Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení masa a mezičasu mezi prvním a druhým sterilováním

190 min (70 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení masa a mezičasu mezi prvním a druhým sterilováním)

11. 1. 2020 16:39

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

5 sklenic o objemu 330 ml

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 156 kJ / 1 471 kcal
Bílkoviny252,10 g
Tuky38,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 8,63 g
Sůl16,20 g
Sacharidy29,31 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.

Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.

Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst, až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryji potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.

Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.

Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např. drogerii Teta.

Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce.

DODATEK: Vrátila jsem se po čase k receptu s tím, že opravdu v chladničce vydrží až 7 měsíců. Déle jsem uchovávat nezkoušela.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas

27. 3. 2024 14:47

OK1AMF: Děkuji moc za vyzkoušení a pochvalu. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. Dá se připravit i v šunkovaru, jen ve sklenicích déle vydrží a je tzv. do zásoby. A taky děkuji za sdílení vychytávky, možná to některý kutil využije. :-K

OK1AMF

27. 3. 2024 08:03

Podle tohoto skvělého receptu jsem uvařil šunku sice v šunkovaru a je skvělá.
Na upěchování jsem si udělal "tlouk" z teflonového válečku o průměru cca 40mm výšky cca 20mm s otvorem průměr 8mm do hloubky cca 15mm a narazil jsem jej na dřevěnou tyčku o něco málo silnější než 8mm. Na teflon se masová směs nelepí a perfektně se s ním maso upěchuje.

Merylas Merylas

17. 10. 2023 08:45

kiwi40: Děkuji za vyzkoušení, pochvalu a přidané foto. :-KJsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

kiwi40

16. 10. 2023 20:15

Výborná šunka! Podařila se. Děkuji za recept a přidávám fotku.

Lenunka Lenunka

8. 10. 2023 11:08

tak to je moc dobrý nápad, ty skleničky, nemusí se celá šunka spotřebovat najednou, a ten med je určitě lepší než cukr, vyzkouším, skleničky mám :-K:-K

Merylas Merylas

8. 10. 2023 10:43

zuzi777a (moderátorka): Marie Svarcova: Děkuji a jsem moc ráda, že se někomu recept hodí. :-K

zuzi777a zuzi777a (moderátorka)

8. 10. 2023 09:33

Super nápad se skleničkami. Mě šunkovar nevyhovuje objemem. Takhle po 200 g porcích to vyzkouším. Jedná večeře a fertig! Žádné zbytky.:-*

Marie Svarcova Marie Svarcova

8. 10. 2023 08:44

:-)<3:yes::yes: skvělý recept a moc se mi hodí jelikož hodně dělávám "jedlé dárky". V šunkovaru jsem dříve dělávala ale teď mi také lépe vyhovuje menší balení. Děkuji za zveřejnění receptu :-K

Merylas Merylas

26. 4. 2023 18:14

myschak1968: Děkuji, jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

myschak1968

23. 4. 2023 11:32

Super nápad.Dělal jsem i kuřecí a krůtí.Teď mám dobrou šunku pořád v lednici

mzappi

3. 2. 2021 12:47

Merylas: Milá Merylas, "kozí" šunky chutnají výtečně, žádná zvláštní příchuť ani vůně. Sklenice o objemu 350ml jsou dostačující, bezpečné (žádná možnost kontaminace). "Zavářela" jsem je při teplotě 77°C 60 min., sklenice jsem vytáhla z automatického zavařovacího hrnce, nechala je stát v kuchyni při pokojové teplotě jeden den a další den jsem je opět vařila při stejné teplotě a času. To proto, aby případné přeživší spory mikroorganismů vyklíčily a já je varem definitivně zničila. Šunka nezměnila barvu a ani chuť šunky, prostě nesmí teplota vystoupat nad 80°C. Sklenice mám uložené v lednici, žádná se nezkazila. Tento rok rozhodně vyrábím znovu. :-)

Merylas Merylas

3. 2. 2021 10:39

oring: U šunky je právě ten zádrhel, že když se vaří při 100°C, tak už to je vařené maso a ne šunka. Chuť je úplně jiná, je to chuť vařeného masa. Někdo k výrobě nepoužívá rychlosůl ale klasickou sůl a když se šunka připravuje při vyšší teplotě nebo dokonce projde varem, tak pak už není růžová, ale šedá. Nejsem si jistá, jestli taky zešedne pouze jen s rychlosolí, já používám směs klasické soli s Pragandou. A pokud ji dělám pro děti, tak jen se solí a snažím se teplotu udržet a nepřesáhnout. Všude, kde jsem čerpala informace, tak nebyla teplota vyšší než těch 80°C. Snažím se ji tak po celou dobu udržovat. A tady jsem dala ještě vyšší rozmezí, do 85°C maximálně. Taky jsem se bála, jestli se nebude třeba kazit.:-) Ale je to opravdu polokonzerva, musí se uchovávat v chladničce a zkonzumovat co cca půlroku. Já jednu sklenici nechala pro ověření jestli vydrží 7 měsíců a byla v pořádku. Déle bych nenechávala.
A jinak houby dělávám taky tak https://www.toprecepty.cz/recept/2514-houby-ve-vla..., skladuji ve sklepě a vydrží dlouho. Ale tento způsob konzervace hub se nedá srovnávat se šunkou. Na dlouhodobé skladování masa bych nedělala šunku, ale maso zavařila. Vařím taktéž jako houby dva dny po sobě, po hodině při 100°C. :-K

oring

2. 2. 2021 20:33

Recept i fotka se mi líbí a snad seberu i odvahu se do toho pustit. Jen by mne zajímalo proč je tam ta teplota nastavena na max. 85°C. 80 mi přijde vysloveně málo. Už před mnoha lety jsme začali sterilovat lesní houby a to opakovaným hodinovým varem po 24.hodinach. Teď je v sklípku ještě jedna 380ml sklenice z roku 2016. Nepamatuji, že by se nějaké houby zkazily. Je u šunky nějaký zádrhel který by ji při varu pokazil?

mzappi

15. 5. 2020 17:28

Merylas: Mnohokrát Vám děkuji za rychlou odpověď... měla jsem už naložené maso. Tři dávky ;-) , jelikož jsme zabíjeli kozlíka a rozhodli jsme se vyzkoušet Váš recept. Jelikož si myslím, že šunka jen z kozlečího by byla nezvyklé chuti, tak jsem k němu dokoupila vepřové plecko. Masa z kýt bylo 1,5kg a to jsem pomlela v robotu. Vepřové nakrájela na kostičky o vel. 1x1cm. Pak jsem se držela Vašeho receptu... nejsem zastánce Pragandy, ale když jsem si přečetla, že Praganda je z 98% sůl, tak zbylo na konzervant a škrob a cukr a ještě jeden sacharid tedy dextrozu 2%. Tak si myslím, že nás to nezabije.
Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo :-((
Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat ;-) Zatím se mějte krásně. :-K

Merylas Merylas

14. 5. 2020 19:46

mzappi: Já děkuji za zájem o recept. :-K Já elektrický zavařovací hrnec nemám, používám starý klasický s tím dlouhým teploměrem Ale šunka v této dávce je jen do pěti sklenic a ty se mi vešly do běžného většího hrnce. Teploměr, tady používám tento: https://www.vsenavareni.cz/teplomer-na-vareni-orio..., vždy nějakým způsobem umístím a zafixuji dovnitř hrnce do vody mezi sklenice a dám skleněnou pokličkou. I když se rosí, tak kousek otřu a přece jen teplotu uhlídám. Vždy něco takového dělám, když mám i jinou práci v kuchyni. Myslím si ale, že elektrické zavařovací hrnce jsou spolehlivé, nastavenou teplotu udrží a Vy to budete mít zcela bez práce. Snad poradí někdo, kdo takový hrnec vlastní. Já, kdybych ho měla, tak určitě zkusím v něm. :-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domácí medová šunka recept šunka ve sklenici domaci veprova sunka šunka do sklenic jak uchovávat maso ve skle recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici do. aci šunka domaci sunka ve sklenici šunka do sklenice recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept domácí šunka recepty dosklenic

Suroviny: maso vepřové, sůl, praganda, med tekutý, voda

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YrY