Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 8. 2019 17:23

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie10 953 kJ / 2 618 kcal
Bílkoviny48,45 g
Tuky163,05 g
Vláknina77,66 g
Cholesterol 275 mg
Sodík 2,62 g
Sůl6,03 g
Sacharidy207,06 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

1. 10. 2019 22:36

tejaja (moderátorka): Terezko, to je moc krásná fotka s tou omáčkou v omáčníku! Moc děkuji za vyzkoušení receptu, a jsem ráda, že to mělo u tebe úspěch, že ti to chutnalo! ;-):-D:yes: Moc děkuji také za ty krásné fotky, ty se mi opravdu líbí. ;-):-D<3 A ten omáčník je rozkošný! :yes: Takže ještě jednou: moc děkuji za vyzkoušení :-8:yes: a na sto tisíckrát za ty půvabné fotky! :yes::-D:-K
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!:-K:-K

tejaja tejaja

1. 10. 2019 20:08

Robila som francúzsku hubovú omáčku. Zaujímala ma tá strúhanka v nej a musím povedať, že bola výborná. :yes: Chcem vyskúšať ešte tú slivkovú, vyzerá zaujímavo a som na ňu zvedavá. U nás sa omáčky takého typu nerobia. ;-)

MamlajdaD MamlajdaD

26. 8. 2019 10:35

casino: Falešná svíčková proto, že je bez masa, které dá omáčce zvané běžně svíčková svůj díl chuti. Ale to vy přece víte, tak proč ten dotaz?
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!

maris maris

26. 8. 2019 10:06

casino: :-) tím že jsem napsala " u nás ", jsem myslela v Čechách:-8. Ten způsob znám, ( omáčku zaprášit moukou ), vím, že to tak někdo dělá, ale nepoužívám právě proto, že by se mohly udělat žmolky. ;-):-)

casino casino

26. 8. 2019 09:51

MamlajdaD:
"Falešná svíčková:"
Proč falešná:-?

"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP? ;-)
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?:-O
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku):yes: a přímo moukou zaprašuji nejčastěji hlávkové zelí po česku a tam se propařená mouka rozmíchá bez rizika :-)

maris maris

26. 8. 2019 07:04

tejaja: :-) Terezko, u nás se taky zahušťuje tak, že se omáčka zapráší moukou, která se ale provaří, ne propaří, ale hlavně se už nepokračuje tak, že se přidá ještě záklechtka / mouka rozmíchaná ve vodě /. O to šlo, to tam bylo nesrozumitelné, chybička se vloudila a autorka už to opravila;-):yes::-)

MamlajdaD MamlajdaD

25. 8. 2019 21:08

tejaja: Děkuji za komentář!;-):-8 Moc zdravím!:-K

tejaja tejaja

25. 8. 2019 21:04

Dovolím si vysvetliť svoj "bod". :-) U nás sa bežne šťava pod mäsom zahusťuje tým spôsobom, že sa zasype lyžicou múky, premieša a krátko povarí. Nie je to omáčka, len mierne zahustenie šťavy. Samozrejme sa už potom nezahusťuje zátrepkou. Takže mi to pridanie a zaparenie múky bolo jasné a nedivila som sa. Len toľko na vysvetlenie, keďže sme boli vyzvané.:-K:-);-)

Eja57 Eja57

25. 8. 2019 15:54

Lenunka: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-K:yes:

MamlajdaD MamlajdaD

25. 8. 2019 15:46

Eja57: Na tyhle písmenka asi nejde jít přes suroviny, ale přes jména (Xantipiny řízné masové válečky), ale to "ý" mi pořád nejde (nabízí se jedině zkomolenina Rýbrcoula (Ýbrcoulův ptáček nadívaný bylinkami), ale to už píšu jen pro zasmání! ;-):-8:-D Zdravím!:-K

Eja57 Eja57

25. 8. 2019 15:28

MamlajdaD: máš pravdu, Ý samozřejmě v abecedě je, chtěla jsem se tomu vyhnout....ale to fakt nevymyslím:-D...s X mám taky problém:-D...zdravím:-K

MamlajdaD MamlajdaD

25. 8. 2019 15:12

Eja57: Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla.;-) :-D Jo a pokud se jedná o českou abecedu, tak ypsilon s čárkou v ní je malé i velké, ale česká slova tímto písmenem (za placiky za pánbiky) nezačínají. ;-) Zdravím!:-K

Eja57 Eja57

25. 8. 2019 14:59

MamlajdaD: Ý v abecedě není, Y ano - yzop je aromatická bylinka, se kterou by se dalo pracovat;-)

MamlajdaD MamlajdaD

25. 8. 2019 14:55

Lenunka: Úplně s tebou souhlasím, ale chybka se vloudila - koukni na můj koment pro maris. ;-):-8 Už je to opraveno. Zdravím!:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vepřová panenka na houbové omáčce y falešná svíčková růžičková kapusta po dijonsku

Suroviny: cibule, mrkev, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, špek, mléko, tuk rostlinný, mouka polohrubá, šťáva citronová, sůl, houby, máslo, strouhanka, smetana, cibule, sůl, vývar hovězí, estragon, povidla švestková, švestky sušené, máslo, mouka hladká, skořice, sůl, hořčice, smetana, bešamel, cibule, paprika sušená sladká, olej, sůl, pažitka, slanina, mouka hladká, cibule, česnek, vývar, sůl, pepř, zázvor mletý

TopRecepty.cz

Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q1wR