Žampiony zavařené na sladkokyselo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 967 kJ / 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 0,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 56,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:
Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:
Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.
Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.
Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 9. 2019 13:43
Rcp mě zaujal..., tedy konkrétně ty žampiony
Nemohu ale ani cítit cukerín a jemu podobné
Chtěl jsem se osazenstva TOPstránek zeptat na, podle jejich soudu, vhodný nálev pouze s cukrem
MamlajdaD:
" kdybych věděla jak, tak bych recept celý smazala."
Na mazání vlastních rcp jsem kadet
a) Požádat moderátorky
b) Smazat a přepsat svým dalším rcp
Nemohu ale ani cítit cukerín a jemu podobné
Chtěl jsem se osazenstva TOPstránek zeptat na, podle jejich soudu, vhodný nálev pouze s cukrem
MamlajdaD:
" kdybych věděla jak, tak bych recept celý smazala."
Na mazání vlastních rcp jsem kadet
a) Požádat moderátorky
b) Smazat a přepsat svým dalším rcp
15. 9. 2019 12:59
magdalenka: Děkuji za milý komentář. Taky si pamatuji žampiony na louce. Ale u tohoto receptu byl problém, že jsem převzala recept na lák doslovně od původního autora, i když v textu jsem měla vše popsané správně a tak, jak jsem to dělala. No řeknu ti, že kdybych věděla jak, tak bych recept celý smazala. Ale co nadělám. Ale ty václavky, ty ti závidím. Děláš z nich i guláš? Třeba tenhle?
Guláš z václavek:
Čerstvé tvrdé václavky, 1 cibule, 40 g oleje, 5 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, mletá sladká paprika, lžíce hladké mouky nebo tvrdého strouhaného chleba.
Dobře očištěné václavky nahrubo nakrájíme, opláchneme studenou vodou, a přidáme k drobně nakrájené a na tuku dozlatova opečené cibuli. Přidáme posekaný nebo prolisovaný česnek, sůl, kmín, a sladkou papriku. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Pak guláš zahustíme buď lžící hladké mouky, nebo strouhaným chlebem. Do guláše můžeme přidat i pokrájené párky nebo jinou uzeninu.
Jestli máš svůj oblíbený recept na guláš z václavek, tak se omlouvám, ale jestli ne, tak zkus
Pokud vynecháš zahuštění moukou nebo chlebem, můžeš si takový guláš zavařit do sklenic na zimu a nebo pokud máš velký mrazák, tak i zamrazit v krabičkách. Tak ať letos najdeš hodně václavek! Moc tě zdravím a přeji hezkou neděli!
Guláš z václavek:
Čerstvé tvrdé václavky, 1 cibule, 40 g oleje, 5 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, mletá sladká paprika, lžíce hladké mouky nebo tvrdého strouhaného chleba.
Dobře očištěné václavky nahrubo nakrájíme, opláchneme studenou vodou, a přidáme k drobně nakrájené a na tuku dozlatova opečené cibuli. Přidáme posekaný nebo prolisovaný česnek, sůl, kmín, a sladkou papriku. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Pak guláš zahustíme buď lžící hladké mouky, nebo strouhaným chlebem. Do guláše můžeme přidat i pokrájené párky nebo jinou uzeninu.
Jestli máš svůj oblíbený recept na guláš z václavek, tak se omlouvám, ale jestli ne, tak zkus
Pokud vynecháš zahuštění moukou nebo chlebem, můžeš si takový guláš zavařit do sklenic na zimu a nebo pokud máš velký mrazák, tak i zamrazit v krabičkách. Tak ať letos najdeš hodně václavek! Moc tě zdravím a přeji hezkou neděli!
15. 9. 2019 08:32
magdalenka: "lenivý" způsob ono to tiž podle mne vyjde ve finále úplně nastejno
Loupání žampiónů také ne, občas zavařuji také, ale používám na to jen úplně maličké ještě bílé...
Loupání žampiónů také ne, občas zavařuji také, ale používám na to jen úplně maličké ještě bílé...
15. 9. 2019 08:00
V čase môjho detstva v rodnom kraji na jeseň boli lúky plné šampiňónov...zbierali sme a zavárali podobne. Lesné huby boli vzácnosťou na nížine. Nikdy som ani ja, ani mamka šampiňóny nelúpala - zavárali sme hlavne malé mladé kusy. Väčšie šampiňóny ľudia radi lúpu, ale nikto nevie, prečo?
A zalievam teplým nálevom - potom okamžite dávam do zavarovacieho hrnca, skôr sa obsah pohára prehreje a skôr začne sterilácia.
Častejšie však používam lenivý spôsob (na zeleninu aj uhorky tiež) - nálev nepreváram, všetko dám do pohárov (prevarené huby, cukor, soľ, koreniny, cibuľu, ocot) a zavarím... Vždy na jeseň vyrážam za václavkami, tých je tu habadej...
A zalievam teplým nálevom - potom okamžite dávam do zavarovacieho hrnca, skôr sa obsah pohára prehreje a skôr začne sterilácia.
Častejšie však používam lenivý spôsob (na zeleninu aj uhorky tiež) - nálev nepreváram, všetko dám do pohárov (prevarené huby, cukor, soľ, koreniny, cibuľu, ocot) a zavarím... Vždy na jeseň vyrážam za václavkami, tých je tu habadej...
14. 9. 2019 17:44
Eja57, maris, Lenunka: Tak jsem to nakonec přece jen přepsala, tedy jen ten nálev, v receptu se nic měnit nemuselo. Tak když se vám bude chtít, můžete se juknout a zkolaudovat změny, jsou dvě - na konci u té soli tu spornou větu o slanosti hub a pak jsem zjednodušila ty sladidla. Myslím, že teď už to bude i pro kuchařinky - začátečnice a samozřejmě i pro všechny ostatní. V podstatě mně šlo o to, aby si lidé, kteří mají nakládané houbičky rádi, mohli svojí dobrůtku udělat, i když nemají možnost použít lesní houby. Děvčata, moc vás zdravím!
14. 9. 2019 16:34
Eja57: Dík za komentík, dávám ti úplně za pravdu, hlavně u okurek teplota (chladnost) nálevu a doba a teplota při sterilaci, to je moc důležité. Ale i u jiné zeleniny, to člověk za ta léta už ví. Někdy mám na sebe dopal pro tu mojí ohleduplnost, kdybych se vykašlala nato že vlastně měním recept pana Burdy, a napsala to podle sebe, s mojí úpravou, tak by tyto polemiky nevnikly. A byl by klid. To mám pro příště. Ahojky a přeji hezký víkend!
14. 9. 2019 16:33
jirholu: děkuji ze záhadných důvodů mi rozklikávací odkazy nefungují ( a nemyslím, že bych byla PC tupoun...)
14. 9. 2019 16:24
Eja57: Rozklikávací odkaz: https://www.toprecepty.cz/recept/15076-nejchutnejs...
14. 9. 2019 16:05
MamlajdaD: ono je to jedno...to je představa, že sladidlo udělá houby/okurky křupavé...za mne po letech zavařování nesmysl, je to o době sterilace a o přípravě před ní - tedy zalévám HORKÝM nálevem...
14. 9. 2019 15:59
Lenunka: Děkuji za komentář. Něco už jsem vysvětlila, podle mne jsi můj komentář pro Eja57 četla, ještě ti tedy upřesním, jak se to má s tím, že si nepamatuji přesně přidání dvou různých druhů sladidla do nálevu. Jde o 3 tabletky Diasponu a 4 tablety Spolarinu, tedy celkem 7 tabletek sladidla. Já si nemohu vzpomenout, jestli jsem dala dva druhy sladidla, jak doporučuje p. Burda, nebo zda jsem použila jen 3+4, tj. 7 tablet Spolarinu. Ale doporučených 7 kousků sladidla jsem použila určitě. Já v tom tedy nevidím zase tak veliký rozdíl. Jen se mi to nechtělo takto rozvláčně popisovat. Ale co bych pro tebe neudělala. Moc tě zdravím!
14. 9. 2019 15:55
Lenunka: recept s nálevem od mykologa Burdy už tu je od Jendy1 (
14. 9. 2019 15:32
maris: Taky jsem nad tím rozmýšlela, ale ten pan J. Burda je mykolog a tak holt takové věci zná. Já bych tam tu větu také nejraději neviděla a smazala jí. Ale nevím, jestli si to vůči autorovi můžu dovolit. Viděla bych to tak, že by se ta poslední věta v ingrediencích celá smazala a napsalo se tam rovnou těch 20 g soli a možná do závorky napsat, že nálev j vhodný i na okurky a zeleninu, ale to už nepovažuji za podstatné. Tak by to kuchařky a kuchaře nemátlo (taky to nejsou mykologové). Myslíš, že by to tak bylo lepší?
14. 9. 2019 15:17
MamlajdaD: při vší úctě, za mě je za recept odpovědný ten, kdo ho sem vloží jako funkční a vyzkoušený, tak jaképak nemůžu za to že to tak autor nálevu napsal, a stejné je to s dotazy na sladidla, pokud bych si to nepamatovala, nikdy bych si nedovolila sem recept přidat bez toho, abych ho nejprve znovu vyzkoušela a byla schopna vysvětlit podrobnosti. Nějaká mladá kuchařinka, která to půjde vyzkoušet poprvé, z toho moudrá nebude, a o to by nám mělo přece jít, ne? Víš, že mě se Tvé recepty líbí, ale ten přístup "já nic, já muzikant" bych trochu přehodnotila
14. 9. 2019 15:10
MamlajdaD: Děkuji za vysvětlení a zdravím
14. 9. 2019 15:03
MamlajdaD: já nezpochybňuji složení nálevu, to každý si udělá podle chuti, ale jak se máme řídit slaností hub. Houby jsou slané, každý druh jinak a jak to mám zjistit Chápu, že jsi původní text nechtěla měnit, ale tahle věta jako by tam nepatřila
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Právě bylo uvařeno:
Řecké patates
Fitulka uvařila před 30 minutami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 42 minutami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 45 minutami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 1 hodinou
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 1 hodinou
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 2 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Žaneta z MasterChefa nabídla recept na buchty, které oslnily porotce soutěže: Hodně při přípravě ochutnávejte, říká
Už jste ochutnali zelené pivo? Hit Velikonoc má nejen neobvyklou barvu, ale často i specifickou chuť
Další recepty
Tématické fráze: zavařování žampionů nakládání žampionů zavarovat žampiony houby na sladkokyselo zavarovani hub na sladkokyselo recepty ze zavařených žampionů sladkokyselo nálev zavařování žampiony zavarovane houby v na sladkokyselo žampióny zavarovani recept naložené žampiony bez zavaření žampiony do sklenice žampiony ve sklenice jak nalozit žampiony do soli nakládání žampionů nálev nakládání podobné žampionu zavareny houbicky žampiony nálev nalev na žampiony vaclavky na sladkokyslo
Suroviny: žampióny, sůl, ocet, houby, voda, ocet, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, spolarin, cukr, sůl
Žampiony zavařené na sladkokyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w34z
Nejchutnější houby v octě
Jenda1
Hodnocení receptu je 5,0 (32×)