Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 395 min Doba přípravy: 360 min Doba tepelné úpravy: 35 min

395 min (360 min příprava + 35 min tepelná úprava)

23. 3. 2020 11:42

Suroviny pro 1

1

Nutriční hodnoty

Energie3 102 kJ / 741 kcal
Bílkoviny38,00 g
Tuky31,90 g
Vláknina51,00 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,13 g
Sacharidy50,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Lze nabírat kousky žitné placky, chlebem nebo i lžičkou.

Jedná se o jednoduché, ale dosti pracné jídlo (2,5 hod). Obvykle stačí 1 ročně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

24. 3. 2020 12:43

CstavaDobreta:
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu :-K

CstavaDobreta

24. 3. 2020 10:31

casino:
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.

casino casino

23. 3. 2020 22:10

CstavaDobreta:
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil:-K
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...

magdalenka magdalenka

23. 3. 2020 21:45

CstavaDobreta: vďaka za odpoveď.

CstavaDobreta

23. 3. 2020 20:41

magdalenka:
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch. :-)

magdalenka magdalenka

23. 3. 2020 16:03

Hummus mám spojený s tahini. Nedávaš?

Eja57 Eja57

23. 3. 2020 12:30

Jsem asi líná....vezmu cizrnu v piksle, sleji, tyčák, trochu jogurtu, limetkové šťávy, oliváče, dochutím....

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: cizrnová kaše

Suroviny: cizrna, jogurt bílý, sůl, chléb žitný, olej olivový, šťáva citronová

TopRecepty.cz

Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWMX