Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
5 sklenic o objemu 330 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 6 156 kJ / 1 471 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 252,10 g |
Tuky | 38,40 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 480 mg |
Sodík | 8,63 g |
Sůl | 16,20 g |
Sacharidy | 29,31 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.
Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.
Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst, až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryji potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.
Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.
Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např. drogerii Teta.
Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce.
DODATEK: Vrátila jsem se po čase k receptu s tím, že opravdu v chladničce vydrží až 7 měsíců. Déle jsem uchovávat nezkoušela.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 3. 2024 14:47
27. 3. 2024 08:03
Na upěchování jsem si udělal "tlouk" z teflonového válečku o průměru cca 40mm výšky cca 20mm s otvorem průměr 8mm do hloubky cca 15mm a narazil jsem jej na dřevěnou tyčku o něco málo silnější než 8mm. Na teflon se masová směs nelepí a perfektně se s ním maso upěchuje.
17. 10. 2023 08:45
16. 10. 2023 20:15
8. 10. 2023 11:08
8. 10. 2023 10:43
8. 10. 2023 09:33
8. 10. 2023 08:44
26. 4. 2023 18:14
23. 4. 2023 11:32
3. 2. 2021 12:47
3. 2. 2021 10:39
A jinak houby dělávám taky tak https://www.toprecepty.cz/recept/2514-houby-ve-vla..., skladuji ve sklepě a vydrží dlouho. Ale tento způsob konzervace hub se nedá srovnávat se šunkou. Na dlouhodobé skladování masa bych nedělala šunku, ale maso zavařila. Vařím taktéž jako houby dva dny po sobě, po hodině při 100°C.
2. 2. 2021 20:33
15. 5. 2020 17:28
Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo
Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat Zatím se mějte krásně.
14. 5. 2020 19:46
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 22 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi
nochy uvařil před 20 sekundami
Kuřecí nudličky s ananasem
Petra.kaw uvařila před 2 minutami
Sójový mix guláš
imzlin@seznam.cz uvařila před 17 minutami
Margot řezy (hrnečkové)
nochy uvařil před 28 minutami
Čočková polévka s klobásou a bramborami
Ljenka uvařil před 31 minutami
Rychlý fazolový guláš s klobáskou
MilosCz uvařil před 32 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
Barinkita uvařila před 32 minutami
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
luema uvařil před 56 minutami
Domácí kmínový chleba
Kathy28 uvařila před 1 hodinou
Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Gabriela01 uvařila před 1 hodinou
Další recepty
Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domácí medová šunka recept šunka ve sklenici domaci veprova sunka šunka do sklenic jak uchovávat maso ve skle recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici do. aci šunka domaci sunka ve sklenici šunka do sklenice recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept domácí šunka recepty dosklenic
Suroviny: maso vepřové, sůl, praganda, med tekutý, voda
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
22 názorů