Španělská sušená klobása chorizo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 782 kJ / 1 382 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 203,77 g |
Tuky | 47,35 g |
Vláknina | 7,25 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 8,32 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 22,81 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Bílé víno napomáhá následné fermentaci snížením pH a má i vliv na mikrobiální stabilitu. Je nutno použít sůl bez jódu, který fermentaci škodí. Praganda bezprostředně zabraňuje rozvoji bakterií Clostridium botulinum produkujících vysoce nebezpečný botulotoxin (klobásový jed).
Fermentace je založena na přítomnosti bakterií mléčného kvašení a mikrokoků v mase a v prostředí a probíhá na základě původní mikroflóry a bakterií podporované solením, mletím a narážením. Během fermentace jsou cukry změněny na kyselinu mléčnou a voda vzlíná na povrch, kde se odpařuje. Tyto procesy mají za následek snížení pH. Ve finále je produkován stabilní výrobek s dlouhou trvanlivostí, i když neproběhlo žádné tepelné opracování.
Doporučení: střeva před použitím opláchnout od soli ve studené pitné vodě, rozdělat případné uzle a namočit na 24 hod. do studené vody. Asi tak 1 hod před narážením střeva namočit do teplé vody asi 40°C. Nespotřebovaná střeva lze po vyjmutí z vody a důkladném prosolení kuchyňskou solí opět uskladnit a to při doporučené teplotě uváděné na etiketě.
Pokud se střeva uchovávají v mrazáku, tak doporučujeme rozmrazovat střeva namočením do studené vody min 48 hod. před použitím. Bezprostředně po rozmrazení je třeba střeva rozdělat, opláchnout od soli, vyměnit vodu a uvolnit jednotlivé prameny od sebe. Tento proces je důležitý proto, aby střeva opět získala zpět původní pružnost a pevnost.
Chorizo se čte "čorizo"
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 8. 2019 05:31
vepřové maso, jedlá sůl, koření, česnek, stabilizátory E451 (trifosforečnany (sodný a draselný)), E250 (dusitan sodný), látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutaman sodný), antioxidanty E316 (erythorban sodný), E331 (citronany sodné), cukr, dextróza, sójová bílkovina, barvivo E124 (košenilová červeň A): může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, startovací kultura. Obsah soli max. 4,8%. Obsah tuku max. 35%.
9. 8. 2019 13:16
8. 8. 2019 22:49
8. 8. 2019 22:40
8. 8. 2019 22:27
8. 8. 2019 22:25
8. 8. 2019 22:17
8. 8. 2019 22:16
No, nic vám nebrání rcp přepsat...
...mám dojem, že se s tím snadno vyrovnáte, že
8. 8. 2019 22:10
8. 8. 2019 22:00
8. 8. 2019 21:48
8. 8. 2019 21:46
8. 8. 2019 21:17
8. 8. 2019 20:51
8. 8. 2019 20:46
sval obecně obsahuje vodu v zastoupení na 75 %, bílkoviny 20 %, tuk 3 % a 2 % rozpustných nebílkovinných látek, které jsou dále rozděleny na minerály, vitaminy, dusíkaté nebílkovinné látky, sacharid a jejich metabolity a neorganické sloučeniny.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 44 minutami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 6 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 8 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 1 hodinou
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 1 hodinou
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 1 hodinou
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 3 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 4 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 6 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 7 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Další recepty
Tématické fráze: chorizo recept klobása chorizo recept na chorizo výroba chorizo recept chorizo fermentace klobas vyroba choriza recept na výrobu chorizo sušená klobása domaci chorizo chorizo klobása klobasy chorizo domaci vyroba choriza chorizo složení vyroba choriza postup chorízo recepty složení chorizo fermentace masa fermentace klobásy sušené klobásy recepty
Suroviny: plecko vepřové, sádlo vepřové, sádlo, paprika sušená uzená, sůl, praganda, chilli, pepř mletý, koření oregáno, česnek, víno bílé suché
Španělská sušená klobása chorizo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9Wl3
15 názorů