Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 11 530 kJ / 2 756 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,50 g |
Tuky | 192,57 g |
Vláknina | 32,86 g |
Cholesterol | 299 mg |
Sodík | 2,61 g |
Sůl | 5,15 g |
Sacharidy | 174,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdyby se mě někdo chtěl zeptat, proč se ta Mistrovská omáčka jmenuje mistrovská, tak to prosím nevím, ten recept není můj, já jsem recept i s názvem jen převzala jako zajímavý do tohoto souboru receptů. (Ale taky mi to trochu vrtá hlavou.)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 10. 2019 22:17
tejaja (moderátorka): Terezko, moc děkuji za vyzkoušení receptu, jsem moc ráda, že jídlo chutnalo! Fotky máš - jako vždy - moc pěkné a za ty taky děkuji!
Děkuji za vyzkoušení nejmíň na stokrát a za fotky nejmíň na stotisíckrát!
Já mám s fotografováním pořád ještě problémy, když něco vyfotím, tak se mi fotky do počitače stáhnou nejdřív za tři neděle, nejdřív jsem myslela, že se nepřemístí do PC vůbec, ale ono sice za dlouhou dobu, ale přece jen se natáhnou. No aspoň, že tak.
Ještě jeden dík a moc zdravím!
Děkuji za vyzkoušení nejmíň na stokrát a za fotky nejmíň na stotisíckrát!
Já mám s fotografováním pořád ještě problémy, když něco vyfotím, tak se mi fotky do počitače stáhnou nejdřív za tři neděle, nejdřív jsem myslela, že se nepřemístí do PC vůbec, ale ono sice za dlouhou dobu, ale přece jen se natáhnou. No aspoň, že tak.
Ještě jeden dík a moc zdravím!
5. 10. 2019 21:22
Dnes došlo na karfiolovú omáčku. Je výborná, ale mala si pravdu, s citrónovou šťavou je chutnejšia.
14. 9. 2019 01:13
hosta (moderátorka): Máš pravdu v tom, že "K" už bylo posledně, ale tahle květáková se mi tam už nevešla, tak je tady jako pokračování. A i při tom množství omáček, které mám, tak žádná nezačíná písmenem "L", musela bych si jí vymyslet. Tak jsem písmeno překočila, vždyť to řadím podle abecedy jen pro snazší hledání,už jsem přeskočila např. písmeno "E", i když estragonovou omáčku nějakou mám, ale ten recept se mi nelíbil, co nadělám. Přesouvám si recepty v oddílu Omáčky v mém maxisouboru na wordu, abych vyhověla abecedě, např. spousta jich začíná písmenem "O" a slovem Omáčka (taková nebo onaká). tak s tím šoupu pod příslušné písmeno podle hlavní chuťové ingredience, atd, vybírám, které tady nejsou , tedy aspoň ne ve velkém množství, nedávám recepty např. na houbovky, koprovky a další, a fakt se snažím z toho "omáčkového seriálu" udělat něco použitelného. Ale myslím si, že jsem se do toho neměla pouštět, nevím, jestli je to k něčemu dobré (což jsem si ze začátku myslela, že je). Ale vydržím a dodělám to, styděla bych se, kdybych to vzdala v půlce. Asi mi z toho naskočí další vrásky, ale ono už jich je, že se to ztratí Tak mi drž palce a já se pokusím to nějak dotáhnout do "zdárného konce". Posílám moc hezký pozdrav!
14. 9. 2019 00:14
Trochu jsi v tom názvosloví ztratila system, od písmene K už tu omáčky byly. L je preskoceno schválně?
13. 9. 2019 22:09
bofinka: Děkuji za odpověď a za vysvětlení. Stejně mi ale zůstává záhadou, proč pod názvem, ve kterém je vyloženě slovo "rakouský" to není nikde zmíněno. Ta omáčka je tedy jakýsi český recept, který vychází z toho původního rakouského?! Ale co nadělám, nebudu nad tím mudrovat, a ať si každý udělá úpravu a dochucení podle svojí chuti. Měj se moc hezky a zdravím!
13. 9. 2019 21:59
hospodyně: doba se mění a chutě také. Ono to tak bylo vlastně vždycky, ale člověk si to nechce připustit. Na ty mlaďásky se nezlob, oni už jiní nebudou. (Však oni jim to jejich děti nebo vnuci oplatí, to se neboj). Těm jejich potomkům zase nebude chutnat něco jiného. Buď zdráva a měj se hezky!
13. 9. 2019 21:30
MamlajdaD: To neni MUJ recept, je original rakouzsky. V podstate je to ceska krenova omacka s pridanim mletych mandli. Patri tam i smetana, nekdy davaji i zakysanou. V tom pripade pak ji uz nedokyseluji.
13. 9. 2019 21:18
MamlajdaD: k tomu mozečku - myslím, že původ té naší omáčky byl v tom, aby se mozeček využil pro víc lidí. Tenkrát. Bobkový list je tam velmi důležitý, musí být znát. Omáčka se připravuje docela řídká, nakyslá s hrudkami nedokonale rozetřeného mozečku. Ale je fakt, že naše nejmladší generace a "přiženění" už jí k ovaru jen jablečný křen.
13. 9. 2019 20:59
bofinka: Děkuji za komentář. No já jsem ten recept ve formě omáčky už převzala, a myslím, že k některému masu se i hodí i v těto formě. A co se týká tvého dodatku k ingrediencím, nahlédla jsem do několika receptů na webu a v žádném to uvedené nebylo. No neprohlédla jsem jich zase tolik, takže přijímám tvůj doplněk s tím, že to s tvojí úpravou také může být moc dobré, ale recept měnit nebudu, tento můj odpovídá standartu. Ale vyzkouším příležitostně tvojí úpravu, věřím, že mi bude chutnat. Díky a zdravím!
13. 9. 2019 20:40
Mandlový rakouský křen: Patri tam jeste citron nebo jablecny ocet, worcester. omacka podle klasickeho receptu ne. Tim netvrdim, ze recept pokazi
13. 9. 2019 20:14
hospodyně: Díky za komentář, je zajímavý. U nás se zase mozeček dělal o zabíjačku s vejci, těch muselo být dost, aby se na každého dostal krajíček chleba s mozečkem. Bylo to vlastně první jídlo z pašíka, i když to bylo, jak se říká "do jednoho zubu". Ale než se dovařil ovar, muselo to na tu chvíli stačit. Jinde mozečkem zase prý zahušťují zabíjačkový guláš. Mne zajímá ten bobkový list, ale nevím, jestli by se hodil i do téhle smetanové omáčky, ale myslím, že jo. Díky a zdravím!
13. 9. 2019 19:32
Mozečkovou omáčku děláme při zabíjačce k obědu k ovaru. Přidávám bobkový list, ten je tam hodně důležitý, okyselit octem a nedávám smetanu. K vařenému masu nám moc chutná. Může se přidat i trochu naškrabaných jater. V naší vesnici je to tradiční zabijačková omáčka.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 2 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 7 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 7 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Fit salát
Přidáno před 19 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Právě bylo uvařeno:
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 48 minutami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 1 hodinou
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 1 hodinou
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 4 hodinami
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 5 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 5 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: mozeckova omacka se smetanou
Suroviny: květák, cibule, pepř bílý, máslo, vývar, smetana, solamyl, mandle, mouka hladká, máslo, karotka, cukr, voda, máslo, mouka hladká, mléko, křen, mandle loupané, cukr, omáčka worcesterová, vývar masový, omáčka sojová, cukr, voda, olej, zázvor, cibule, česnek, víno červené dezertní, škrob, vývar, sádlo, cibule, mozeček vepřový, pepř, mouka, kost, smetana
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
12 názorů