100 let. Tento mýtus má kořeny v odlišném způsobu počítání lidského věku, do něhož je započítáván odhad moudrosti dotyčného. Ze studií provedených v 80. letech vyplývá, že se místní muži dožívají v průměru věku 53 let, ženy pak 52 let.
O Hunzech se často říká, že pamatují časy, kdy se dožívali 160 a více let a že u nich nejsou nijak neobvyklí vitální jedinci ve věku kolem 100 let. Tento mýtus má kořeny v odlišném způsobu počítání lidského věku, do něhož je započítáván odhad moudrosti dotyčného. Ze studií provedených v 80. letech vyplývá, že se místní muži dožívají v průměru věku 53 let, ženy pak 52 let.
21. 7. 2019 13:56
MamlajdaD: "Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži..."
No, třeba si aplikují meruňkový peeling...
***
Jádra jsme asi v dětství jedli skoro všichni, že Ale v rodině se traduje odstrašující případ, kdy dítě od vedle zemřelo po požití mer. jader
No, třeba si aplikují meruňkový peeling...
***
Jádra jsme asi v dětství jedli skoro všichni, že Ale v rodině se traduje odstrašující případ, kdy dítě od vedle zemřelo po požití mer. jader
21. 7. 2019 13:32
Eja57: Protože se jedná o celé pecky, a nikoliv o samotná jádra, není se třeba ničeho obávat.
Ale pro zajímavost připojuji výňatek z jednoho článku z netu o jádrech meruněk. Je to fakt zajímavé a páni vědátoři se tím zabývají už déle než sto let. Cituji:
"Vysoko v horách, na pákistánsko-indickém pomezí již po staletí žije asijský kmen Hunza, a to v naprostém souladu s přírodou. Zajímavé je, že největší částí jídelníčku těchto lidí jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří. Obyvatelé kmene Hunza jedí meruňky jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Nejzajímavější na celé věci ale je, že tito lidé považují za nejhodnotnější část meruňky vyloupnuté jádro a ne samotnou dužninu. Tato jádra konzumují v obrovském množství, tvoří až 50 % zimního jídelníčku tohoto kmene.
Kmen Hunza byl podroben intenzivnímu studiu již od roku 1905 a mnoho moderních studií proběhlo během let 1970 až 1985. Tito lidé se totiž naprosto vymykají světovému průměru jak svým pevným zdravím a dlouhověkostí běžně přesahující 100 let (rada starších má ve svém kruhu členy o stáří až 120 let), tak jejich zachovalým vzhledem i ve velmi pokročilém věku. Lidé kmene Hunza vypadají v průměru o 25 let mladší než jejich vrstevníci v západní Evropě nebo v Americe. Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži i ve věku 50 až 60 let. Co je ale naprosto zarážející je fakt, že žádný z členů tohoto relativně velkého kmene nikdy neonemocněl rakovinou. To je tedy něco z historie."
Také jádra pecek ze švestek obsahují kyanidové sloučeniny, ovšem v daleko menším množství. Ale ani vyloupaných 5-6 jadérek bych se přece nebála, natož když se v receptu jedná o celé pecky. No ona je tato sloučenina obsažena i v jádrech jablek a přece se jablka nebojíme jíst. Zdravím
Ale pro zajímavost připojuji výňatek z jednoho článku z netu o jádrech meruněk. Je to fakt zajímavé a páni vědátoři se tím zabývají už déle než sto let. Cituji:
"Vysoko v horách, na pákistánsko-indickém pomezí již po staletí žije asijský kmen Hunza, a to v naprostém souladu s přírodou. Zajímavé je, že největší částí jídelníčku těchto lidí jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří. Obyvatelé kmene Hunza jedí meruňky jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Nejzajímavější na celé věci ale je, že tito lidé považují za nejhodnotnější část meruňky vyloupnuté jádro a ne samotnou dužninu. Tato jádra konzumují v obrovském množství, tvoří až 50 % zimního jídelníčku tohoto kmene.
Kmen Hunza byl podroben intenzivnímu studiu již od roku 1905 a mnoho moderních studií proběhlo během let 1970 až 1985. Tito lidé se totiž naprosto vymykají světovému průměru jak svým pevným zdravím a dlouhověkostí běžně přesahující 100 let (rada starších má ve svém kruhu členy o stáří až 120 let), tak jejich zachovalým vzhledem i ve velmi pokročilém věku. Lidé kmene Hunza vypadají v průměru o 25 let mladší než jejich vrstevníci v západní Evropě nebo v Americe. Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži i ve věku 50 až 60 let. Co je ale naprosto zarážející je fakt, že žádný z členů tohoto relativně velkého kmene nikdy neonemocněl rakovinou. To je tedy něco z historie."
Také jádra pecek ze švestek obsahují kyanidové sloučeniny, ovšem v daleko menším množství. Ale ani vyloupaných 5-6 jadérek bych se přece nebála, natož když se v receptu jedná o celé pecky. No ona je tato sloučenina obsažena i v jádrech jablek a přece se jablka nebojíme jíst. Zdravím
20. 7. 2019 19:29
Víra tvá tě uzdravila
No, pokud ti játra nezničila
***
Tímto způsobem se od nepaměti provádí umělé (především optické staření slivovice
No, pokud ti játra nezničila
***
Tímto způsobem se od nepaměti provádí umělé (především optické staření slivovice
20. 7. 2019 19:05
No, snad pecky českých švestek amygdalin neobsahují asi ne...s meruňkovicí a peckami meruněk bych to asi nezkoušela. Radši.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 13 hodinami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 13 hodinami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 14 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 14 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 14 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 15 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 15 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 16 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Potěšte milovanou maminku na její svátek: Toprecepty nabízí slevu 33 % na své populární kuchařky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
Další recepty
Tématické fráze: vyuziti slivovice recepty ládi hrušky kmen hunza jak využítí slivovici jak se nakládá na slivovici slivovice s peckami vylepšena slivovice jak usušit ládi hrušky slivovice využití
Suroviny: slivovice, švestky sušené, švestky
Léčivá slivovice podle zpěváka Ladi Kerndla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l1Oj
21 názorů