Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dunajské vlny krok za krokem

Nemáte moc zkušeností s pečením a přesto byste chtěli vyzkoušet upéct tento krásný dezert? S tímto receptem to jistě zvládnete. Dezert tvoří světlé a kakaové těsto pokladené meruňkami, jemný krém a čokoládová poleva.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 67 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 37 min bez doby chlazení

67 min (30 min příprava + 37 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

11. 1. 2020 16:56

Suroviny pro 1 plech

1 plech

plech s vyšším okrajem 20x30 cm

Nutriční hodnoty

Energie34 650 kJ / 8 282 kcal
Bílkoviny107,25 g
Tuky604,08 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 2,20 g
Sodík 1,46 g
Sůl4,10 g
Sacharidy589,45 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

taddy1 taddy1

12. 1. 2020 11:48

Peču to v klasickém plechu s vyšším okrajem 20x30 cm. Většinou se krémy dělají tak, že se do másla zašlehá nebo "utře" chladný vanilkový puding. Místo pudingu používám uvařenou a vychlazenou hmotu z mouky a mléka - takovou hodně hustou "krupicovou kaši". Nebojte se toho, že je tuhý tak, že s ním nezamícháte. Zašlehejte to k máslu vše tak, jak to je v receptu. Hotový krém je pevnější a vlažnou polevu snese. Není třeba chladit v lednici, stačí pokojová teplota. Recept jsem rozepsala do detailů právě proto, že počítám s tím, že by dunajské vlny chtěla udělat i méně zkušená kuchařka. Pro ně jsem ho vlastně původně napsala podrobně a když se u nich osvědčil, napadlo mě dát ho sem. Je to více čtení, ale když se budete držet opravdu "krok za krokem" přesně receptu, nemůžete to zkazit. Hlavně v tom nehledejte vědu, jen v souvislosti s pečením a chladnutím mezi jednotlivými postupy počítejte s delší dobou, kterou Vám příprava dezertu zabere, ale chladnutí probíhá samo a Vy s tím nemáte žádnou práci. V podstatě s přípravou máte práci cca 30 minut, ostatní je pečení a chladnutí, takže žádný stres.

magdalenka magdalenka

12. 1. 2020 10:27

Ak sa donútim piecť múčnik, kde sa krém polieva čokopolevou, vždy ho nechám pred poliatím v chladničke pre istotu tuhnúť aj 3 hodiny.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 1. 2020 10:11

taddy1: Já peču dost často tyto řezy a tam je stejně moc choulostivý krém.

Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved!:-D Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.

taddy1 taddy1

11. 1. 2020 20:33

Veronika.Hrozna: V receptu je uvedeno, že po upečení necháme moučník vychladit a pak teprve jsem psala o krému a čokoládě. Jinak - peču z meruněk čerstvých v sezóně i z kompotovaných, když čerstvé nejsou. Také jsem zkusila kaki oloupané a nakrájené na velikost půlek meruněk a bylo to velice dobré. Ty teploty se opravdu musí hlídat, protože krém se natírá na vychlazený moučník a navrch se zalévá čokoládovou polevou, u které je také třeba pohlídat teplotu, aby se krém nezačal rozehřívat. Ale to už dá rozum. Děkuji za komentář a když vlny budeš péct, přeji hodně zdaru a dobré pochutnání. :-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 1. 2020 20:21

Hezky recept. Kdybych to pekla ja, tak bych nechala dobre vychladit pod polevu, jinak by ten maslovy krem mohl tect , poleva by se davala bez problemu na vychlazeny kolac. Peces z cerstvych merunek?

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na dunajské vlny pečeme krok za krokem dunajské vlny recepty krok za krokem recepty krok za krokem s fotem

Suroviny: vejce, tuk hera, cukr, mouka hladká, prášek do pečiva, kakao, mléko, sůl, meruňky, mléko, mouka polohrubá, máslo, cukr, cukr vanilkový, čokoláda, mléko, máslo, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Dunajské vlny krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ZvO