Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené holubinky

Ačkoliv se holubinkám méně zkušení houbaři často vyhýbají, jde o velmi dobré houby, které stojí za to ochutnat. Připravíme je velmi snadno v troubě, k dochucení použijeme pouze sůl.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

22. 7. 2009 17:37

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Holubinky mě naučila dělat moje teta, raději nebudu psát, před kolika léty. Správně se holubinky pekly na kraji plotny starých kamen. Doma je dělám na kulaté litinové plotýnce, která kdysi byla součástí plynových sporáků. Určitě budou skvělé na lávovém grilu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

L8r

15. 9. 2013 00:50

Fazoletka: Zdarec, co jsem cetl, tak se to moc splest neda, leda s holubinkou olivovou, která má taky klobouk dozelena a je jedlá a v kuchyni všestranně využitelná. Ono totiž jde o to určit holubinku jako takovou, pak si ji nikdy nemůžeš splést s muchomůrkou, což je popsáno takto:
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!

Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html

Fazoletka

21. 8. 2013 22:56

xman::-!:-!:-! přesně tak, ixmene ;-);-)

Fazoletka

19. 8. 2013 22:09

Ahojky všichni, můžu poprosit o radu :-?:-) Chtěla bych holubinky ochutnat, ale mám strach :-O Hlavně z té holubinky nazelenalé, která je prý vynikající:-p:yes::-) Nemůžu si ji splést s :-O muchomůrkou :-(( zelenou:-?:-?:-? Každopádně se mi už ale sbíhají sliny, když vidím takový prima receptík :-p:-8:-) :yes::yes:

spagetka spagetka

23. 8. 2011 13:23

Tohle mi uniklo:-O a souhlas, vidět holubinku, ochutnat, co víc si přát ;-):-p:yes:

Simona Skolakova Simona Skolakova

23. 8. 2011 13:19

Ráda bych to ochutnala,ale bohužel jsem neznalec holubinek a tak je nesbírám.;-)

xman:to věřím,že se může přihodit:-(

xman

23. 8. 2011 13:09

akorat sem prozil asi nejhorsi noc v mem zivote,asi mirna otrava nedokonalym spracovanim,urcite si dejte pozor.

Marťa

21. 8. 2011 12:13

je to pochoutka :-)

janek53 janek53

21. 8. 2010 12:07

Vstal, jel do lesa, nakosil holubinky, koukl na recept, místo trouby a plotny použil teflonovou pánev a výsledek byl ztrestán okamžitým snězením:-p:-p:-p:-! + bodík:yes:. Jednoduché a vynikající. Díky.

mneneznas

9. 5. 2010 00:09

Holubinky jsou dokonalé, pečem je i na rozpálených kamenech u ohně a to je bašta :-)) a už brzo budou:-!+7

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

23. 7. 2009 06:28

Jendo. Holubinky už od vojny zbožňuji i když je žena nemá ráda( ale dobře je zná ) . Má k nim jakýsi odpor. Mně rostou přímo před chatou a když sečeme a je tam nějaká přerostlá tak ji rozkmrdlám a ono je jich víc a víc. Mám je rád protu jejich křupavost(i chuť) a taky proto, že se nedají splést s jedovatou houbou a oni samy NEJSOU ANI JEDNY JEDOVATÉ. Já ale i přez nezájem ženy si je dělám jako ty, ale na trošce sádle, ale ještě je trošku opepřím. Stejně tak dělám " Ryzce peprné" U nás jsou podřadné a nesbírané, ale jinde (a já) je cení právě pro tu peprnost a když se pěkně upraží jsou bezva k pivíčku jako chuťovka, ale ne na velké najezení. Ty máš +bodík.

Jenda1 Jenda1

22. 7. 2009 21:17

Skoutečně jen ten, kdo vyzkoušel, může hodnotit skvělou chuť i vůni pečených holubinek na plotně:-p:-p. V té troubě je to slabá nahrážka:-(.
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby;-(, např. muchomůrka zelená:-O.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka:-p. Škoda, že většina je červivých:-(. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...

pipre pipre

22. 7. 2009 20:24

Jendo, když jsem viděla tento recept v nabídce, tak jsem si byla hned stoprocentmě jistá, že je od tebe a nemýlila jsem se:-) Neskutečná pochoutka:-*, o kterou jsme se doma dokázali i poprat jako děti :-D Tatínek byl na jejich rozpoznání odborník, já už si netroufám a nevěřím ani jiným, takže pro mne zůstannou krásnou vzpomínkou :-( Také si vzpomínám, jak jsme z nich lžičkou vybírali chutnou slanou šťávu :-). Také jsme je pékavali na plotně:-) Bodík a dala bych i víc, kdyby to šlo :-):-*:-*:yes:

Bibinka Bibinka

22. 7. 2009 18:44

Jendo, z holubinek na chuť je nejchutnější ta trávová a tu tam vidím uprostřed, ale jinak supr tvrdé houby, žádná "salakvarda";-) Dávám ti boda:yes:

Boubelinda

22. 7. 2009 18:07

Tak tady poprvé vidím jak vypadaj holubinky. :-O To musí být dobrůtka, viď Jendo?:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: holubinka zelená recepty z holubinek holubinka zelená recept houby holubinky salakvarda pečené ryzce recept z holubinek holubinka zelená recepty jedlé houby holubinky jedlé houby holubinky holubinky druhy houby-holubinky holubinky,recepty ryzec peprný holubinky-recepty priprava holubinek ryzec peprný recept salakvarda omáčka druhy holubinek holubinky na sádle

Suroviny: holubinka, sůl

TopRecepty.cz

Pečené holubinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZVOE